Καρολίνα Δωρίτη

ΚΑΝΕ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΥΖΙ ΕΝΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ FRIED RICE

Έχει μείνει στο ψυγείο βρασμένο ρύζι; Με ορισμένα υλικά ακόμη –που μπορεί να έχεις επίσης στο ψυγείο– φτιάχνεις απολαυστικό τηγανητό ρύζι ασιατικού τύπου.

Σας έμεινε ρύζι και το έχετε στο ψυγείο; Ε, η αλήθεια είναι ότι το κρύο ρύζι δεν ξαναζεσταίνεται ωραία για να το φας όπως την πρώτη μέρα. Είναι όμως ιδανικό για άλλες χρήσεις, όπως για ένα γρήγορο τηγανητό ρύζι ασιατικού τύπου που έχει μεγάλη επιτυχία και σε παιδιά, εγγυημένα!

H ονομασία τηγανητό ρύζι ίσως δεν κολακεύει ιδιαίτερα το συγκεκριμένο πιάτο. Θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι λαδερό. Στην πραγματικότητα, το λάδι που χρειάζεται είναι λίγο και φροντίζω να βάζω το περισσότερο προς το τέλος.

Αν δεν θέλουμε τις γαρίδες, μπορούμε να βάλουμε λίγο κομμένο κοτόπουλο που ίσως έχει περισσέψει, βραστό, ψητό ή σνίτσελ – όλα μας κάνουν! Επίσης, μπορούμε να βάλουμε άλλα λαχανικά που θα βρούμε στο ψυγείο, όπως πιπεριά, κολοκύθι, σέλερι κ.ά.

Αν θέλουμε να το κάνουμε vegan, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις γαρίδες ή ό,τι σχετικό με λίγο τόφου ή να βάλουμε μόνο τα λαχανικά, και να μην χρησιμοποιήσουμε αβγό ή οποιαδήποτε ζωική πρωτεΐνη.

Και, βέβαια, αν δεν έχουμε έτοιμο ρύζι μπορούμε να βράσουμε, φροντίζοντας να το βράσουμε σωστά και υπολογίζοντας τον επιπλέον χρόνο προετοιμασίας, αν χρειαστεί.

Συνταγή για τηγανητό ρύζι με γαρίδες και λαχανικά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Gluten-free

ρύζι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 2 ½  φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι βρασμένο (ή άλλο είδος)
  • 8 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 αβγά
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 200 γρ. ουρές από γαρίδες μεσαίου ή μικρού μεγέθους, καθαρισμένες
  • 4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 3 κ.σ. καλαμπόκι βρασμένο, σουρωμένο
  •  3 κ.σ. αρακάς, κατεψυγμένος, ξεπαγωμένος και σουρωμένος
  • 3 κ.σ. σουσαμέλαιο
  • 50 ml σάλτσα σόγιας (και παραπάνω, αν το θέλουμε πιο σκούρο και με πιο έντονη γεύση)
  • 1 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

Σπάμε τα αβγά σε μπολ και τα χτυπάμε ελαφρά.

Τοποθετούμε ένα γουόκ ή μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ηλιέλαιο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα αβγά.

αβγά
Καρολίνα Δωρίτη

Με μια σπάτουλα τα ανακατεύουμε και τα «σπάμε» σε μικρά κομματάκια. Αδειάζουμε τα αβγά σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε τις γαρίδες για 3 λεπτά με 1 κ.σ. σησαμέλαιο, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις μεταφέρουμε και αυτές σε πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. σησαμέλαιο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα καρότα, τον αρακά και το καλαμπόκι και ανακατεύουμε.

ρύζι
Καρολίνα Δωρίτη

Στη συνέχεια, βάζουμε στο τηγάνι ρύζι, το «σπάμε» με το κουτάλι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις γαρίδες και το αβγό, και ανακατεύουμε.

ρύζι
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το σουσάμι και το υπόλοιπο σησαμέλαιο και ανακατεύουμε ξανά για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.