iStock

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ

Μια νέα αντιμετώπιση στη θεραπεία του καρκίνου εισηγούνται Κορεάτες επιστήμονες, κάνοντας για πρώτη φορά λόγο για θεραπεία μεταστροφής των καρκινικών κυττάρων. Αν δεν μπορούμε να σκοτώσουμε διά παντός τα επιβλαβή κύτταρα, μήπως μπορέσουμε να τα μετατρέψουμε σε υγιή;

Παρά την ανάπτυξη πολυάριθμων τεχνολογιών αντιμετώπισης του καρκίνου, κοινός στόχος των σημερινών θεραπειών παραμένει η εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων. Αυτή η προσέγγιση έχει σημαντικούς περιορισμούς. Πρώτον, τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν σταδιακά αντίσταση, οπότε έτσι καταφέρνουν να επιστρέψουν. Δεύτερον, μαζί με εκείνα συχνά καταστρέφονται και τα υγιή, προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό.

Κανείς μέχρι τώρα δεν είχε σκεφτεί να διατηρήσει τα καρκινικά κύτταρα μέσα στον οργανισμό, αλλάζοντάς τους μορφή και μετατρέποντάς τα σε... υγιή.

Το κατάφεραν Κορεάτες ερευνητές από το Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), οι οποίοι επεξεργάστηκαν καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Καρκινικά κύτταρα
iStock

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα συχνό και επικίνδυνο καρκίνο, που τελευταία παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά σε νεότερες ηλικίες, όπως επισημαίνει και πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. 

Καρκινικά κύτταρα: Μπορούν να γίνουν φυσιολογικά;

Η πρωτοποριακή τεχνολογία που ανέπτυξαν οι Κορεάτες, με επικεφαλής τον καθηγητή Kwang-Hyun Cho από το Τμήμα Βιολογίας και Μηχανικής Εγκεφάλου, μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα σε μια κατάσταση που προσομοιάζει στη φυσιολογική. Πολύ απλά, θα λέγαμε ότι μετέτρεψαν τα επιβλαβή κύτταρα σε φυσιολογικά, αποφεύγοντας τις παρενέργειες.

Η ερευνητική ομάδα οδηγήθηκε σε αυτή την ιδέα παρατηρώντας τη διαδικασία της ογκογένεσης, κατά την οποία τα φυσιολογικά κύτταρα φάνηκε ότι υποχωρούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, μπαίνοντας σε μια τροχιά θα λέγαμε διαφοροποίησης.

Βασιζόμενοι σε αυτή την παρατήρηση, ανέπτυξαν μια τεχνολογία για να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό δίδυμο του γονιδιακού δικτύου που σχετίζεται με την τροχιά διαφοροποίησης των φυσιολογικών κυττάρων. Στη συνέχεια, μέσω προσομοίωσης οι ερευνητές εντόπισαν τους «διακόπτες» που προκαλούν φυσιολογική κυτταρική διαφοροποίηση.

Καρκινικά κύτταρα
iStock

Όταν αυτοί οι διακόπτες χρησιμοποιήθηκαν στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, εκείνα επανήλθαν σε μια φυσιολογική κατάσταση, όπως φάνηκε μέσω ψηφιακών, μοριακών δοκιμών και πειραμάτων σε ποντίκια. «Το γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν ξανά σε φυσιολογικά είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο καθηγητής Cho. «Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι μια τέτοια αναστροφή μπορεί να προκληθεί συστηματικά και κατ' επανάληψη».

Γιατί είναι μια σημαντική ανακάλυψη;

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εισάγει την έννοια της μεταστροφής των καρκινικών κυττάρων στη θεραπεία του καρκίνου και, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλου είδους όγκους, με επόμενο στόχο τους όγκους του εγκεφάλου.

Αν λοιπόν ο καρκίνος δεν θεραπεύεται, ίσως μπορεί να αντιστραφεί, κι αν δεν μπορούμε να ξεριζώσουμε τα καρκινικά κύτταρα, ίσως μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε «δικά μας», υγιή. Μένει να φανεί από την πορεία των ερευνών.

Προς το παρόν, η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Επιστημών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Κορέας, ενώ μια νέα εταιρεία, η BioRevert Inc., συστάθηκε προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω πρακτικές αναστροφής του καρκίνου, αλλά και της γήρανσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.