© Richard Shotwell/Invision/AP Photo

Ο ΜΑΘΙΟΥ ΜΑΚΚΟΝΑΧΙ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΣΑΛΑΤΕΣ

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Μάθιου ΜακΚόναχι μοιράζεται διαδικτυακά τις συνταγές για τις πιο αγαπημένες του σαλάτες. Μάθε να τις φτιάχνεις κι εσύ!

Είχαμε συνηθίσει τον Μάθιου ΜακΚόναχι σε ρομαντικές κομεντί, μέχρι που αποφάσισε να δείξει ένα άλλο πρόσωπο και να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Ο πρωταγωνιστής της σειράς True Detective και της ταινίας Dallas Buyers Club (για την οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού Ρόλου) αποκαλύπτει και το ταλέντο του –ας πούμε– στη μαγειρική.

Στο podcast «2 Bears, 1 Cave» μοιράζεται με τον κόσμο τα υλικά της αγαπημένης του τονοσαλάτας, ενώ σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Food & Wine δίνει συμβουλές για το πώς να ετοιμάσεις μια υπέροχη κοτοσαλάτα.

Η viral τονοσαλάτα του Μάθιου ΜακΚόναχι

Η σαλάτα αυτή έγινε viral και τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν βίντεο με επαγγελματίες και ερασιτέχνες σεφ να προσπαθούν να την αποκωδικοποιήσουν, καθώς ο ηθοποιός αποκαλύπτει στο πόντκαστ τα υλικά, αλλά όχι συγκεκριμένες δοσολογίες. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι το αποτέλεσμα φαίνεται να τους ικανοποιεί όλους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του καλλιτέχνη, τα πάντα ξεκινούν από μια καλή βάση, άρα από έναν καλό τόνο. Στη συνέχεια, χρειάζεται να προσέξεις πόσο λεμόνι και ξύδι θα προσθέσεις. Έπειτα, βάζεις τη μαγιονέζα, την οποία έχεις ανακατέψει με λίγο wasabi, και τέλος τα υπόλοιπα: ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια, κύβους από αγγουράκια τουρσί και jalapeño chips (νιφάδες πράσινης και κόκκινης πιπεριάς) για πιο τραγανή υφή. Σαν να μην έφταναν αυτά, στον ΜακΚόναχι αρέσει να προσθέτει ψιλοκομμένο πράσινο μήλο και μια δόση σιρόπι αγαύης, καθώς και λίγο καλαμπόκι, λίγο κατεψυγμένο αρακά και μικρή ποσότητα Italian dressing. Μόλις ετοιμάσει τη σαλάτα, σκεπάζει το δοχείο και το αφήνει στο ψυγείο για μια μέρα, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι σου λέει πώς να φτιάξεις τις αγαπημένες του σαλάτες
iStock

Αν και όπως λένε όσοι τη δοκίμασαν η σαλάτα είναι φανταστική από μόνη της, μπορείς να τη σερβίρεις σε σάντουιτς από φρυγανισμένο ψωμί ή μπαγκέτα, σε κράκερς, μαζί με ανάμεικτα πράσινα σαλατικά ή σπανάκι, και φυσικά σε τορτίγιες μαζί με μερικές φέτες αβοκάντο.

Η zero waste κοτοσαλάτα του

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι παραδέχεται ότι η τονοσαλάτα είναι το αγαπημένο του πιάτο, αλλά εξίσου συχνά κάνει και την παρακάτω κοτοσαλάτα. Ποια είναι να μυστικά της; Για αρχή, συνιστά να ψήνεις ολόκληρο το κοτόπουλο, αντί να μαγειρεύεις κομμάτια του όπως το στήθος και τις φτερούγες, ώστε να μην στεγνώσει το κρέας. Είναι πιο εύκολο να παραβράσεις το πουλερικό και να σου στεγνώσει όταν είναι σε μικρότερα κομμάτια. Επιπλέον, αν δεν έχεις χρόνο, μπορείς απλά να πάρεις ένα ψητό κοτόπουλο από το σούπερ μάρκετ και να φτιάξεις τη σαλάτα με αυτό.

Αφού ψήσεις το κρέας, περίμενε να πέσει η θερμοκρασία του και ξεκοκάλισέ του. Στη συνέχεια, συμβουλεύει να ξεψαχνίσεις το κρέας με τα χέρια και όχι να το ψιλοκόψεις. Υπάρχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα σε αυτό. Πρώτον, το κοτόπουλο που έχει τεμαχιστεί σε κύβους δεν θα μείνει στη θέση του, αν θελήσεις να το χρησιμοποιήσεις σε σάντουιτς ή να το σερβίρεις πάνω σε κράκερς, ενώ η σαλάτα με ξεψαχνισμένο κοτόπουλου θα είναι πιο εύκολη στον χειρισμό. Δεύτερον, η συγκεκριμένη υφή επιτρέπει στο ντρέσινγκ να κολλήσει καλύτερα στο κρέας, άρα απολαμβάνεις περισσότερο τη γεύση του.

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι σου λέει πώς να φτιάξεις τις αγαπημένες του σαλάτες
iStock

Για τη σάλτσα της σαλάτας συνιστά μία με βάση τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο και το ιταλικό dressing. Αν και η εύκολη λύση είναι να αγοράσεις το τελευταίο έτοιμο, είναι καλύτερο να φτιάξεις το δικό σου. Οι περισσότερες εκδοχές περιέχουν ρίγανη, μαϊντανό, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ξύδι από κρασί (στο διαδίκτυο θα βρεις πάρα πολλές συνταγές).

Τέλος, αποκαλύπτει ότι η οικογένεια της συζύγου του, Camilla Alves, έχει μια εβδομαδιαία διατροφική zero waste παράδοση. Την Κυριακή το βράδυ, στο τέλος της εβδομάδας, δεν παραγγέλνουν τίποτα, ανοίγουν το ψυγείο και ό,τι είναι καλό το βγάζουν και αρχίζουν να ψάχνουν τι μπορούν να φτιάξουν με τα υλικά που ήδη έχουν.