5 TIPS ΑΠΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΓΛΥΚΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ
Σου αρέσει να τρως γλυκά; Κανένα πρόβλημα! Μάθε πώς θα απολαμβάνεις κάθε μπουκιά, χωρίς τύψεις και χωρίς απαγορεύσεις. Μια διαιτολόγος μιλάει για «ενσυνειδητότητα».
Δεν ξέρω αν φταίει η ζάχαρη που είναι εθιστική ή η ίδια η γεύση τους, αλλά τα γλυκά έχω την αίσθηση ότι αποτελούν το μεγάλο παραστράτημα των περισσότερων. Ένα αγκάθι στην προσπάθεια όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή, αντιφλεγμονώδη διατροφή, μια «απαγορευμένη» απόλαυση που έχει συνδεθεί με τύψεις και ενοχές.
Ίσως ακριβώς εκεί, στις τύψεις και τις ενοχές, να κρύβεται και μια πιθανή λύση του προβλήματος, που ακούει στον μεγαλόσχημο τίτλο «συνειδητή κατανάλωση». Μπορεί να έχεις ξανακούσει ότι στον αντίποδα του συναισθηματικού φαγητού βρίσκεται η συνειδητή κατανάλωση, αρχή της οποίας είναι να τρως όταν πεινάς και όχι όταν θες ασυνείδητα να καλύψεις κάποια συναισθηματική ανάγκη.
Πώς θα ξεχωρίσεις το συναισθηματικό φαγητό;
Πώς θα καταλάβεις αν η ανάγκη σου να φας υποκινείται από το συναίσθημα; Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν νιώθεις πληρότητα ακόμα και μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, ενώ ταυτόχρονα νιώθεις τύψεις και ενοχές.
Αντιθέτως, η βιολογική πείνα εμφανίζεται σιγά-σιγά όταν παραμείνει για πολλές ώρες άδειο το στομάχι σου. Τότε, οποιοδήποτε φαγητό και να καταναλώσεις μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα σου και να νιώσεις πληρότητα μετά το γεύμα.
Η ίδια αρχή διέπει και τη διαισθητική διατροφή, μια τάση στο όνομα της οποίας πίνουν νερό οι σύγχρονοι διαιτολόγοι, και καλά κάνουν, διότι φαίνεται να είναι η απάντηση σε διάφορα διατροφικά προβλήματα.
Η διαισθητική διατροφή είναι το αντίθετο της περιοριστικής διατροφής, που θέτει άκαμπτους κανόνες και απαγορεύσεις. Επικεντρώνεται σε σωματικές ενδείξεις όπως η πείνα και η πληρότητα, και διατηρεί απόλυτη ευελιξία: δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τι, στο πόσο και στο πότε θα φας.
Τρως γλυκά; Αντιμετώπισέ τα ως απόλαυση!
Το πρόβλημα βέβαια που προκύπτει με τα γλυκά είναι ότι στην πραγματικότητα δεν πεινάμε για γλυκό. Τις περισσότερες φορές απλώς μας αρέσει να το γευτούμε, χωρίς να καλύπτουμε τη βιολογική ανάγκη της πείνας, η οποία μπορεί να ικανοποιηθεί από άλλες επιλογές.
Μήπως όμως αυτό που μοιάζει με πρόβλημα δίνει τη λύση; Εφόσον το γλυκό δεν είναι μια τροφή που καλύπτει βασικές βιολογικές ανάγκες αλλά απόλαυση, ας το αντιμετωπίσουμε ως τέτοια! Το γλυκό είναι μια εμπειρία. Για να το απολαύσουμε συνειδητά, χωρίς τύψεις, αρκεί να σκεφτούμε και να λειτουργήσουμε λίγο διαφορετικά.
Να ξεφύγουμε από τη μηχανική κατανάλωση οποιουδήποτε γλυκού και να επιλέξουμε αυτό που μας αρέσει. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Μεντζέλου δίνει 5 βασικά tips για να το πετύχουμε.
Πώς να απολαμβάνεις τα γλυκά σου με συνειδητότητα
1. Διάλεξε αυτό που πραγματικά θες: Μην «ξεγελάς» τον εαυτό σου με κάτι που δεν θα σε ικανοποιήσει. Αναρωτήσου τι πραγματικά λαχταράς και φάε αυτό.
2. Δημιούργησε μια ξεχωριστή εμπειρία: Σέρβιρε το γλυκό σου σε ένα όμορφο πιάτο, κάθισε στο τραπέζι και δημιούργησε μια μικρή ιεροτελεστία γύρω από τη στιγμή.
3. Απόλαυσέ το αργά: Νιώσε τη γεύση, την υφή, την απόλαυση σε κάθε μπουκιά. Μη βιάζεσαι, γιατί η πραγματική μαγεία βρίσκεται στη στιγμή.
4. Μοιράσου τη χαρά: Απόλαυσε το γλυκό σου με έναν φίλο ή με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Οι χαρές είναι πάντα μεγαλύτερες όταν τις μοιραζόμαστε!
5. Μείνε στο τώρα: Δεν χρειάζεται να φας δεύτερο ή τρίτο κομμάτι. Ξέρεις ότι μπορείς να ξαναγευτείς το γλυκό που αγαπάς και την επόμενη μέρα.