iStock

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΑ

Νέα έρευνα δείχνει ότι ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό μπορεί να βάλει φρένο στο γκριζάρισμα των μαλλιών. Σε ποιες τροφές θα το βρεις;

Σε κάποιους συμβαίνει αρκετά νωρίς, σε άλλους αρκετά αργά, κανείς όμως δεν το γλιτώνει: το γκριζάρισμα των μαλλιών αποτελεί μια φυσιολογική επίπτωση της γήρανσης στο σώμα μας, την οποία οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης του «ιερού δισκοπότηρου» της αιώνιας νεότητας, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Nagoya της Ιαπωνίας δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της απώλειας μελανίνης από τα μαλλιά.

Ο λόγος για τη λουτεολίνη, η οποία βρίσκεται σε λαχανικά και φαίνεται να λειτουργεί ως παράγοντας κατά του γκριζαρίσματος των μαλλιών.

Τι πρέπει να τρως για να λαμβάνεις λουτεολίνη

Η μελέτη των ερευνητών επικεντρώθηκε σε τρία αντιοξειδωτικά, τη λουτεολίνη, την εσπερετίνη και τη διοσμετίνη, προκειμένου να εκτιμήσουν πώς επιδρούν στο γκριζάρισμα του τριχώματος ποντικών, τα οποία ανατράφηκαν έτσι ώστε να αποκτούν λευκές τρίχες όπως οι άνθρωποι. Σε τρεις ομάδες ποντικών δόθηκε από ένα αντιοξειδωτικό, ενώ θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα μόνο στην ομάδα που έλαβε τη λουτεολίνη. Τα ποντίκια αυτά είχαν διατηρήσει μαύρο το τρίχωμά τους, ενώ όλα τα υπόλοιπα είχαν αρχίσει να γκριζάρουν.

Πώς το εξηγούν αυτό οι ερευνητές; «Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπείες με λουτεολίνη, τόσο καταναλώνοντάς την όσο και αλείφοντάς τη στο δέρμα τους, διατήρησαν την έκφραση των ενδοθηλινών και του υποδοχέα τους. Αυτή η διατήρηση υποστηρίζει τις υγιείς οδούς μεταφοράς της μελανίνης, αποτρέποντας τη μείωση της δραστηριότητας των μελανοκυττάρων που συνήθως συνοδεύει το γκριζάρισμα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Masashi Kato.

Οι επιστήμονες βρήκαν τι πρέπει να τρώμε για να καθυστερήσουμε το γκριζάρισμα
iStock

Συμπλήρωσε, όμως, ότι η ουσία αυτή φαίνεται να έχει περιορισμένη δράση στον κύκλο της τρίχας. Φαίνεται δηλαδή πως λειτουργεί καταρχάς στον χρωματισμό της υπάρχουσας τρίχας και όχι τόσο ενώ αυτή μακραίνει ή πέφτει.

Σε κάθε περίπτωση, οι ομοιότητες ανάμεσα στο γκριζάρισμα των ποντικών και αυτό των ανθρώπων προσφέρουν ενθαρρυντικές προοπτικές για την εφαρμογή της λουτεολίνης σε διάφορες αισθητικές θεραπείες.

Μέχρι τότε μπορεί κανείς να τη λαμβάνει φυσικά μέσω της διατροφής του. Πού θα τη βρει;

  • Στο σέλινο
  • Το μπρόκολο
  • Τα καρότα
  • Τα κρεμμύδια
  • Τις πιπεριές

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, εκτός από τα λαχανικά, η λουτεολίνη είναι εδώ και χρόνια διαθέσιμη ως συμπλήρωμα τόσο για τοπική όσο και από του στόματος χρήση, με πολλαπλές δράσεις, αλλά κυριότερη την αντιοξειδωτική προστασία. Έτσι, αποδεικνύεται ευεργετική για ένα εύρος προβλημάτων υγείας με κοινό παρονομαστή τη χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Πιστεύουν, λοιπόν, πως καθώς η έρευνα προχωρά, αυτό το αντιοξειδωτικό θα μπορούσε να γίνει βασικό συστατικό σε σχήματα περιποίησης μαλλιών, βοηθώντας τα άτομα να διατηρήσουν το φυσικό χρώμα τους καθώς γερνούν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.