ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΟΥ
Το γιαούρτι είναι γνωστό ότι περιέχει προβιοτικά, αλλά ξέρεις πόσα από αυτά φτάνουν πραγματικά στο έντερό σου; Δες ποιο κοινό συστατικό μπορεί να βοηθήσει τα ωφέλιμα βακτήρια να περάσουν στον εντερικό σωλήνα.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, μύκητες, ζυμομύκητες, βακτήρια, ακόμη και ιοί, που ζουν στον γαστρεντερικό σωλήνα. Η δράση τους είναι ευεργετική τόσο για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όσο και για την προστασία του εντέρου από παθογόνους οργανισμούς, όπως και ολόκληρου του οργανισμού από λοιμώξεις όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.
Πέρα από το ότι βοηθούν το έντερο να δουλέψει με τον καλύτερο τρόπο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, υπάρχουν νέες μελέτες που καταδεικνύουν πως τα προβιοτικά επιδρούν θετικά και στο νευρικό μας σύστημα, παρέχοντας οφέλη σε ασθενείς με κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή. Το γιαούρτι, συγκεκριμένα, αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές προβιοτικών.
Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Illinois
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana-Champaign (UIUC) δημοσίευσαν πρόσφατα δυο ξεχωριστές μελέτες στις οποίες αποκάλυψαν ότι η προσθήκη μελιού θα μπορούσε να υποστηρίξει την επιβίωση των προβιοτικών στην εντερική φάση της πέψης.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι μια κουταλιά φυσικής γλυκύτητας μπορεί να υποστηρίξει την επιβίωση του Bifidobacterium animalis (B. animalis), ενός υγιούς βακτηρίου που αναπτύσσεται καλά στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μετά από προσομοιώσεις πέψης από το στόμα, το στομάχι και το έντερο, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε ένα επιπλέον πείραμα σε 66 ενήλικες συμμετέχοντες. Για δύο εβδομάδες τους ανατέθηκε να καταναλώνουν είτε γιαούρτι με μέλι είτε γιαούρτι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία με προσθήκη ζάχαρης. Τα άτομα παρείχαν δείγματα κοπράνων, πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες του εντέρου τους και ερωτηματολόγια που αφορούσαν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
Στο τέλος των δύο εβδομάδων, ήταν σαφές από δείγματα κοπράνων ότι το γιαούρτι με μέλι είχε εμπλουτίσει την περιεκτικότητα σε B. Animalis καθ’ όλη τη διάρκεια της πέψης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια κουταλιά της σούπας μέλι ήταν αρκετή για να υποστηρίξει την επιβίωση των προβιοτικών.
Η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι έχει οφέλη για την υγεία;
Το μέλι είναι λίγο πιο γλυκό από την κανονική ζάχαρη, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσετε πολύ για να έχετε τη γλυκύτητα. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί από μόνο του μια θρεπτική τροφή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 64 θερμίδες, υδατάνθρακες, ζάχαρη, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, και φυλλικό οξύ. Επίσης, περιέχει περίπου 180 τύπους διαφορετικών ενώσεων και αντιοξειδωτικά, όπως τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή, τα οποία το καθιστούν καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη, όταν καταναλώνεται βέβαια με μέτρο.
Πιθανά μειονεκτήματα της προσθήκης μελιού στο γιαούρτι
Φυσικά, το μέλι είναι πρόσθετα σάκχαρα. Τα πρόσθετα σάκχαρα σε οποιαδήποτε μορφή είναι γνωστά για κάποιες βλαβερές συνέπειες, όπως η συμβολή στην αύξηση του σωματικού βάρους και στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Γι’ αυτό οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή ως προς την ποσότητα μελιού που καταναλώνουμε και τονίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλα τα πρόσθετα σάκχαρα και να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συνιστά στους άνδρες να μην καταναλώνουν περισσότερα από εννέα κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) ημερησίως και στις γυναίκες και τα παιδιά όχι περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού (24 γραμμάρια).
Αν δεν ξέρεις τι άλλο να προσθέσεις στον συνδυασμό αυτό για να τον απολαύσεις, σου δίνουμε 8 τρόπους να κάνεις το γιαούρτι σου πιο ενδιαφέρον με διάφορες ιδέες και tips.