iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΕΙΣΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΣΟΥ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Δρ. Νίκος Μεταξωτός δίνει συμβουλές για να φροντίσεις την επιδερμίδα σου από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Η χημειοθεραπεία είναι μια αναμφίβολα αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες σε διάφορα σημεία του σώματος – ένα από αυτά είναι η επιδερμίδα. Στην επιδερμίδα, η χημειοθεραπεία προκαλεί ξηρότητα, υποχρεώνοντάς τη να δουλεύει εντατικά για να την αντιμετωπίσει και να επανορθωθεί. Όπως όμως τονίζει ο πλαστικός και αισθητικός χειρουργός Δρ. Νίκος Μεταξωτός, στον οποίο απευθυνθήκαμε, «το ζητούμενο είναι ο οργανισμός να δουλεύει σκληρά μόνο για ό,τι σχετίζεται με τη θεραπεία του καρκίνου».

Σύμφωνα με τον κ. Μεταξωτό, η εξωτερική ενυδάτωση είναι σημαντική για την αντιμετώπισή της ξηρότητας. Σημειώνει επίσης ότι κατά τη διάρκεια των συμπληρωματικών θεραπειών για τον καρκίνο μπορεί οι θεραπευόμενοι να παρατηρήσουν κάποια αλλαγή χρώματος σε περιοχές του δέρματος, όπως οι καφέ κηλίδες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λευκαντικές ουσίες για την επαναφορά του χρώματος. Οι περιοχές αυτές επανέρχονται στο φυσιολογικό τους χρώμα μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία. Αν όμως εμφανιστούν μώλωπες, χρειάζεται άμεσος έλεγχος: ίσως τα αιμοπετάλια είναι χαμηλά, κάτι που χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση.

Τέλος, ο κύριος Μεταξωτός προσθέτει ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τη φωτοευαισθησία, δηλαδή την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία: είναι πιο πιθανό να πάθει κανείς έγκαυμα όταν κάνει χημειοθεραπεία, όπως και να εμφανίσει εξανθήματα και φλεγμονή στο δέρμα. Ένα έγκαυμα αναγκάζει το σώμα να καταβάλει ενέργεια για να διορθώσει τη ζημιά, όπως συμβαίνει και με την ξηρότητα. Επίσης, ένα έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει λεμφοίδημα αν έχει γίνει αφαίρεση των λεμφαδένων.

iStock

Συμβουλές για τη σωστή φροντίδα της επιδερμίδας

  • Ενυδάτωνε την επιδερμίδα σου τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Πέρα από την απαραίτητη εσωτερική ενυδάτωση του δέρματος μέσω της διατροφής και της κατανάλωσης άφθονου νερού, μια καλή ενυδατική μπορεί να βοηθήσει εξωτερικά στην πρόληψη της απώλειας υγρασίας. Αυτό είναι σημαντικό και για έναν ακόμη λόγο: το ξηρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κνησμού, ενώ το ξύσιμο μπορεί να δημιουργήσει πληγές, οδηγώντας σε μόλυνση.

Πώς να περιποιείσαι την επιδερμίδα σου αν κάνεις χημειοθεραπεία
iStock

  • Μπορείς να κάνεις ντους καθημερινά, αλλά όχι συχνότερα από δύο φορές την ημέρα. Προτίμησε τα σύντομα ντους με νερό σε χλιαρή θερμοκρασία.
  • Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, μη χρησιμοποιείς σφουγγάρια που είναι σκληρά, άλλα απολεπιστικά αντικείμενα ή προϊόντα με κόκκους απολέπισης.
  • Προτίμησε καλλυντικά περιποίησης για το μπάνιο με ένδειξη «για ευαίσθητα δέρματα».
  • Αν χρησιμοποιείς σαπούνι, προτίμησε να περιέχει λάδι ελιάς.

iStock

  • Απόφυγε σαπούνια, αφρόλουτρα, σαμπουάν και κρέμες σώματος με αρώματα και αιθέρια έλαια, αλλά και τα άλατα μπάνιου.
  • Αν το τραύμα δεν έχει επουλωθεί πλήρως, προσπάθησε να μην το βρέχεις. Κάλυψέ το και, αν βραχεί, στέγνωσέ το πολύ καλά για να μη μείνει ίχνος υγρασίας.
  • Όταν βγαίνεις από το μπάνιο, μη χρησιμοποιείς σκληρή πετσέτα και μην τρίβεις το σώμα σου. Το τρίψιμο κάνει το δέρμα πιο ευπαθές σε ερεθισμούς. Ταμπόναρε απαλά το σώμα με μια μαλακή πετσέτα, αφήνοντάς το ελαφρά νωπό. Στη συνέχεια, άπλωσε ένα λεπτό στρώμα ενυδατικής κρέμας. Αν το δέρμα σου είναι ερεθισμένο, μπορείς να βάλεις λίγη βαζελίνη. Έπειτα από 1-2 λεπτά χρησιμοποίησε ένα παλιό βαμβακερό μπλουζάκι για να ταμπονάρεις και να στεγνώσεις το σώμα. Το ύφασμα θα απορροφήσει τυχόν περίσσευμα του προϊόντος και ταυτόχρονα θα επιτρέψει στην υγρασία να εμποτίσει το δέρμα.
  • Έπειτα από κάθε πλύσιμο των χεριών χρησιμοποίησε ενυδατική κρέμα.

Πώς να περιποιείσαι την επιδερμίδα σου αν κάνεις χημειοθεραπεία
iStock

  • Σιγουρέψου ότι τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιείς δεν περιέχουν αλκοόλ, αρώματα, άλφα-υδροξυοξέα (AHAs), βήτα-υδροξυοξέα (BHAs), παράγωγα γλυκολικού οξέος, λευκαντικές ουσίες, λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS), παράγωγα ρετινοϊκού οξέος ή βιταμίνη Α.
  • Σε περίπτωση φαγούρας, προστάτεψε το δέρμα σου από μολύνσεις διατηρώντας τα νύχια σου κοντά και καθαρά. Προτίμησε να τρίψεις παρά να ξύσεις το σημείο όπου νιώθεις φαγούρα.
  • Προτίμησε τα άνετα βαμβακερά ή μεταξωτά ρούχα.
  • Φρόντισε να πλένεις τα εσώρουχα και τα ρούχα σου με μωρουδιακά απορρυπαντικά για να αποφύγεις αλλεργίες και ερεθισμούς του δέρματος.
  • Απόφυγε τον ήλιο με κάθε τρόπο, αφού, κατά την περίοδο της χημειοθεραπείας, η επιδερμίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Όταν εκτίθεσαι στον ήλιο, φόρα πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον SPF 30) που αναγράφει ότι προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος, δηλαδή τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB.

Πώς να φροντίσεις την επιδερμίδα σου μετά τις ακτινοβολίες

  • Όταν πλένεις την περιοχή που υποβλήθηκε σε ακτινοβολία, χρησιμοποίησε χλιαρό νερό και σαπούνι για πολύ ευαίσθητα δέρματα και ταμπόναρε ήπια για να στεγνώσει.
  • Απόφυγε να ξυρίσεις τη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι να επουλωθεί το δέρμα. Αν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να το κάνεις, χρησιμοποίησε ηλεκτρική μηχανή αντί για ξυράφι.
  • Μη χρησιμοποιείς θερμαντικά ή παγοκύστες στη συγκεκριμένη περιοχή.
  • Συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν χρησιμοποιήσεις καλλυντικά προϊόντα για να καλύψεις χρωματικές αλλαγές που ενδεχομένως εμφανιστούν στο δέρμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όπως κάποια ερυθρότητα. Η επιδερμίδα σου θα ανακτήσει το χρώμα της μόλις η θεραπεία τελειώσει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.