iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ KIMCHI, ΣΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ;

Το kimchi είναι το κορυφαίο κορεάτικο τουρσί, πικάντικο και γεμάτο προβιοτικά. Μάθετε τα οφέλη του και πώς να το φτιάξετε εύκολα στο σπίτι!

Το kimchi (κίμτσι) είναι ένα παραδοσιακό κορεάτικο είδος τουρσιού, που φτιάχνεται από λαχανικά (συνήθως από κινέζικο λάχανο και ραπανάκια) τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση με αλάτι, τσίλι, σκόρδο, τζίντζερ και άλλα μπαχαρικά. Θεωρείται το εθνικό φαγητό της Κορέας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουζίνας της εδώ και αιώνες.

Η ιστορία του κίμτσι ξεκινάει πριν από περίπου 3.000 χρόνια, όταν οι Κορεάτες διατηρούσαν τα λαχανικά τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης.

Αρχικά, το κίμτσι γινόταν απλώς με αλάτι, αλλά με την πάροδο των χρόνων προστέθηκαν μπαχαρικά, κυρίως το κορεάτικο κόκκινο πιπέρι τσίλι, γνωστό ως gochugaru, το οποίο είναι σήμερα το βασικό συστατικό που δίνει στο κίμτσι το κοκκινωπό χρώμα και την περισσότερη γεύση.

κίμτσι
iStock

Υπάρχουν πάνω από 200 είδη κίμτσι, με διαφορετικά λαχανικά και μεθόδους προετοιμασίας, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή του χρόνου. Κάποια από τα πιο γνωστά είναι:

  • Baechu Kimchi: Η πιο κλασική του εκδοχή, με κινέζικο λάχανο, τσίλι και σκόρδο.
  • Nabak-kimchi: Γίνεται επίσης με κινέζικο λάχανο και ραπάνια, μόνο που εδώ κόβονται σε λεπτές ορθογώνιες φέτες. Είναι πιο ελαφρύ και ζουμερό, με αρωματικά μπαχαρικά.
  • Kkakdugi: Κομμένο πάντα σε κύβους, συνήθως ραπανιού, αλλά γίνεται και με άλλα λαχανικά, ακόμα και φρούτα. Είναι αρκετά τραγανό και ελαφρώς πιο γλυκό.
  • Oi Sobagi: Κίμτσι που γίνεται με αγγούρι, ιδανικό για το καλοκαίρι.
  • White Kimchi: Αποτελεί εξαίρεση, αφού δεν περιέχει κόκκινο τσίλι, άρα δεν κοκκινίζει σε χρώμα και έχει πιο ήπια και δροσερή γεύση.

Το κίμτσι γενικά δεν τρώγεται μόνο του – συνοδεύει σχεδόν κάθε κορεάτικο γεύμα και χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε πολλές κορεάτικες συνταγές, όπως το πολύ δημοφιλές τηγανητό ρύζι με κίμτσι, σούπες ή pancakes.

Γιατί το kimchi είναι ωφέλιμο

Το kimchi δεν είναι απλώς γευστικό, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε προβιοτικά, χάρη στη ζύμωση που έχει υποστεί. Όπως και άλλα τουρσιά ή ζυμωμένες τροφές, συμβάλλει στην υγεία του εντέρου και διευκολύνει την πέψη.

Τα βασικά συστατικά του, όπως το σκόρδο και το τζίντζερ, διαθέτουν αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

κίμτσι
iStock

Επιπλέον, το kimchi είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν δίαιτα, αφού έχει λίγες θερμίδες αλλά είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθώντας μας να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Εκτός από τα οφέλη του για το πεπτικό σύστημα, το kimchi υποστηρίζει επίσης την καρδιαγγειακή υγεία. Τα αντιοξειδωτικά και τα πλούσια σε κάλιο λαχανικά από τα οποία φτιάχνεται (όπως το λάχανο και το ραπανάκι) συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας έτσι τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πώς φτιάχνεται το kimchi

Μπορούμε να το βρούμε και έτοιμο, σε καταστήματα που εξειδικεύονται σε ασιατικά τρόφιμα. Είναι όμως τόσο εύκολο να το φτιάξουμε σπίτι μας και γίνεται τόσο νόστιμο, που αξίζει μια δοκιμή!

Εδώ ετοιμάζουμε kimchi στην πιο κλασική του μορφή. Μπορούμε να πειραματιστούμε με λαχανικά που έχουμε στο ψυγείο, όπως κουνουπίδι, αγγούρι, φινόκιο, σέλερι ή κανονικό λάχανο, αλλά εδώ το κάνουμε παραδοσιακά με κινέζικο λάχανο, λίγο καρότο και άσπρο ραπάνι (daikon), το οποίο θα βρούμε σε εξειδικευμένα μανάβικα. Αν δεν μπορούμε να βρούμε daikon, κανένα πρόβλημα! Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε ιδανικά με γογγύλι ή ρέβες, που βρίσκουμε σε λαϊκές αγορές και μανάβικα. Αν δεν βρούμε ούτε αυτά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κλασικά ραπανάκια, που είναι λίγο πιο πικάντικα αλλά ταιριάζουν ωραία.

kimchi
iStock

Υλικά

  • 1 μεγάλο κινέζικο λάχανο
  • ¼ φλιτζανιού χοντρό αλάτι
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι κορεάτικες νιφάδες τσίλι gochugaru (το βρίσκουμε σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα)
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας fish sauce ή σάλτσα σόγιας για vegan εκδοχή
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος τους αν είναι φρέσκο)
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 1 μικρό λευκό ραπανάκι (daikon), τριμμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε το κινέζικο λάχανο στη μέση και στη συνέχεια σε μεγάλα κομμάτια. Το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε για 1-2 ώρες, ανακατεύοντας περιστασιακά. Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το gochugaru, το σκόρδο, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, τη fish sauce (ή σόγια), τα κρεμμυδάκια, το καρότο και το ραπανάκι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.

Φοράμε γάντια και τρίβουμε καλά το λάχανο με την πάστα που ετοιμάσαμε.

κίμτσι
iStock

Τοποθετούμε το kimchi σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο, πιέζοντάς το προς τα κάτω, ώστε να μην υπάρχουν θύλακες αέρα.

Για πιο ήπια γεύση, απλώς μειώνουμε την ποσότητα τσίλι που χρησιμοποιούμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.