ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΟΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Μερικές φορές σαμποτάρουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας και απομακρυνόμαστε από την ευτυχία μας. Ας εμπνευστούμε, λοιπόν, από τις συνήθειες και τις πεποιθήσεις από τις οποίες έχουν απαλλαγεί οι άνθρωποι που δηλώνουν χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.
Η ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «New Happy», Stephanie Harrison, έχει περάσει τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της μελετώντας την επιστήμη της ευεξίας και «χτίζοντας» μια πλατφόρμα μέσω της οποίας βοηθά τους ανθρώπους να γεμίζουν τη ζωή τους με περισσότερη χαρά.
Το απόσταγμα των συμβουλών της δεν ήρθε χωρίς εμπόδια. Πολύ συχνά, λέει η ίδια, τα όνειρά της δέχονταν απρόβλεπτες τρικλοποδιές, όμως αυτό την έκανε να το ψάξει ακόμα βαθύτερα: ήθελε να μπορέσει να καταλάβει πώς εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες ορισμένες φορές σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και πώς θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τις συνήθειές μας για να ζήσουμε όσο το δυνατόν πιο «γεμάτες» ζωές.
Στράφηκε, λοιπόν, στις έρευνες και αναζήτησε τι κάνουν και τι δεν κάνουν όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι ή και ευτυχείς από τη ζωή τους.
7 χαρακτηριστικά που μας εμποδίζουν να είμαστε χαρούμενοι
1. Δεν ξέρουμε τι έχει πραγματικά σημασία για να είμαστε χαρούμενοι
Όπως λέει η κα Harrison, έχουμε μεγαλώσει σε μία κουλτούρα που ενσταλάζει μέσα μας την τελειομανία, την ανάγκη να πετύχουμε, την υπερ-ανεξαρτησία και τον ανταγωνισμό.
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν συμβαδίζουν πάντα με τις προσωπικές μας αξίες και αυτό μας προκαλεί έναν εσωτερικό διχασμό, μια μάχη ανάμεσα σε αυτά που οι άλλοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε και σε αυτά που έχουν για εμάς σημασία.
Χρειάζεται, λοιπόν, να κάνουμε σαφείς τις αξίες μας, να τις ιεραρχήσουμε και να παίρνουμε αποφάσεις για τη ζωή μας θέτοντας μέσα μας το ερώτημα: Ποιες επιλογές μου ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις αξίες μου;
2. Δεν «σπάμε» τα όνειρά μας σε διαχειρίσιμους στόχους
Πολλές φορές τα όνειρά μας είναι τόσο μεγάλα που καταλήγουμε ακόμα και να τρομάζουμε από αυτά. Σπάζοντάς τα, όμως, σε μικρότερους, πιο επιτεύξιμους στόχους μπορούμε να τα βάλουμε σε μία σειρά, σε ένα πρόγραμμα ή ένα χρονοδιάγραμμα. Μπορούμε να προβλέψουμε τι θα έχουμε καταφέρει σε διάστημα π.χ. μίας εβδομάδας ή ενός μήνα.
3. Δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας
Καθώς θέτουμε τους βραχυπρόθεσμους και μακροχρόνιους στόχους μας, αναπόφευκτα βιώνουμε ορισμένα δύσκολα συναισθήματα, όπως ο φόβος, η αναστάτωση, το στρες, η λύπη, η ανησυχία. Τα συναισθήματα αυτά έχει νόημα να αναγνωρίζονται και να ονοματίζονται, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να μην τα αφήνουμε να μπλοκάρουν την διαδικασία λήψης αποφάσεων.
4. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας
Η κουλτούρα μας προωθεί τον ατομικισμό και διαιωνίζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι κάνουν όλα τα σπουδαία μόνοι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, κάθε προσωπικό μας επίτευγμα οφείλεται σε μια σειρά από υποστηρικτικές πράξεις που έχουν λάβει χώρα ενίοτε χωρίς καν να τις αντιληφθούμε.
Οι άνθρωποι που δηλώνουν χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους γνωρίζουν ότι το να ζητάει κανείς βοήθεια αποτελεί δείγμα γενναιότητας και μπορεί να το κάνει με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας π.χ. φράσεις όπως:
- «Έχεις να μου δώσεις κάποια συμβουλή;»
- «Έχεις λίγο χρόνο να παρατηρήσεις αν κάνω κάτι λάθος στη δουλειά μου;»
- «Θα μπορούσες να με βοηθήσεις με αυτό;»
5. Θεωρούμε πως τα λάθη μας είναι η απόδειξη πως δεν θα τα καταφέρουμε
Όλος ο κόσμος κάνει λάθη, κάθε μέρα, όμως για κάποιον λόγο εμείς θεωρούμε πως πρέπει να είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Ότι θα πρέπει να τα κάνουμε όλα ολόσωστα με την πρώτη.
Τα λάθη μας είναι, όμως, αυτά που μας βοηθούν να αναπτυχθούμε και να βελτιωθούμε. Προσπαθώντας διαρκώς να τα αποφύγουμε καταλήγουμε να παρεμποδίζουμε αυτή την πρόοδο. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα προκύψει μια αναποδιά, κάνε παύση και πες στον εαυτό σου: «Το λάθος αυτό είναι η απόδειξη ότι αναπτύσσομαι και πλησιάζω ένα βήμα πιο κοντά σε ό,τι έχει σημασία για εμένα».
6. Δεν κάνουμε διαλείμματα
Για να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με τη δημιουργικότητά μας, να δυναμώσουμε τα κίνητρά μας, να νοιαστούμε για την ευεξία μας χρειαζόμαστε χρόνο μακριά από τη δουλειά. Χρειάζεται, λοιπόν, για να είμαστε πιο χαρούμενοι συνειδητά να ενσωματώσουμε μέσα στην ημέρα και την εβδομάδα μας χρόνο ξεκούρασης και χαλάρωσης, π.χ.:
- Να απενεργοποιούμε το κινητό μας ορισμένες ώρες κάθε μέρα.
- Να απολαμβάνουμε το γεύμα μας μακριά από τον υπολογιστή.
- Να βγαίνουμε κάθε απόγευμα για περπάτημα.
Ο καθένας και η καθεμία έχει διαφορετικές ανάγκες για τα διαλείμματά του: μπορεί να μας ξεκουράζει να περνάμε χρόνο με τους αγαπημένους μας, να αφοσιωνόμαστε σε ένα χόμπι ή απλά να βγαίνουμε έξω. Κάθε ένα από αυτά είναι εξίσου σημαντικό και απαραίτητο.
7. Πιστεύουμε ότι χαρούμενοι θα είμαστε όταν τα καταφέρουμε
Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο εσφαλμένους μύθους είναι η ιδέα ότι η επιτυχία φέρνει την ευτυχία. Η άποψη αυτή συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να κυνηγούν στόχους άπιαστους, οι οποίοι τους κάνουν μεν να νιώθουν δυστυχείς, μα εκείνοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα αξίζει τον κόπο στο τέλος.
Η κα Harrison προτείνει μια διαφορετική στρατηγική. Ρώτα τον εαυτό σου: Πώς θα ήταν αν μπορούσα να βρίσκω τη χαρά στην κάθε μου ημέρα;
«Σκέψου τι αλλαγές μπορείς να κάνεις, οι οποίες θα φέρουν περισσότερη σύνδεση, σκοπό και χαρά στις καθημερινές σου δραστηριότητες – και όχι κάποια στιγμή στο αχανές μέλλον, όταν θα έχεις πετύχει τον στόχο που πιστεύεις ότι πρέπει να πετύχεις», καταλήγει η ίδια.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.