iStock

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΠΟΥ ΩΡΙΜΑΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΕΙΣ

Οι ώριμες μπανάνες δεν χρειάζεται να καταλήγουν στα σκουπίδια! Ανακάλυψε έξυπνους τρόπους για να τις αξιοποιήσεις σε γευστικές συνταγές και πρακτικές καθημερινές χρήσεις.

Από τα πιο αγαπημένα και ωφέλιμα φρούτα για την υγεία, οι μπανάνες μας προσφέρουν βιταμίνες και σημαντικά μέταλλα. Είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην ενυδάτωση των κυττάρων και στην καλή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, αποτελούν μια εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας, καθώς περιέχουν φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες που προσφέρουν γρήγορη και σταθερή τόνωση του οργανισμού.

Χάρη στις διαλυτές φυτικές ίνες τους, που βοηθούν στη χώνευση και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, οι μπανάνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι πιο άγουρες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δρα ως προβιοτικό και ενισχύει τα καλά βακτήρια του εντέρου, βελτιώνοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος είναι η θετική επίδραση στη διάθεση και στη μείωση του στρες. Οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που συνδέεται με την καλή διάθεση! Ταυτόχρονα, είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και της κόπωσης. Οπότε, σε περιόδους έντονου στρες ή εξετάσεων, είναι ό,τι πρέπει!

μπανάνες
iStock

Εξαιρετικές είναι και για μετά την άσκηση: βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών, καθώς το κάλιο και οι ηλεκτρολύτες που περιέχουν προλαμβάνουν τις κράμπες και επιταχύνουν την ανάρρωση. Παράλληλα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει φλεγμονές και λοιμώξεις.

Το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες συμβάλλει στην υγεία των νεφρών, βοηθώντας στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Παρόλο που έχουν γλυκιά γεύση, διαθέτουν χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για όσους θέλουν να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου τους.

Οι μπανάνες, λοιπόν, είναι ιδανικές για όλες τις ηλικίες, ενώ μεταφέρονται πολύ εύκολα. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά ωριμάζουν γρηγορότερα απ’ όσο προλαβαίνουμε να τις καταναλώσουμε. Αρκετός κόσμος τις πετάει μόλις αρχίσουν να μαυρίζουν, όμως στην πραγματικότητα, όσο πιο ώριμες γίνονται, τόσο πιο γλυκές, αρωματικές και ωφέλιμες είναι.

Γιατί οι ώριμες μπανάνες γίνονται πιο ωφέλιμες;

Πολλοί πιστεύουν ότι οι μαύρες κηλίδες που εμφανίζονται στη φλούδα τους καθώς ωριμάζουν είναι ένδειξη ότι τα επίπεδα καλίου αυξάνονται. Στην πραγματικότητα, τα συνολικά επίπεδα καλίου στην μπανάνα δεν αυξάνονται καθώς ωριμάζει. Εκείνο που αλλάζει είναι η βιοδιαθεσιμότητα του καλίου, δηλαδή πόσο εύκολα το απορροφά ο οργανισμός μας. Άρα, οι ώριμες μπανάνες δεν έχουν περισσότερο κάλιο, απλά ο οργανισμός μας μπορεί να το απορροφήσει και να το αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά!

μπανάνες
iStock

Η μαλακή υφή και η φυσική γλύκα που αποκτούν οι ώριμες μπανάνες μπορεί να μην είναι οι ιδανικές συνθήκες για να τις καταναλώσουμε ως φρούτο, τις καθιστούν όμως ιδανικές για αμέτρητες συνταγές! Από λαχταριστά γλυκά και θρεπτικά smoothies, μέχρι υγιεινά σνακ και πρωινά γεύματα, οι πολύ ώριμες μπανάνες μπορούν να μεταμορφωθούν σε γευστικές δημιουργίες χωρίς σπατάλη! Πέρα από το ίδιο το φρούτο, το οποίο θα δούμε παρακάτω πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους, αξιοποιούμε και τη φλούδα του, που έχει επίσης πολλές ενδιαφέρουσες χρήσεις. Το κυριότερο: μαθαίνουμε να μην πετάμε τίποτα!

4 τρόποι να αξιοποιήσεις τις μπανανόφλουδες

1. Γίνονται φανταστικό λίπασμα

Είναι πολύ πλούσιες σε κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο, μέταλλα που βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν, ενώ έχουν και εντομοαπωθητική δράση.

για λίπασμα
iStock

Είτε κόβουμε τις φλούδες σε μικρά κομμάτια και τις θάβουμε στο χώμα κοντά στις ρίζες των φυτών, είτε φτιάχνουμε ένα σπιτικό υγρό λίπασμα μουλιάζοντας τις φλούδες σε νερό για 24-48 ώρες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε αυτό το υγρό για πότισμα.

2. Για καθάρισμα και γυάλισμα

Οι φλούδες της μπανάνας είναι εξαιρετικό εργαλείο για το καθάρισμα ασημικών, ανοξείδωτων σκευών και δερμάτινων ειδών, όπως τσάντες και παπούτσια. Το κάλιο στις φλούδες βοηθά στη συντήρηση του δέρματος και του μετάλλου, ενώ τα λιπαρά οξέα δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ, αποτρέποντας την οξείδωση. Τα φυσικά ένζυμα και ήπια οξέα που περιέχουν διαλύουν τη βρωμιά και αφαιρούν τους λεκέδες από τα ασημικά χωρίς να προκαλούν φθορά.

Τρίβουμε με την εσωτερική πλευρά της φλούδας πάνω σε ασημικά ή δερμάτινα, κι έπειτα τα σκουπίζουμε με πανί.

3. Μάσκα για το πρόσωπο

Οι φλούδες μπανάνας περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Α, Β, C και Ε, που είναι εξαιρετικά για την επιδερμίδα, προσφέροντας ενυδάτωση και λάμψη.

μπανάνα
iStock

Λιώνουμε σε μπλέντερ μια φλούδα μπανάνας μαζί με 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το απλώνουμε σε καθαρό πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια, και αφήνουμε να δράσει για 10-15 λεπτά. Ξεπλένουμε καλά με νερό.

4. Για λεύκανση δοντιών

Τρίβουμε την εσωτερική πλευρά της φλούδας στα δόντια για λίγα λεπτά καθημερινά. Τα μέταλλα που περιέχει βοηθούν στο να δείχνουν πιο λευκά!

10 τρόποι να αξιοποιήσεις τις ώριμες μπανάνες σε υγιεινές συνταγές

1. Smoothies

Ίσως ο πιο πρακτικός και εύκολος τρόπος να αξιοποιήσουμε ώριμες μπανάνες. Συνδυάζονται με πολλά, ακόμα και λαχανικά, και δίνουν κρεμώδη υφή και γλύκα σε θρεπτικά smoothies, όπως αυτό που έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

smoothie
iStock

2. Παιδικές φρουτόκρεμες

Ως βασικό συστατικό για παιδικές φρουτόκρεμες, η μπανάνα προσθέτει γλύκα, κρεμώδη υφή και είναι από τις πρώτες τροφές που συστήνουν οι παιδίατροι.

3. Vegan Banana Bread

Ένα δημοφιλές, υγιεινό και εύκολο σνακ, ιδανικό για να αξιοποιήσουμε τις πολύ ώριμες μπανάνες και κατάλληλο για vegan διατροφή.

4. Κέικ ή μάφινς

Όπως και στο banana bread, έτσι και σε διάφορα κέικ μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πολύ ώριμες μπανάνες.

5. Granola χωρίς ζάχαρη

Δίνουμε γλυκιά γεύση στην αγαπημένη μας σπιτική γκρανόλα χρησιμοποιώντας πολύ ώριμες μπανάνες αντί για άλλο γλυκαντικό.

pancakes
iStock

6. Pancakes

Χρησιμοποιούμε τις ώριμες μπανάνες μας για να φτιάξουμε μια υπέροχη και vegan συνταγή για pancakes!

7. Μπισκότα

Χρησιμοποιούμε τις ώριμες μπανάνες σε διάφορες λαχταριστές και πολύ υγιεινές συνταγές για μπισκότα, όπως μπισκότα αμυγδάλου χωρίς αλεύρι και ζάχαρη.

8. Υγιεινές μπάρες

Οι μπάρες είναι γενικά ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους, ειδικά οι σπιτικές, που γίνονται με αγνά υλικά και χωρίς επιπλέον ζάχαρη.

9. Porridge

Ξεκινάμε τη μέρα μας υγιεινά με βρόμη! Φτιάνουμε ένα πεντανόστιμο porridge, κατάλληλο για vegan διατροφή (και gluten-free, αν χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη βρόμη χωρίς γλουτένη).

Αντίστοιχα μπορούμε να προσθέσουμε γλυκιά γεύση και ωραία υφή σε Overnight Oats.

10. Υγιεινό «παγωτό» μπανάνα ή παγωμένα smoothie bowls

Ένας ιδανικός τρόπος για να αξιοποιούμε τις μπανάνες μας είναι να τις έχουμε κόψει και να τις διατηρούμε στην κατάψυξη. Είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος για να έχουμε πάντα μπανάνα για τα smoothies μας, για παγωμένα smoothie bowls και υγιεινά παγωτά, τα επονομαζόμενα nice creams, που γίνονται εύκολα, είναι αγνά και δεν περιέχουν ζάχαρη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.