ΕΞΥΠΝΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΣΠΙΤΙ
Μερικές συμβουλές για να οργανώσετε την καθαριότητα του σπιτιού, ώστε να απαλλαγείτε οριστικά από τις ίδιες καθημερινές ανησυχίες.
Κάθε εβδομάδα η ίδια σκέψη: Μια αέναη λίστα με υποχρεώσεις του σπιτιού που, μέχρι να τελειώσουμε την μία, έχει προστεθεί άλλη. Στο μυαλό μας το σπίτι θέλει συνεχώς καθάρισμα και, όσο και να καθαρίζουμε, παραμένει απαιτητικό.
Με κάποια μικρά tips που συλλέξαμε, ίσως η καθαριότητα του σπιτιού γίνει πιο αποτελεσματική, εστιάζοντας σε μικρές δουλειές κάθε μέρα. Σίγουρα η απαιτητική καθημερινότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για καθημερινή ενασχόληση με την καθαριότητα, γι’ αυτό η διαδικασία θέλει τρόπο και όχι κόπο. Λίγη οργάνωση, σωστά καθαριστικά και συντονισμένο mindset!
1. Φτιάξτε «ημερολόγιο καθαριότητας»
Φτιάξτε ένα ημερολόγιο με όλες τις υποχρεώσεις του σπιτιού. Ιδανικά, μπορείτε να οργανώσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τις βασικές υποχρεώσεις, ένα μηνιαίο και ένα ετήσιο αντίστοιχα. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να απασχολείτε το μυαλό σας προσπαθώντας να συγκρατήσετε πότε κάνατε τελευταία φορά τις κουρτίνες και θα μπορέσετε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τον χρόνο που χρειάζεστε.
Έτσι, δεν θα αναβάλλετε τις πιο «βαριές» δουλειές, γιατί δεν θα χρειαστεί να τις κάνετε μαζεμένες μια φορά το μήνα. Θα εξοικονομήσετε χρόνο αλλά και ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται να φτάσει το σπίτι στο απροχώρητο και να σας βαραίνει –εκτός των άλλων– κι εσάς ψυχολογικά.
2. Η καθαριότητα του σπιτιού είναι οικογενειακή υπόθεση
Μην ξεχνάτε ότι όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι έχουν μερίδιο ευθύνης για τη συντήρησή του. Προσπαθήστε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού οικογενειακή υπόθεση, χωρίζοντάς τις ανάλογα με τις ικανότητες και τις προτιμήσεις κάθε μέλους. Ιδανικά, διαμορφώστε μαζί το πρόγραμμα καθαριότητας και συζητήστε τι θα ήθελε να αναλάβει καθένας. Το καθημερινό στρώσιμο του κρεβατιού, το άπλωμα των ρούχων ή το ξεσκόνισμα;
Σημασία έχει να αντιληφθούν όλοι οι ένοικοι ενός σπιτιού ότι η καθαριότητα του σπιτιού αφορά τον καθένα, ακόμα και τα παιδιά.
3. Μάθετε πώς να αξιοποιείτε στο έπακρο τα καθαριστικά προϊόντα
Η ανάγνωση των οδηγιών των απορρυπαντικών είναι πολύ σημαντική και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά τους. Η χρήση ενός καθαριστικού που είναι πολύ «βαρύ», για παράδειγμα, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, ειδικά αν έχετε στο σπίτι μικρά παιδιά ή κατοικίδια.
Αφιερώστε μερικά λεπτά, ίσως και δευτερόλεπτα, για να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης, και φροντίστε να έχετε πάντα στο νου ποιους συνδυασμούς καθαριστικών πρέπει να αποφεύγετε.
4. Ξεκινήστε πάντα από τα πιο ψηλά σημεία του σπιτιού
Έχετε κάποιο χρόνο για να κάνετε γενική σε ένα δωμάτιο, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Πάντα να θυμάστε ότι ξεκινάμε από το πιο ψηλό σημείο, κατεβαίνοντας σταδιακά πιο χαμηλά. Πρώτα δηλαδή καθαρίζουμε το ταβάνι, τα φωτιστικά και τους ανεμιστήρες οροφής, συνεχίζουμε με ράφια, πάγκους και βιβλιοθήκες, και αφήνουμε το δάπεδο τελευταίο.
Επίσης, αν κάνουμε γενική καθαριότητα σε όλο το σπίτι, ξεκινάμε από τους πίσω χώρους και προχωράμε προς τους μπροστινούς, ώστε να μην πατάμε τα ήδη καθαρισμένα πατώματα.
5. Τα βασικά καθαριστικά θα πρέπει να τα βρίσκεις εύκολα στο σπίτι
Θα είστε πιο πρόθυμοι να καθαρίσετε αν όλα όσα χρειάζεστε είναι εύκολα προσβάσιμα. Γι’ αυτό αποφύγετε να καταχωνιάσετε τα καθαριστικά σε κάποια αποθήκη ή εξωτερική ντουλάπα, πίσω από πράγματα που επίσης δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά.
Βρείτε ένα σημείο για τα είδη καθαρισμού σχεδόν σε κάθε δωμάτιο, χρησιμοποιώντας χώρο από τις ντουλάπες ή τους κενούς αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης, μια καλή λύση είναι ένα κυλιόμενο καρότσι με τα βασικά καθαριστικά, που θα μετακινείται από δωμάτιο σε δωμάτιο.
6. Να διατηρείτε καθαρά… τα καθαριστικά σύνεργα
Συχνά παραμελούμε να καθαρίσουμε τα ίδια τα καθαριστικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Ηλεκτρικές συσκευές όπως η ηλεκτρική σκούπα ή τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, αλλά και πιο απλά αντικείμενα, όπως η σφουγγαρίστρα και ο κάδος της, το φαράσι ή ειδικά πανιά καθαρισμού, είναι μερικά από αυτά. Πώς περιμένουμε να έχουμε τα καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα, όταν τα ίδια τα σύνεργά μας δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά;
7. Μην παραμελείς το συστηματικό decluttering
Η σημασία μιας καλής εκκαθάρισης επισημαίνεται συχνά από επαγγελματίες του χώρου. Με το να απαλλαγούμε από αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε, θα δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για να εργαστούμε και θα μειώσουμε τον όγκο που έχουμε να διαχειριστούμε.
8. Μειώστε τις δουλειές που δημιουργείτε οι ίδιοι στον μελλοντικό σας εαυτό
Μπαίνετε στο σπίτι και αφήνετε τα παπούτσια και τα πράγματα σας «πρόχειρα», για να τα τακτοποιήσετε αργότερα, ή αφήνετε το πιάτο σας στον νεροχύτη για να το πλύνετε μετά. Δοκιμάστε καλύτερα να ολοκληρώνετε ένα task τη στιγμή που δημιουργείται, προκειμένου να μην ανοίγετε κι άλλα «μέτωπα» καθαριότητας. Εκείνη τη στιγμή θα χρειαστείτε λιγότερη ενέργεια για να το κάνετε, από το να επιστρέψετε σε αυτό αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διαμορφώσετε τη ρουτίνα καθαριότητας με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Δοκιμάστε διάφορα καθαριστικά μέχρι να βρείτε αυτά που σας εξυπηρετούν καλύτερα, πειραματιστείτε να καταπιαστείτε με τις δουλειές του σπιτιού διαφορετικές ώρες και με διαφορετική σειρά και, κυρίως, μην το βλέπετε σαν αγγαρεία.
Δοκιμάστε να βάλετε λίγη μουσική ή κάποιο podcast να παίζει όσο καθαρίζετε, βάλτε ένα χρονόμετρο για να δείτε πόσο γρήγορα μπορείτε να καθαρίσετε ένα δωμάτιο, ή δοκιμάστε να καθιερώσετε μαζί με την οικογένεια σας «ώρες καθαριότητας» κατά τις οποίες ασχολείστε όλοι μαζί με τις δουλειές του σπιτιού.