4 ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
Υπάρχουν διάφοροι μύθοι και παρανοήσεις για το τι πρέπει να κάνουμε τους κρύους μήνες, αλλά εδώ είμαστε εμείς για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
Έχουμε μεγαλώσει με διάφορες συμβουλές που σχετίζονται με τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ακούγοντάς τις ξανά και ξανά, τις έχουμε αποδεχτεί ως λαϊκή σοφία. Θεωρούμε ότι πίσω από αυτές υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση και δεν μπαίνουμε στον κόπο να τις αναλύσουμε και να τις αμφισβητήσουμε.
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουμε. Μερικές από τις πιο διαδεδομένες αβάσιμες πεποιθήσεις θα βρεις στο κείμενο που ακολουθεί.
1. Ντύσου καλά τους κρύους μήνες, για να μην αρρωστήσεις
Ο κρύος καιρός δεν σε αρρωσταίνει, ούτε το να κρυώνεις επειδή δεν έχεις ντυθεί καλά. Αυτό που συμβαίνει είναι πως η έκθεση στο κρύο μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και κατ’ επέκταση την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Για να αρρωστήσεις, όμως, πρέπει να εκτεθείς σε κάποιο μικρόβιο, και τον χειμώνα με τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους είναι εύκολο να αρπάξεις κάποιο. Υπάρχουν πάνω από 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα και βρίσκονται παντού γύρω μας. Συμπέρασμα; Τσάμπα η προτροπή «ζακέτα να πάρεις». Αυτό που μάλλον χρειάζεται να λέμε είναι «κράτα αποστάσεις».
2. Χάνουμε θερμότητα από το κεφάλι
Το κεφάλι μας δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα όσον αφορά την απώλεια θερμότητας, εξηγούν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Χάνουμε θερμότητα από οποιοδήποτε μέρος του σώματος είναι εκτεθειμένο. Επίσης, το πόση θερμότητα χάνει κάποιος από το κεφάλι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο πυκνά είναι τα μαλλιά του.
Πάντως, η αναλογία της επιφάνειας του κεφαλιού ενός παιδιού σε σχέση με την επιφάνεια του σώματός του είναι μεγαλύτερη από αυτή ενός ενήλικα. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά χάνουν αναλογικά περισσότερη θερμότητα μέσω του κεφαλιού τους, άρα στην περίπτωση αυτή οι κουκούλες και τα καπέλα μπορούν να βοηθήσουν.
3. Άντρες και γυναίκες νιώθουν κρύο στην ίδια θερμοκρασία
Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις χαμηλές θερμοκρασίας που επικρατούν τους κρύους μήνες, αλλά γιατί; Για πολλούς λόγους, αλλά θα αναφέρουμε ορισμένους από αυτούς. Κατ' αρχάς, έχοντας περίπου το ίδιο σωματικό βάρος με έναν άντρα, μια γυναίκα τείνει να έχει λιγότερους μυς για να παράγει θερμότητα. Έχει επίσης περισσότερο λίπος μεταξύ του δέρματος και των μυών, με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο κρύο, καθώς είναι λίγο πιο μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να έχουν Johns Hopkins, γεγονός που μειώνει την ικανότητα παραγωγής θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο.
4. Τους κρύους μήνες, πιες ένα ποτηράκι για να ζεσταθείς
Κατά πάσα πιθανό το έχεις ακούσει ή το έχεις πει: Πιες ένα ποτηράκι κρασί (ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό) να ζεσταθείς. Τι συμβαίνει όμως με την κατανάλωση αλκοόλ όταν κάνει κρύο; Κατ’ αρχάς, όταν κάνει κρύο, το αίμα ρέει προς τα εσωτερικά όργανα για να τα διατηρήσει ζεστά, έτσι αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία. Όταν πίνεις ένα ποτάκι μπορεί αυτό να σου δημιουργεί μια προσωρινή αίσθηση ζεστασιάς, ωστόσο στην πραγματικότητα αυξάνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα και ελαττώνει την εσωτερική θερμοκρασία. Πράγμα που δεν το θέλουμε γενικά.
Επίσης, το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τον μηχανισμό που προκαλεί το ρίγος, φυσιολογική απάντηση του οργανισμού όταν εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, που έχει σκοπό την εσωτερική παραγωγή θερμότητας. Σαν να μην έφταναν αυτά, για να αντισταθμίσει ο οργανισμός την αίσθηση ζεστασιάς που προκαλεί η αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα, διεγείρει την εφίδρωση, η οποία με τη σειρά της ελαττώνει τη θερμοκρασία του σώματός μας.