Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ «ΡΥΖΙ» ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Ονειρεύεσαι ένα πιάτο υγιεινό, θρεπτικό, νόστιμο και χωρίς περιττούς υδατάνθρακες; Φαντάσου λαχταριστές μπουκίτσες κοτόπουλου που έχουν μπει μέσα σε κόκκινη σάλτσα, συνοδεία ενός εντελώς διαφορετικού «ρυζιού», το οποίο φτιάχνεται από... κουνουπίδι!

Για εσένα που θέλεις ένα υγιεινό super bowl, χαμηλό σε υδατάνθρακες, αυτό το ψευτο-ρύζι από κουνουπίδι είναι η σωτήρια λύση. Σε βοηθά να φτιάξεις ένα γεύμα που να είναι ταυτόχρονα νόστιμο, χορταστικό και ελαφρύ. Πρόκειται για ένα πιάτο γεμάτο πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, χωρίς περιττούς υδατάνθρακες. Το κοτόπουλο, ως άπαχη πηγή πρωτεΐνης, βοηθά στην ανάπτυξη και διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Αντί για το κλασικό ρύζι, χρησιμοποιούμε τριμμένο κουνουπίδι, το οποίο έχει πολύ χαμηλότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες που στηρίζουν την πέψη. Το ελαφρύ σοτάρισμά του αναδεικνύει τη γεύση του χωρίς να χάνει τη θρεπτική του αξία.

Το σουσάμι που προσθέτουμε στο τέλος δίνει τραγανή υφή και ενισχύει τη γεύση, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει καλά λιπαρά και ασβέστιο. Έτσι, απολαμβάνουμε ένα πιάτο ισορροπημένο, θρεπτικό και απόλυτα απολαυστικό.

Μπορεί να σου ακούγεται δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα θα χρειαστείς μόνο ένα μπλέντερ. Πλένεις καλά το κουνουπίδι, το χτυπάς και το «ρύζι» είναι έτοιμο. Το σοτάρισμα είναι καλύτερο από το βράσιμο, γιατί έτσι δεν έχεις δυσάρεστες οσμές στην κουζίνα.

Συνταγή για κοκκινιστές μπουκίτσες κοτόπουλου με «ρύζι» από κουνουπίδι

κοτόπουλο ρύζι κουνουπίδι
Γαβριήλ Νικολαΐδης

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το κοτόπουλο

  • 800 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι), κομμένο σε μπουκίτσες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (30 ml)
  • 1 ξερό κρεμμύδι (150 γρ.), ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. ντομάτα, τριμμένη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας (20 γρ.)
  •  100 ml νερό ή ζωμό κότας
  • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1⁄2 κ.γλ. κύμινο
  •  1⁄2 κ.γλ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά, για ισορροπία στη γεύση)

Για το «ρύζι» από κουνουπίδι

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 600 γρ.)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (15 ml)
  • αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο: Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κοτόπουλο και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

2. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα: Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το νερό, την πάπρικα, το κύμινο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε το μέλι για μια ελαφρώς γλυκιά ισορροπία. Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

3. Ετοιμάζουμε το «ρύζι» από κουνουπίδι: Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και το τρίβουμε στον τρίφτη ή το πολτοποιούμε ελαφρώς στο μούλτι μέχρι να θυμίζει ρύζι. Το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο για 5 λεπτά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.

4. Σερβίρουμε: Βάζουμε το «ρύζι» από κουνουπίδι στο πιάτο, προσθέτουμε από πάνω το κοκκινιστό κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι.