iStock

ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΜΑΣΧΑΛΗΣ ΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ;

Στα social media, αυτό το συστατικό-πασπαρτού θεωρείται ότι ωφελεί την επιδερμίδα και τη λειτουργία της μασχάλης, αλλά η επιστήμη και η εμπειρία δεν συμφωνούν.

Η αποτοξίνωση είναι ένα trending topic που δεν πρόκειται να υποχωρήσει ποτέ. Στα social media υπάρχουν άπειρα βίντεο για να αποτοξινώσεις το σώμα, το δέρμα, αλλά και την… ψυχή σου. Ό,τι υπόσχεται πως θα απομακρύνει καθετί τοξικό από τον οργανισμό ή από τη ζωή σου είναι προορισμένο να γίνει viral. Τους λόγους για αυτή την ανάγκη δεν θα τους αναλύσουμε εδώ, ας πούμε μόνο ότι δεν θέλουμε να κουβαλάμε από ουσίες μέχρι ανθρώπους που μας επιβαρύνουν και μας δηλητηριάζουν.

Τα αποσμητικά (για την εξουδετέρωση των οσμών) και τα αντιιδρωτικά (για το μπλοκάρισμα του ιδρώτα) είναι από τα πιο απαραίτητα προϊόντα στην καθημερινή μας ρουτίνα – στην πραγματικότητα, είναι κάτι σαν δείγμα πολιτισμού και σεβασμού των γύρω μας! Τα έχουμε όμως παρεξηγήσει, επειδή τα αντιιδρωτικά περιέχουν άλατα αλουμινίου, τα οποία θεωρούνταν ύποπτα για καρκίνο. Παρόλο που αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί επιστημονικά, πολλοί άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές φυσικές αποσμητικές λύσεις. Εδώ εμφανίζεται η αποτοξίνωση της μασχάλης, που θεωρείται ότι προετοιμάζει τις μασχάλες για τη μετάβαση από ένα συμβατικό σε ένα φυσικό αποσμητικό. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσω να σου λύσω όλες τις απορίες σχετικά με την αποτοξίνωση της μασχάλης και τον ρόλο της μαγειρικής σόδας σε αυτή τη διαδικασία.

Τι προσφέρει η αποτοξίνωση της μασχάλης;

Η εφαρμογή μιας πάστας σαν «μάσκα» στη μασχάλη απομακρύνει τις τοξίνες, τα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία και τις συσσωρευμένες χημικές ουσίες. Όσοι υπερασπίζονται την αποτοξίνωση της μασχάλης, λένε ότι αυτή η διαδικασία βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί σε ένα καινούργιο μη τοξικό φυσικό αποσμητικό. Μια αποτοξινωτική πάστα μπορείς να φτιάξεις με μαγειρική σόδα, άργιλο μπεντονίτη, άμυλο καλαμποκιού και άνθρακα, αλλά και με μηλόξιδο και αιθέρια έλαια, που εξισορροπούν τα βακτήρια.

αποτοξίνωση μασχάλης
iStock

Και τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό;

Είναι σημαντικό να επισημάνω εδώ ότι η ευρύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω της μασχάλης απορρίπτεται από τους επιστήμονες, που επιμένουν ότι η απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό είναι μια διαδικασία την οποία εκτελούν το συκώτι, τα νεφρά, η σπλήνα, οι λεμφαδένες, ο ιδρώτας, τα ούρα και τα κόπρανα. Δεν είναι επικίνδυνο να κάνεις αποτοξίνωση στη μασχάλη (πάντα με κάποιες προφυλάξεις και προειδοποιήσεις που αναφέρω παρακάτω), αλλά μάλλον ανώφελο. Ειδικά αν την κάνεις για να περάσεις από ένα συμβατικό σε ένα φυσικό αποσμητικό, οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι απλώς δεν χρειάζεται και ότι μπορείς να κάνεις την αλλαγή όποτε θέλεις.

αποτοξίνωση μασχάλης
iStock

Βοηθά η μαγειρική σόδα στην αποτοξίνωση;

Αν παρ’ όλα αυτά σου έχει μπει η ιδέα να φτιάξεις μια μάσκα αποτοξίνωσης για τη μασχάλη, ήρθε η ώρα να σου αποκαλύψω ότι η μαγειρική σόδα δεν κάνει αποτοξίνωση άμεσα αλλά έμμεσα, λειτουργώντας ως απολεπιστικό. Από τη μία, καθαρίζει βαθιά το δέρμα από τα υπολείμματα που αφήνουν τα συμβατικά αποσμητικά και αντιιδρωτικά, και εξισορροπεί το pH του και τα βακτήρια – όλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κακοσμίας. Από την άλλη, η μαγειρική σόδα αποκαθιστά το φυσικό μικροβίωμα του δέρματος, διατηρώντας υγιή τον επιδερμικό φραγμό. Επιπλέον, λόγω της απολεπιστικής της δράσης, η μαγειρική σόδα μπορεί να δώσει λάμψη στο δέρμα της μασχάλης (κάτι που δεν σου χρειάζεται ιδιαίτερα αν δεν κατεβαίνεις σε αγωνίσματα ενόργανης γυμναστικής!).

αποτοξίνωση μασχάλης
iStock

Ίσως να έχεις δει hacks για αποτοξίνωση της μασχάλης με μαγειρική σόδα και μηλόξιδο: αυτό το μείγμα είναι διασκεδαστικό επειδή αφρίζει, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, γιατί το ένα συστατικό ακυρώνει τη δράση του άλλου. Μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και νερό είναι το μόνο που χρειάζεσαι: ρίξε τη μαγειρική σόδα σε ένα μπολ, πρόσθεσε σιγά-σιγά το νερό ανακατεύοντας ώστε να δημιουργηθεί η πάστα, άπλωσέ τη σε μασχάλες καθαρές και στεγνές, και έπειτα από 5 με 20 λεπτά ξέπλυνέ τις στο ντους ή με ένα νωπό πανάκι. Κάποιοι πειραματίζονται ρίχνοντας στο μείγμα έλαιο καρύδας, γλυκερίνη ή μέλι, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα ότι αυτά τα συστατικά προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο.

Τι πρέπει να προσέχω αν χρησιμοποιήσω μαγειρική σόδα στις μασχάλες;

Μην το παρακάνεις, ειδικά αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, γιατί η μαγειρική σόδα προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμό. Επίσης, απόφυγέ τη αν η μασχάλη είναι φρεσκοξυρισμένη και γενικά μην επαναλάβεις τη χρήση αν παρατηρήσεις ερεθισμό. Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να επιμένεις σε ένα hack για το οποίο το μοναδικό τεκμήριο αποτελεσματικότητας είναι ότι έχει πολλά likes στα social media!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.