Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μια αχνιστή, αρωματική ψαρόσουπα με λαχανικά είναι ό,τι χρειάζεσαι για ένα θρεπτικό και γευστικό γεύμα! Γεμάτη βιταμίνες και με πλούσια γεύση θάλασσας, αυτή η συνταγή θα σε κάνει να την απολαμβάνεις ξανά και ξανά. Μάθε πώς να τη φτιάξεις με απλά υλικά και τον σωστό τρόπο μαγειρέματος.

Η ψαρόσουπα είναι ένα από τα πιάτα που κουβαλούν τη ζεστασιά του σπιτιού και τη νοστιμιά της θάλασσας, ειδικά για ανθρώπους σαν εμένα, που είχαμε την ευλογία να μεγαλώσουμε σε νησί – είμαι από τη Μυτιλήνη. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη γεύση και μπορεί να γίνει όσο ελαφριά ή πλούσια θέλουμε, ανάλογα με το ψάρι και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα βαθύ πιάτο αχνιστή ψαρόσουπα, όχι μόνο τις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά και όποτε θέλουμε ένα θρεπτικό γεύμα χωρίς περιττά λιπαρά. Το μυστικό της συγκεκριμένης είναι η απλότητα: Ένας καθαρός, αρωματικός ζωμός, το σωστό μαγείρεμα του ψαριού για να μείνει ζουμερό και η φρεσκάδα του λεμονιού στο τέλος.

Για αρχή, διαλέγουμε ένα καλό λευκόσαρκο ψάρι, όπως φαγκρί, σκορπίνα ή μπακαλιάρο, και το αφήνουμε να δώσει όλη του τη νοστιμιά στον ζωμό. Ακόμα κι αν βαριέσαι να πάρεις ολόκληρο ψάρι και να το καθαρίζεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένα φιλέτα, που δίνουν ένα εξίσου θρεπτικό και υγιεινό πιάτο, βρίσκοντας μια πολύ comfort λύση για να βάλεις το ψάρι στην καθημερινότητα σου.

Τα λαχανικά –καρότο, πατάτα και κολοκυθάκι– είτε τα πολτοποιούμε μέσα στην ψαρόσουπα, είτε τα σερβίρουμε ολόκληρα στο πλάι, διατηρώντας την υφή και τη φυσική τους γλύκα. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί καθένας να τα απολαύσει όπως θέλει, κόβοντάς τα μέσα στην ψαρόσουπα ή απολαμβάνοντάς τα ως συνοδευτικό, με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Η καλύτερη λύση για μένα είναι να βγάλεις τα μισά και τα υπόλοιπα να τα πολτοποιήσεις για να δώσεις ωραίο σώμα και γεύση στην ψαρόσουπα.

Συνταγή για ψαρόσουπα με λαχανικά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά

ψαρόσουπα
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1.200 γρ. ψάρι (φαγκρί, σκορπίνα, μπακαλιάρος ή άλλο λευκόσαρκο)
  • 3 καρότα (περίπου 300 γρ.)
  • 2 πατάτες (περίπου 400 γρ.)
  • 4 κολοκυθάκια (περίπου 400 γρ.)
  • 1 ξερό κρεμμύδι (150 γρ.)
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από 1-2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1,5 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Βράζουμε το ψάρι: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, το ψάρι, το κρεμμύδι ολόκληρο, το σέλινο και τα φύλλα δάφνης. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται.

Σουρώνουμε τον ζωμό: Βγάζουμε το ψάρι προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σουρώνουμε τον ζωμό για να αφαιρέσουμε τυχόν κόκκαλα και τα φύλλα δάφνης.

Βράζουμε τα λαχανικά: Ρίχνουμε τα καρότα, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια ολόκληρα μέσα στον σουρωμένο ζωμό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μπορούμε αν θέλουμε να τα πολτοποιήσουμε (όλα ή τα μισά) για να δώσουμε «σώμα» στη σούπα.

Καθαρίζουμε το βρασμένο ψάρι: Αφαιρούμε προσεκτικά το δέρμα και τα κόκαλα, κρατώντας μόνο τη σάρκα.

Σερβίρουμε: Βάζουμε τον ζωμό σε βαθιά πιάτα ή μπολ, προσθέτουμε το ψάρι κομμένο σε κομμάτια και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε την ψαρόσουπα με λίγο κοκκινοπίπερο. Τα λαχανικά που δεν πολτοποιήσαμε τα σερβίρουμε ολόκληρα στο πλάι.