iStock

ΓΙΑΤΙ «ΠΕΤΑΕΙ» ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΟΥ;

Σου έχει συμβεί ποτέ να «παίζει», να «πετάει» ή να «βλεφαρίζει» συνεχώς το μάτι σου; Τι θέλει να σου πει αυτή η ενόχληση;

Εδώ και περίπου δύο μήνες, αρκετές φορές μέσα στη μέρα «πετάει» το αριστερό μου μάτι, για την ακρίβεια το άνω βλέφαρο. Η ενόχληση είναι τόσο έντονη, που συχνά αναγκάζομαι να σταματήσω ό,τι κάνω εκείνη τη στιγμή μέχρι να περάσει. Και ομολογώ ότι δεν θα έδινα μεγάλη σημασία αν δεν διαρκούσε τόσο καιρό, ώστε να με κάνει να σκέφτομαι τα χειρότερα.

Ευτυχώς, αφού επικοινώνησα με δύο διαφορετικούς γιατρούς και μία ψυχολόγο, καταλήξαμε στον ορισμό του προβλήματος, υποψιαστήκαμε την πηγή του και σταδιακά το τρεμούλιασμα του βλεφάρου μου άρχισε να μειώνεται.

Αρχικά επικοινώνησα με οφθαλμίατρο, θεωρώντας ότι από εκεί έπρεπε να ξεκινήσω, αφού η ενόχληση βρισκόταν στην περιοχή του ματιού. Χωρίς την παραμικρή ανησυχία, απέδωσε το φαινόμενο στο στρες και μου πρότεινε να απευθυνθώ σε νευρολόγο. Δεν έχασα ευκαιρία, ωστόσο, να μιλήσω και με ψυχολόγο, που μου επιβεβαίωσε ότι τέτοια συμπτώματα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν κοιμόμουν πολύ καλά ορισμένα βράδια μπορεί να αποτελούν σωματοποίηση του άγχους.

Καθώς όμως η ενόχληση χρόνιζε, έσπευσα στον νευρολόγο Γιώργο Ματίκα. Αφού με ρώτησε αν έχω άλλα συμπτώματα, διέγνωσε «μυοκυμία βλεφάρων» (γνωστό και ως φτερούγισμα) και άρχισε να μου εξηγεί και να με καθησυχάζει.

Γιατί πεταρίζουν τα βλέφαρά μου;

Το φτερούγισμα ή πετάρισμα του ματιού είναι ένας ακούσιος σπασμός του άνω ή κάτω βλεφάρου, ο οποίος κατά κανόνα οφείλεται στη διέγερση των νευρών που συνδέονται με τον σφιγκτήρα μυ του βλεφάρου και έτσι προκαλούν τη σύσπασή του.

Ο σπασμός αυτός μπορεί να είναι κάτι παροδικό. Συνήθως διαρκεί μόλις λίγες ημέρες, αλλά σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και να γίνει αρκετά ενοχλητικό. Μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονος, διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και μπορεί να εμφανιστεί σε ανύποπτες στιγμές μέσα στη μέρα, συνήθως όταν είναι κανείς υπό πίεση.

Προσοχή όμως: Αν ο σπασμός επηρεάζει την περιοχή γύρω από το μάτι και αναγκάζει σε συχνό ανοιγόκλεισμα του βλεφάρου ή οδηγεί ακόμα σε σύγκλιση των βλεφάρων, τότε μιλάμε για μια άλλη νευρολογική πάθηση που ονομάζεται «βλεφαρόσπασμος». Είναι πολύ πιο σπάνιος, ενώ συνήθως εμφανίζεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα και σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 50).

Πού μπορεί να οφείλεται το πετάρισμα των βλεφάρων:

  • Στο στρες, την υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης και την έλλειψη ύπνου, που επηρεάζουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Στην κατανάλωση αλκοόλ.
  • Στην έκθεση στον ήλιο και την οθόνη του υπολογιστή.
  • Στην ξηροφθαλμία, οπότε το μάτι κάνει αυτόματα σπασμούς σε μια προσπάθεια να ενυδατωθεί (μερικές σταγόνες φυσιολογικού ορού μέσα στη μέρα μπορεί να ανακουφίσουν άμεσα την ενόχληση).

Γιατί «πετάει» συνέχεια το μάτι μου;
iStock

Μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό;

Στο ερώτημα αυτό, ο κ. Ματίκας απαντά ότι κατά κανόνα πρόκειται για μία καλοήθη κατάσταση που δεν μας ανησυχεί, εκτός αν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, όπως θολούρα στο μάτι ή βλεφαρόπτωση. Στην περίπτωση αυτή, ο νευρολόγος θα συστήσει συγκεκριμένες εξετάσεις

Πώς θα σταματήσει να «παίζει» το μάτι μου;

«Συνήθως το φτερούγισμα των βλεφάρων είναι, πέρα από καλοήθες, και αυτοθεραπευόμενο. Καθώς, λοιπόν, ο στρεσογόνος παράγοντας μειώνεται σταματά και η ενόχληση», λέει ο νευρολόγος, τονίζοντας ότι έχει νόημα να σκεφτεί κανείς αν την περίοδο εκείνη βιώνει έντονο στρες.

«Φυσικά, αν φτάσει να γίνεται τόσο ενοχλητικό που να απειλεί την όραση, χορηγούμε για κάποιο διάστημα φαρμακευτική αγωγή και συγκεκριμένα μαγνήσιο», καταλήγει ο ίδιος.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να είναι μια ακόμη αιτία που οδηγεί σε συσπάσεις στους μυς των ματιών, οπότε με μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να κανείς να ελέγξει τα επίπεδά του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.