ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ;
Ο ιδρώτας και τα μικρόβια συσσωρεύονται στον αθλητικό εξοπλισμό και τα ρούχα που φοράς όταν αθλείσαι. Μάθε πότε είναι η ώρα για πλύσιμο ή αντικατάσταση, ώστε να εξασφαλίζεις υγιεινή και απόδοση!
Aν θες να είσαι υγιής και αυτάρκης τώρα και στο μέλλον, γνωρίζεις ότι μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι να γυμνάζεσαι τακτικά. Δηλαδή, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Ιδανικά, να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα (από pilates και yoga έως ενδυνάμωση), ώστε να βοηθάς τα όργανα, τους μυς, τους τένοντες, το δέρμα ακόμα και τον εγκέφαλό σου.
Ακόμα κι αν κάνεις απλώς γρήγορο περπάτημα (τόσο γρήγορο, ώστε να αυξάνονται οι παλμοί σου και να δυσκολεύεσαι να μιλήσεις), θα σε βοηθήσει να εξοπλιστείς με τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό, δηλαδή άνετα ρούχα από υλικά που «αναπνέουν» και ειδικά παπούτσια. Αν πηγαίνεις γυμναστήριο, θα χρησιμοποιείς μια πετσετούλα. Ή ένα στρώμα. Ένα θέμα, βέβαια, είναι πόσο συχνά τα καθαρίζεις, δεδομένου ότι οι χώροι ενός γυμναστηρίου είναι η χαρά των επιβλαβών βακτηρίων.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental and Public Health βρήκε ότι σχεδόν το 75% των δειγμάτων επιχρίσματος που ελήφθησαν από εξοπλισμό γυμναστικής (αλτήρες, διάδρομοι, στρώματα κ.ά.) ήταν θετικά σε Staphylococcus aureus, έναν τύπο βακτηρίων που προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι στα στρώματα γυμναστικής γίνεται ο κακός χαμός από μικρόβια, γεγονός λογικό, από τη στιγμή που κάθε ώρα απορρίπτουμε –σαν νεκρά κύτταρα του δέρματος– περίπου 1.000.000 μικρόβια. Άλλο είναι να πέφτουν στον αλτήρα και άλλο στο στρώμα, που λόγω σύστασης (βλ. πορώδες υλικό) τα παγιδεύει πιο εύκολα, όπως συμβαίνει και με τον ιδρώτα μας. Ό,τι αφήνουμε πίσω στο στρώμα γίνεται τροφή για μύκητες, οι οποίοι ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα που δημιουργούνται με τον ιδρώτα.
Αν τυχόν έχουμε στο δέρμα ένα τραύμα, ένα έγκαυμα ή μια απλή αμυχή, μπορεί να αποτελέσει δίοδο για την εισβολή μικροβίων στο σώμα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει όταν πιάνουμε με τα χέρια μας το στρώμα και μετά το πρόσωπό μας, κάτι που σύμφωνα με έρευνα κάνουμε περίπου 50 φορές την ώρα.
Τα παθογόνα του γυμναστηρίου μπορούν να προκαλέσουν από κοινό κρυολόγημα, γρίπη και γρίπη του στομάχου, μέχρι επιπεφυκίτιδα και το πόδι του αθλητή.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο Staphylococcus aureus, ο οποίος είναι ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη και σε πολλά αντιβιοτικά. Κατά συνέπεια, μπορεί να προκαλέσει σήψη έως και θάνατο αν δεν αναζητήσουμε θεραπεία.
Πώς καθαρίζουμε σωστά το στρώμα γυμναστικής
Όλα αυτά μπορούμε να τα αποφύγουμε αν μπούμε στον κόπο να καθαρίσουμε το στρώμα γυμναστικής πριν τη χρήση. Πώς; Με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή σπρέι, με το οποίο ψεκάζουμε, αλλά δεν σκουπίζουμε αμέσως. Για να κάνει τη δουλειά του, το απολυμαντικό πρέπει να μείνει για τουλάχιστον τρία λεπτά. Εναλλακτικά, το αφήνουμε απλώς να στεγνώσει.
Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καλύπτουμε το στρώμα με πετσέτα, την οποία θα βάλουμε για πλύσιμο όταν επιστρέψουμε στο σπίτι. Διαφορετικά, θα απειληθούμε από τα μικρόβια που θα μαζέψει.
Αν έχετε δικό σας στρώμα, το πλένετε με σαπούνι και νερό μετά από κάθε χρήση. Ή το απολυμαίνετε τακτικά, με ειδικό προϊόν.
Σε περίπτωση που κάνετε βάρη, αερόβια ή ό,τι άλλο δεν απαιτεί στρώμα, χρησιμοποιείτε την πετσέτα σας μία φορά.
Σε ό,τι αφορά τα ρούχα σας, κινείστε ανάλογα με την εφίδρωση:
- Αν έχετε κάνει cardio, τα φοράτε μια φορά.
- Αν είναι κάτι πιο ελαφρύ, τα αερίζετε και τα φοράτε δεύτερη φορά, εφόσον έχετε τακτοποιήσει τα της προσωπικής υγιεινής.
Κάθε πότε ανανεώνουμε τα αθλητικά μας ρούχα
- Σε ό,τι αφορά τις γενικές οδηγίες για τη διάρκεια ζωής όσων φοράμε στο γυμναστήριο:
- Το sports bra ζει από 6 έως 12 μήνες, δηλαδή για 75 έως 100 χρήσεις. Πέραν του ότι χαλαρώνει το λάστιχο, κάνοντάς το λιγότερο αποτελεσματικό, αρχίζει και μυρίζει έντονα.
- Τα αθλητικά παπούτσια θέλουν αλλαγή κάθε 6 με 12 μήνες ή 480 με 800 χιλιόμετρα. Οι ακριβείς αριθμοί εξαρτώνται από τα κιλά μας, τον τρόπο που τρέχουμε και το πού τρέχουμε.
- Οι μπλούζες που στεγνώνουν αμέσως είναι για 1 με 2 χρόνια ή 100 με 150 χρήσεις, ανάλογα με το ύφασμα και τη συχνότητα. Θα καταλάβετε πότε έρχεται η ώρα του αποχωρισμού, όταν το ύφασμα γίνει πιο λεπτό, «κρεμάει» και δεν στεγνώνει πια γρήγορα.
- Τα κολάν και οι κάλτσες αντέχουν από 150 έως 200 χρήσεις (1-2 χρόνια), καθώς χάνουν τη σύσφιξη που προσφέρουν και έτσι επηρεάζεται η ικανότητα τους να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και την υποστήριξη των μυών.