ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΝΙΟΚΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Αν θες ένα λαχταριστό και γρήγορο βραδινό, φτιάξε νιόκι. Συνδυάσέ τα με σάλτσα ντομάτας, βασιλικό και μπουκίτσες κοτόπουλο και απόλαυσε το πιο comfort food που έχεις φανταστεί.
Τα νιόκι, αυτά τα αφράτα ιταλικά ζυμαρικά από πατάτα, είναι στο μυαλό μου ο ορισμός του απόλυτου comfort food. Είναι μαλακά, συννεφένια, χορταστικά και πανεύκολα στην παρασκευή τους. Είναι ιδανική επιλογή για γρήγορες συνταγές, καθώς χρειάζονται ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος.
Ο αγαπημένος μου συνδυασμός είναι πάντα με σάλτσα ντομάτας που την έχω αρωματίσει με βασιλικό και μπουκίτσες κοτόπουλου. Μια συνταγή τέλεια για γρήγορο βραδινό (θα χρειαστείς μόλις 30 λεπτά) μετά τη δουλειά που θέλεις να έχεις έτοιμο φαγητό (ιδανική και για το ταπεράκι της επόμενης μέρας).
Το μυστικό για να πετύχεις την τέλεια υφή στα νιόκι
Πρώτα σοτάρεις τα νιόκι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο (και κρεμμύδι ή σκόρδο, εφόσον τα περιλαμβάνει η συνταγή που πρόκειται να φτιάξεις) να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και έπειτα προσθέτεις καυτό νερό από τον βραστήρα, ίσα-ίσα να φτάσει στη μέση τους και να μην τα καλύψει. Μόλις εξατμιστεί το νερό, είναι έτοιμα να υποδεχτούν τη σάλτσα.
Συνταγή για νιόκι με σάλτσα ντομάτας, βασιλικό και κοτόπουλο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 500 γρ. νιόκι (έτοιμα)
- 300 γρ. στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κυβάκια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι (100 γρ.), ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ½ κ.γλ. πιπέρι
- ½ κ.γλ. ρίγανη
- 10 φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα.
Προσθέτουμε τα νιόκι να πάρουν χρώμα ελαφρώς. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό που να φτάνει περίπου στα μισά των νιόκι.
Μόλις εξατμιστεί το νερό ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο πίσω στη σάλτσα και αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά. Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.
Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα αν θέλουμε.