iStock

ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ΣΟΥ

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θέλεις να διατηρείς όλους τους χώρους του σπιτιού σου ζεστούς, και πολύ περισσότερο το υπνοδωμάτιό σου. Δες με ποιους απλούς τρόπους μπορείς να το πετύχεις.

Στη χώρα μας, ένας εμπειρικός κανόνας λέει ότι τα «μεγάλα κρύα» έρχονται τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου. Ακόμα και στην Αθήνα, που οι θερμοκρασίες δεν φτάνουν τόσο χαμηλά όσο στην περιφέρεια, το κρύο γίνεται αισθητό ακόμα και μέσα στο σπίτι, που παγώνει και πιάνει υγρασία. Ένας χώρος που θέλουμε να διατηρείται άνετος και ζεστός τη νύχτα, ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου μας από το κρύο, είναι το υπνοδωμάτιο.

Κι επειδή ένα ακόμα ζητούμενο είναι η οικονομία, ας δούμε τι προτείνουν ειδικοί για να κοιμόμαστε στα ζεστά, χωρίς να μας κοστίζει ο κούκος αηδόνι.

1. Χρησιμοποίησε όσα σκεπάσματα χρειάζεται

Επιστράτευσε κουβέρτες και κουβερτάκια, κάνοντας layering στο κρεβάτι σου. Εκτός από το κυρίως σκέπασμά σου, βάλε μια fleece κουβέρτα στα πόδια σου ή πάνω από το κατωσέντονο, ένα μάλλινο ριχτάρι πάνω από το πάπλωμα και γενικώς χρησιμοποίησε στρώσεις ζεστών υφασμάτων. Με τον τρόπο αυτό, θα διατηρήσεις το σώμα σου ζεστό κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσαρμόζοντάς το στις εκάστοτε ανάγκες της θερμοκρασίας.

υπνοδωμάτιο
Pexels Tatiana Syrikova

2. Τοποθέτησε θερμοφόρα στο κρεβάτι σου

Μπορεί να είναι vintage η ιδέα, αλλά εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική. Ζέστανε τα σεντόνια σου με μια θερμοφόρα που θα έχεις γεμίσει πριν με ζεστό νερό, ώστε να αποφύγεις το σοκ να ξαπλώσεις σε κρύα σεντόνια. Αυτό, στην περίπτωση βέβαια που δεν έχεις ηλεκτρική κουβέρτα.

Εάν έχεις, θα την ανάψεις καμιά ώρα πριν ξαπλώσεις και καλό θα είναι να τη σβήσεις πριν σε πάρει ο ύπνος. Υπάρχουν επίσης και ηλεκτρικές θερμοφόρες, που λειτουργούν όπως μια ηλεκτρική κουβέρτα, αλλά είναι μικρές σε μέγεθος.

ηλεκτρική κουβέρτα
iStock

3. Κρέμασε στο υπνοδωμάτιο θερμομονωτικές κουρτίνες

Μπορείς να προμηθευτείς ειδικές κουρτίνες που εμποδίζουν το κρύο να διαπεράσει πόρτες και παράθυρα. Με τον τρόπο αυτό θα κρατήσεις τη ζέστη στον χώρο σου, εξοικονομώντας ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καλό να ελέγξεις αν τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες του υπνοδωματίου σου κλείνουν σωστά, ώστε να μην αφήνουν να εισχωρεί κρύος αέρας.

4. Τοποθέτησε κατάλληλα φορητά θερμαντικά

Οι φορητές συσκευές θέρμανσης είναι ένας προφανής τρόπος να διατηρείς το υπνοδωμάτιό σου ζεστό. Αλλά, εκτός του ότι πρέπει να προσέχεις πόσο ρεύμα καταναλώνουν, ποιο είναι το ιδανικό σημείο στο υπνοδωμάτιο για να αποδίδουν καλύτερα;

υπνοδωμάτιο
iStock

O Jon Gilbertson, ειδικός στην θέρμανση χώρων λέει: « Ο γενικός κανόνας είναι οι συσκευές να τοποθετούνται στο κέντρο του δωματίου για να διασφαλιστεί η καλή κυκλοφορία του αέρα και να διανεμηθεί η θερμότητα με τον κατάλληλο τρόπο. Εάν όμως το δωμάτιό σας δεν έχει σωστή μόνωση και έχετε παρατηρήσει κρύα ρεύματα να βγαίνουν από τους τοίχους ή τις ηλεκτρικές πρίζες, τότε καλύτερα να τοποθετήσετε τις συσκευές θέρμανσης σε εκείνα τα σημεία για να μειώσετε το κρύο».

5. Έλεγξε την υγρασία στο υπνοδωμάτιο

Χρησιμοποίησε υγραντήρα ή αφυγραντήρα χώρου για να ρυθμίσεις το κλίμα του δωματίου σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υγρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40-50%. Ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία, η πολύ ξηρή ή, αντίθετα, η πολύ υγρή ατμόσφαιρα επιδεινώνουν το αίσθημα του κρύου.

υπνοδωμάτιο
Pexels Curtis dams

6. Ρύθμισε ανάλογα τον ανεμιστήρα οροφής

Εάν διαθέτεις ανεμιστήρα οροφής, βάλε τον σε λειτουργία και τον χειμώνα, στο θερμαινόμενο υπνοδωμάτιο. Ακούγεται ίσως περίεργο, αλλά ο ανεμιστήρας δεν παράγει κρύο αέρα. Ανακυκλώνει τoν αέρα που ήδη υπάρχει, ενώ για τους κρύους μήνες αντιστρέφεται η φορά της κίνησής του (τον χειμώνα πρέπει να ακολουθεί την κίνηση των δεικτών του ρολογιού, ενώ το καλοκαίρι η κίνηση είναι αντίστροφη).

Ο Simon Bernath, ειδικός σε ζητήματα ψύξης και θέρμανσης, συνιστά τη λειτουργία του ανεμιστήρα οροφής στην κατάλληλη φορά τον χειμώνα, γιατί βοηθάει τη θερμότητα που συσσωρεύεται στο ταβάνι του δωματίου να κυκλοφορήσει στον χώρο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.