Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η Κωνστάνς Ζαφείρη χειρίζεται τη φωτογραφία ως ένα μέσο για να δει την πραγματικότητα μέσα από το προσωπικό της καλλιτεχνικό πρίσμα.
Η Κωνστάνς Ζαφείρη ασχολείται με την αναλογική και την ψηφιακή καλλιτεχνική φωτογραφία. Oρίζει όμως τον εαυτό της ως καλλιτέχνη, παρά ως φωτογράφο – και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Ο φωτογραφικός της φακός δεν λειτουργεί ως μέσο αποτύπωσης της πραγματικότητας, αλλά ως μέσο προσωπικής έκφρασης, προσφέροντας στον θεατή μια εναλλακτική οπτική και αισθητική.
Παρατηρώντας τα έργα της, αισθάνομαι σαν να οξύνεται το βλέμμα και το μυαλό μου. Γραμμές, υφές, φως, σκιές και αφαίρεση της ρεαλιστικότητας του χρώματος, σε ένα παιχνίδι μεταμόρφωσης της πραγματικότητας, που εστιάζει στη λεπτομέρεια και την αναδεικνύει.
Ένας τοίχος στα Αναφιώτικα μοιάζει με έργο τέχνης του Rothko. Mια απλή κλωστή αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη ύλη, ενώ οι αμέτρητοι διαφορετικοί σχηματισμοί ενός κουβαριού τη διαφορετικότητα.
Γνώρισα την Κωνστάνς πριν από περίπου 5 χρόνια. Αμέσως αισθάνθηκα ότι κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Μπορεί να ήταν το γεγονός ότι και οι δύο φύγαμε από κάτι που δεν μας κάλυπτε επαγγελματικά (πριν ασχοληθει με την φωτογραφία, εργαζόταν ως web developer) και αναζητήσαμε την προσωπική μας ελευθερία και έναν εναλλακτικό τρόπο έκφρασης μέσω της τέχνης.
Μπορεί να ήταν η επιμονή της να πετύχει σε αυτό που αγαπάει, η τάση της να σκέφτεται πάντα αισιόδοξα, να δουλεύει με τον εαυτό της, να αποβάλλει από γύρω της την τοξικότητα και τις «κοινωνικές νόρμες που καθορίζουν για μας την αίσθηση της πραγματικότητας και μας βάζουν όρια». Σίγουρα ήταν το χιούμορ της. Και το γεγονός ότι της αρέσει να χορεύει ηλεκτρονική μουσική μέχρι το πρωί, χωρίς να πίνει σταγόνα αλκοόλ.
Η Κωνστάνς Ζαφείρη έχει εκθέσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι φωτογραφίες της έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.
– Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τη φωτογραφία;
Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που αγαπούσε τις τέχνες, οπότε είχα έρθει σε επαφή από πολύ μικρή με βιβλία τέχνης και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Με είχε εντυπωσιάσει ο τρόπος που διαχειριζόταν το φως ο Ρέμπραντ κι έτσι εύκολα μπόρεσα να οδηγηθώ προς τη φωτογραφία, με την ελπίδα πως θα μπορούσα να εκφραστώ δημιουργικά αποτυπώνοντας το φως στο φιλμ.
– Τι σε εμπνέει;
Τα πάντα. Όταν έχω ανοιχτό πνεύμα, μπορώ να συνδεθώ με την ομορφιά αυτού του κόσμου. Η στιγμή της αποκάλυψης είναι ένα μοναδικό συναίσθημα το οποίο αποζητώ·– τολμώ να πω ότι είμαι εθισμένη σε αυτό.
– Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;
Επιθυμία μου είναι να φτάσω σε ένα επίπεδο στο οποίο θα μπορώ να συνδέομαι με τη δημιουργική μου δεξαμενή αβίαστα στο μέγιστο που θα μπορούσα. Είναι πολύ οδυνηρό και άδικο να μην καταφέρνει ένας δημιουργός να το πετύχει. Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετή δουλειά με τον εαυτό μας. Ελπίζω να έχω φτάσει εκεί σε πέντε χρόνια. Τουλάχιστον αυτό είναι το όνειρό μου.
– Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να βγεις ένα βράδυ και ποια ερώτηση θα του έκανες;
Υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες που θαυμάζω και στους οποίους υποκλίνομαι. Αυτήν την περίοδο, θα ήμουν ευτυχισμένη αν συναντούσα τον Leonard Bernstein και απλά τον άκουγα να μιλάει. Θα ένιωθα πραγματικά εκστασιασμένη από το γεγονός και μόνο ότι μπόρεσα να έρθω σε επαφή με την αύρα του.
– Υπάρχουν συνήθειες που προσπαθείς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου ώστε να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;
Θεωρώ απαραίτητη την άσκηση, την κίνηση, διαφορετικά δεν μπορώ να είμαι σε ισορροπία. Μου αρέσει να τρέχω ακούγοντας μουσική, όπως μου αρέσουν το κολύμπι και ο χορός. Προσπαθώ να ψωνίζω προϊόντα από βιολογικές αγορές κατευθείαν από τους παραγωγούς, να μην καταναλώνω επεξεργασμένα τρόφιμα και να περιορίσω την κατανάλωση κρέατος. Πάνω απ’ όλα όμως προσπαθώ να αποβάλλω την τοξικότητα από τη ζωή μου, είτε αυτή προέρχεται από σκέψεις και μανιέρες του παρελθόντος είτε από το εξωτερικό περιβάλλον.
– Προσπαθείς να χρησιμοποιείς υλικά φιλικά προς το περιβάλλον; Είναι εφικτό κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;
Θεωρώ ότι το πλαστικό, οι συσκευασίες των προϊόντων, είναι πραγματική πληγή. Επίσης, η υπερκατανάλωση αγαθών και ο άκρατος καταναλωτισμός εν γένει, δείγμα σοβαρής ψυχοπαθολογίας της κοινωνίας μας. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουν παγκοσμίως οι συνήθειες και πάνω απ’ όλα η νοοτροπία και η κουλτούρα για να έχουμε κάποια πρόοδο.
– Αγαπημένη ταινία και αγαπημένο βιβλίο;
Δεν μπορώ να διαλέξω... Από βιβλία, το «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι με είχε ενθουσιάσει όταν το διάβασα, ένιωθα ότι το μυαλό μου λειτουργούσε σε πολλές διαστάσεις. Φοβερή αίσθηση.
– Τσάι ή καφέ;
Τίποτα από τα δύο.
– Ποιος θα ήθελες να είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός σου προορισμός;
Βερολίνο.
– Ακούς μουσική όταν δουλεύεις;
Οπωσδήποτε·κλασική μουσική, τζαζ, ηλεκτρονική χορευτική μουσική και γενικά ό,τι μου ακούγεται ενδιαφέρον.
– Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τρόπος εκτόνωσης του εκνευρισμού στη δουλειά σου;
Σχεδόν πάντα και σε όλες τις καταστάσεις, στο βάθος ο εκνευρισμός οφείλεται στον φόβο. Σε κάθε περίπτωση, πρώτα ψάχνω να βρω τι είναι αυτό που μετακίνησε τον άξονά μου. Σε αυτή τη διαδικασία με βοηθά η γυμναστική, ο διαλογισμός και η μουσική.
– Αν δεν ήσουν φωτογράφος, τι θα ήσουν;
Σίγουρα μουσικός.