EΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΜΠΟΥΡΙΑΖΕΙΣ;
Αν σου λένε διαρκώς «μην καμπουριάζεις», να τους ακούς: Υπάρχει τρόπος να διορθώσεις τη στάση σώματός σου ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, για να μην έχεις χειρότερα προβλήματα αργότερα.
Το «μην καμπουριάζεις» είναι από τις φράσεις που λέω συχνά στα παιδιά μου και στους πιο δικούς μου ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τη λέω και στον εαυτό μου πολλές φορές, γι’ αυτό θα με δεις κάθε τόσο στο γραφείο να μετακινούμαι και να αλλάζω θέση, ισιώνοντας την πλάτη μου. Έχει νόημα, όμως; Θέλω να πω, αν κάποιος έχει την τάση να καμπουριάζει μια ολόκληρη ζωή, γίνεται αυτό να διορθωθεί όταν έχει φτάσει πλέον σε μεγάλη ηλικία;
Ο φυσικοθεραπευτής και καθηγητής φυσικής αγωγής Ιάκωβος Πελέκης μου λέει πως γίνεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση στη στάση του σώματος, αν αποφασίσει κανείς να αλλάξει τις δραστηριότητές του και να ενδυναμώσει τους μυς του, ακόμα κι αν έχει φτάσει στη μέση ηλικία.
Τι σε κάνει να καμπουριάζεις;
Σύμφωνα με τον Dr. Anthony L. Komaroff, καθηγητή ιατρικής του Harvard Medical School, η κακή στάση σώματος πολύ συχνά οφείλεται στον καθημερινό τρόπο ζωής, που για πολλούς από εμάς σημαίνει να είμαστε πολλές ώρες καθισμένοι μπροστά σε έναν υπολογιστή, «χυμένοι» σε έναν καναπέ για ώρες κάθε βράδυ και σκυμμένοι πάνω από τα κινητά μας για υπερβολικά πολύ χρόνο στα ενδιάμεσα. Την ίδια ώρα, μπορεί να επιβαρύνουμε τον σκελετό μας και με άλλες συνήθειες, π.χ. να κουβαλάμε κάποια βαριά τσάντα με το ένα χέρι ή να κάνουμε μια δουλειά που μας αναγκάζει να σκύβουμε ή να χρησιμοποιούμε επαναλαμβανόμενα κάποιο μηχάνημα.
Όταν οι συνήθειες αυτές γίνονται καθημερινά για χρόνια, είναι πολύ πιθανό να επιδράσουν στον τρόπο που φέρνουμε τους ώμους μας μπροστά. Οι στάσεις αυτές συχνά «τραβούν» ή αδυνατίζουν τους μυς της πλάτης και συρρικνώνουν τους μυς στο μπροστινό μέρος του σώματος και του στήθους.
Μπορεί, βέβαια, να συμβαίνει και το αντίθετο: Επειδή είναι αγύμναστοι οι μύες της πλάτης και οι κοιλιακοί μας, αυτό να μας ωθεί να καμπουριάζουμε. Οι συγκεκριμένοι μύες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να κρατούν τον σκελετό μας σε ευθυτενή στάση.
Όπως μου εξηγεί ο κ. Πελέκης, είναι πιο δύσκολο να διορθώσει κανείς τη στάση του σε αρκετά μεγαλύτερες ηλικίες, όταν μάλιστα ξεκινούν και προβλήματα οστεοπόρωσης. Πάνω σε αυτό, ο Dr. Komaroff γράφει: «Τα άτομα με εύθραυστα οστά μπορεί να εμφανίσουν συμπιεστικά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, γιατί οι σπόνδυλοι δεν είναι αρκετά ισχυροί ώστε να υποστηρίξουν το φορτίο που τους ασκείται. Έτσι, τα οστά καταρρέουν στο μπροστινό τμήμα, η σπονδυλική στήλη στρογγυλοποιείται και κάμπτεται, και σχηματίζεται ραχιαία κύφωση (καμπούρα)».
Γιατί χρειάζεται να ισιώνεις την πλάτη σου;
Πολλοί άνθρωποι δεν ενοχλούνται όταν καμπουριάζουν, θεωρούν ότι δεν τους επιβαρύνει κάπου, ωστόσο υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχει νόημα να προσπαθείς όσο μπορείς να ισιώνεις την πλάτη σου:
- Όταν καμπουριάζεις γέρνεις προς τα μπρος, καθώς σε παρασύρει το κέντρο βάρους σου, και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης.
- Η κακή στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, πονοκέφαλο, δυσκολία στην αναπνοή και στο περπάτημα.
- Σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές μυοσκελετικές διαταραχές και ακόμα πιο μειωμένη κινητικότητα.
- Τέλος, επηρεάζει και την ψυχολογία: Μια ευθυτενής στάση ενισχύει την αυτοπεποίθηση και συμβάλλει στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους.
4 εύκολοι τρόποι για να μην καμπουριάζεις μέσα στη μέρα
1. Πρόσεξε πώς κάθεσαι
Είναι σημαντικό αν περνάς πολλές ώρες της ημέρας σε καθιστή θέση, να κάθεσαι με τρόπο που να μην επιβαρύνει τη σπονδυλική σου στήλη. Έχει νόημα, λοιπόν, να χρησιμοποιείς εργονομική στήριξη, π.χ. καλής ποιότητας καρέκλα γραφείου, στο σωστό ύψος, και μαξιλάρια για τη μέση, τα οποία προσφέρουν στήριξη όλες τις ώρες και προστατεύουν από πόνους.
2. Κάνε διαλείμματα για κίνηση και stretching
Οι λόγοι για να κάνεις διαλείμματα όταν κάθεσαι σε μία συγκεκριμένη θέση είναι πολλοί: ξεκουράζεις τα μάτια σου, καθαρίζεις το μυαλό σου. Αυτή η συνήθεια, όμως, βοηθά σημαντικά και τη στάση στο σώμα σου, καθώς σου δίνει την ευκαιρία να τεντωθείς, να περπατήσεις να αναπνεύσεις πιο καλά. Μπορείς κατά τα διαλείμματα αυτά να δοκιμάσεις και μερικές διατάσεις που θα σε ανακουφίσουν και θα ενεργοποιήσουν ξανά το σώμα σου.
3. Μην καμπουριάζεις!
Μην ξεχνιέσαι, τσέκαρε τη στάση σου μέσα στη μέρα. Μήπως καμπουριάζεις; Ανά τακτά χρονικά διαστήματα τράβα τις ωμοπλάτες σου προς τα πίσω, σα να προσπαθείς να τις ενώσεις. Παίρνε βαθιές αναπνοές, σφίγγε την κοιλιά σου, σήκωνε τα χέρια σου ψηλά. Γενικά, προσπάθησε να κινείσαι. Μια έξυπνη ιδέα όταν κάθεσαι αρκετές ώρες, π.χ. το βράδυ στον καναπέ, είναι να κάνεις μια πετσέτα ρολό και να τη βάζεις πίσω από τους ώμους σου. Αυτό σε αναγκάζει να κάθεσαι σε πιο ευθεία στάση και να μην καμπουριάζεις.
4. Απευθύνσου σε επαγγελματίες
Αν νιώθεις ότι η στάση του σώματός σου μπορεί να επιβαρύνει την καθημερινότητά σου και να σου δημιουργεί προβλήματα, έχει έρθει η ώρα να απευθυνθείς σε φυσικοθεραπευτή, χειροπράκτη ή εργοθεραπευτή. Ο ειδικός θα αξιολογήσει τις ανάγκες σου και θα δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων οι οποίες θα σε βάλουν στον… ίσιο δρόμο, ενώ παράλληλα θα σου δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε φορά που καταλαβαίνεις ότι καμπουριάζεις.