Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΒΑΡΕΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Καταρχάς τι σημαίνει βαρετός; Υπάρχει πραγματικά αυτή η έννοια; Και αν ναι, τι πρέπει να κάνεις για να γίνεις πιο ενδιαφέρων στους συνομιλητές σου;

Δεν είναι για όλους τους ανθρώπους εύκολο το να είναι κοινωνικοί και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν ακόμα και τα ρομαντικά ραντεβού φοβούμενοι ότι δεν θα έχουν τίποτε να πουν ή ότι θα θεωρηθούν από τους άλλους βαρετοί. Ωστόσο, μπορεί ένας άνθρωπος να είναι πραγματικά βαρετός;

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η έννοια «βαρετός», αν και ως λέξη μεταφράζεται σε «μη ενδιαφέρον» ή «ανιαρός», δεν υφίσταται πραγματικά ως αντικειμενικό χαρακτηριστικό. Η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Silvershein λέει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία αφηρημένη, υποκειμενική ιδέα που έχει να κάνει με τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται κανείς, αλλά και με τα επίπεδα αυτοπεποίθησής του.

Γιατί φοβάσαι ότι είσαι βαρετός/η;

Δύο πράγματα πιθανότατα σου συμβαίνουν αν ανησυχείς ότι είσαι ένας βαρετός άνθρωπος:

  1. Έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση.
  2. Δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις τι μπορεί να βρίσκουν ή να μη βρίσκουν ενδιαφέρον οι άλλοι σε εσένα.

Θα σου δώσω ένα προσωπικό παράδειγμα: Είμαι από τους ανθρώπους που δεν μαγειρεύουν. Όταν, λοιπόν, τον πρώτο χρόνο της μεγάλης μου κόρης στον παιδικό σταθμό με καλούσαν στα παιδικά πάρτι και πήγαινα να καθίσω με τις άλλες μαμάδες, κατέληγα να στέκομαι αμίλητη σε μια γωνιά, νιώθοντας ότι δεν έχω με κανέναν τρόπο να συμβάλλω στις συζητήσεις για το πώς φουσκώνουν τα κέικ. Παρακολουθούσα με πόση θέρμη μιλούσαν για τις φόρμες σιλικόνης και τις βουτυρόκρεμες και βίωνα την εξής αμφιθυμία: από τη μία σκεφτόμουν το πόσο βαριέμαι και το πόσο βαρετή πρέπει να βρίσκουν κι εκείνες εμένα, και από την άλλη αναρωτιόμουν μήπως θα έπρεπε να αρχίσω κι εγώ να φτιάχνω κέικ για να μη δείχνω τόσο βαρετή.

Τελικά, δήλωσα στον έτερο γονέα ότι, εκτός κι αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, στα παιδικά πάρτι θα πηγαίνει εκείνος που φτιάχνει και γλυκά. Ωστόσο, συνέχισα να αναρωτιέμαι: Ήταν εκείνες οι μαμάδες εντελώς βαρετές ή εγώ;

Τι μας κάνει ενδιαφέροντες;

Πολλοί θα απαντήσουν ότι ενδιαφέρων είναι ένας άνθρωπος που:

  • Έχει διαβάσει αρκετά σοβαρά λογοτεχνικά βιβλία.
  • Έχει πολλά πτυχία.
  • Γνωρίζει από πολιτική ή έχει κάποια εμπεριστατωμένη άποψη για την οικονομία.
  • Κατέχει κάποια υψηλόβαθμη επαγγελματική θέση ή κάνει μια δουλειά με την οποία προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
  • Είναι καλλιτέχνης ή είναι διάσημος ή πολύ δημοφιλής.

Ανησυχείς ότι είσαι ένας βαρετός άνθρωπος;
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει και ο σύγχρονος φιλόσοφος και συγγραφέας Αλαίν ντε Μποτόν, ενδιαφέρων είναι ο άνθρωπος που βάζει μέρος του εαυτού του σε μια συζήτηση, επιτρέποντας και στους άλλους φυσικά να κάνουν το ίδιο. Ενδιαφέρων είναι αυτός που:

  • Μιλά ειλικρινά για όσα τον πληγώνουν.
  • Δεν φοβάται να είναι ευάλωτος.
  • Δεν προσποιείται πως όλα στη ζωή του πάνε καλά.
  • Έχει χιούμορ – ενίοτε και λίγο dark.
  • Δεν είναι απόλυτα τυπικός και προβλέψιμος αναφορικά με τις κοινωνικές νόρμες.
  • Τολμά να πει πράγματα που όλοι σκεφτόμαστε, αλλά δεν λέμε.

Ενδιαφέρον έχει ο άνθρωπος που μιλά ανοιχτά για όσα επιθυμεί, ζηλεύει, μετανιώνει, πενθεί και ονειρεύεται. Αυτός που έχει πραγματικά δεδομένα για το τι σημαίνει να ζεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραίτητα πολυταξιδεμένος ή ότι έχει γνωρίσει διάσημες προσωπικότητες ή ότι ήταν παρών σε σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα ή ότι ξέρει να σου απαγγείλει Γκαίτε.

Ενδιαφέρων είναι ο άνθρωπος που θα σου πει πώς ένιωσε ή τι σκέφτηκε για κάτι που συνέβη. Κάποιος που θα σου μιλήσει για τα πάθη, τα δράματα και τα αλλόκοτα της ζωής του χωρίς περιστροφές.

Αυτός που θα σε ακούσει με προσοχή και ειλικρινές ενδιαφέρον κάθε φορά που θα ανταποκρίνεσαι, ζητώντας λεπτομέρειες και για τη δική σου ζωή. Γιατί οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουμε ενδιαφέρον σε κάποιον ανάλογα και με το πώς μας κάνει να νιώθουμε.

Και δεν χρειάζεται καν να είναι ενήλικας αυτός ο άνθρωπος!

Μου έχει συμβεί να βρω πολύ πιο ενδιαφέροντα έναν πεντάχρονο που μου περιέγραφε την πρώτη φορά που είδε έναν ελέφαντα στο ζωολογικό πάρκο, παρά έναν συνομήλικό μου που μου μιλούσε για τη νέα του δουλειά ως κάτι-manager σε μία πολυεθνική. Ο πρώτος το έκανε με τόσο πάθος, αυθορμητισμό και ειλικρίνεια που με έκανε να θυμηθώ πώς είχε φανεί και σε εμένα ο ελέφαντας όταν τον είδα από κοντά για πρώτη φορά. Ο δεύτερος απλά προσπαθούσε να δείχνει κανονικός και ενδιαφέρων, χωρίς ίσως και ο ίδιος να ήξερε πώς ένιωθε για όσα μου έλεγε.

Μερικές φορές, λοιπόν, βαρετός καταλήγει να γίνει κάποιος όχι μόνο επειδή δεν θέλει να μοιραστεί όσα πραγματικά σκέφτεται και νιώθει, αλλά επειδή δεν ξέρει καλά καλά κι ο ίδιος ποια είναι αυτά.

Συνεχίζεις ακόμα να ανησυχείς μήπως είσαι βαρετός;

Μόλις κατάλαβες τι χρειάζεται για να μην είσαι βαρετός: Ούτε κάποιο ιδιαίτερο προσόν ούτε κάποιο ταλέντο. Αλλά το να έχεις έναν προσανατολισμό, να έχεις ειλικρίνεια και όταν μιλάς να είσαι συγκεντρωμένος. Να είσαι, δηλαδή, παρών σε μία συζήτηση προσφέροντας την ξεχωριστή ματιά σου για τη ζωή, χωρίς τον φόβο της λογοκρισίας. Kαι την ανακούφιση στους συνομιλητές σου ότι, είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς με όσα συζητάτε, είσαι εξίσου ανθρώπινος με αυτούς.

Για την ιστορία: Προφανώς δεν γλίτωσα από τα παιδικά πάρτι όταν ξεκίνησε το σχολείο και η δεύτερη κόρη μου. Αυτή τη φορά, όμως, όταν έφτανε η ώρα της επίμαχης συζήτησης περί μαγειρέματος, πέταγα τη βόμβα: «εγώ δεν μαγειρεύω» και μαντέψτε μετά ποια ήταν η πιο ενδιαφέρουσα μαμά στο τραπέζι!

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.