ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ: Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Μετά τι μαστεκτομή, τι; Στη Γαλλία, οι γυναίκες πλέον θα αποζημιώνονται πλήρως για αντικατάσταση εμφυτευμάτων και ιατρικό τατουάζ, ενώ θα τους παρέχεται και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη.
Μια πολύ σημαντική παροχή για τις γυναίκες που έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού ενέκρινε ομόφωνα το γαλλικό κοινοβούλιο, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της φροντίδας που συνδέεται με τη ζωή τους μετά το χειρουργείο: Στο εξής, οι γυναίκες αυτές θα αποζημιώνονται πλήρως για την επανορθωτική επέμβαση με εμφυτεύματα στήθους και το ιατρικό τατουάζ της θηλής.
Η Γαλλία έχει ένα μικτό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, που συνδυάζει στοιχεία ιδιωτικής και δημόσιας παροχής ιατρικής φροντίδας, δηλαδή η ασφάλιση των πολιτών χρηματοδοτείται καταρχάς από τον δημόσιο και έπειτα από τον ιδιωτικό τομέα (σε αναλογία 80-20). Έτσι, ακόμα κι αν μια γυναίκα έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο, θα υπάρξουν έξοδα που μπορεί να την επιβαρύνουν σημαντικά.
Σύμφωνα με όσα είπε ο βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος Γιανίκ Μονέ στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με συμμετοχή στο συνολικό κόστος για την ασθενή «1.400 ευρώ κατά μέσο όρο, οι πιο επισφαλείς (ασθενείς) εγκαταλείπουν τη φροντίδα ή τα προϊόντα που δεν καλύπτονται ή αποζημιώνονται ανεπαρκώς και που αποδεικνύονται πολύ ακριβά».
Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται ήδη σε ισχύ, προβλέπει μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση ψυχικής φροντίδας και των συνεδριών διατροφής ή συνεδριών φυσικής άσκησης για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία.
Υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη για τη ρύθμιση των επιπλέον αμοιβών που χρεώνουν οι γιατροί που πραγματοποιούν αποκατάσταση μαστού έπειτα από μαστεκτομή.
Η συζήτηση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ήταν συγκινησιακά φορτισμένη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ακροδεξιάς βουλευτή Μαρίν Αμελέ, η οποία αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στις αρχές του 2024 και υποβλήθηκε σε μαστεκτομή. Η ίδια είπε: «Είναι μια ασθένεια που μας επηρεάζει ζωτικά, γιατί επιτίθεται στη θηλυκότητά μας. Μέσα στην ατυχία μου, γνώριζα ότι ήμουν προνομιούχος: η βουλευτική αποζημίωση που λαμβάνω μου επέτρεψε να αντιμετωπίσω τα ποσά συμμετοχής που συνθλίβουν την πλειονότητα των γυναικών οι οποίες πάσχουν από αυτόν τον καρκίνο».
Η πρόεδρος της βουλής, Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ, αποκάλυψε επίσης στις 10 Ιανουαρίου 2025 ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού πριν από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας και ότι τώρα υποβάλλεται σε ορμονοθεραπεία, καλώντας τις γυναίκες να κάνουν εξετάσεις.
Τι γίνεται στην Ελλάδα αναφορικά με τις παροχές στο πλαίσιο της μετεγχειρητικής φροντίδας;
Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο για καρκίνο μαστού στο δημόσιο και στο ιδιωτικό σύστημα υγείας
Στην Ελλάδα, τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το κόστος της αποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στα ιδιωτικά καλύπτουν μόνο το κόστος των προθέσεων σιλικόνης που ίσως απαιτηθούν. Αν η ασθενής έχει ιδιωτική ασφάλεια, ανάλογα με τον τύπο του συμβολαίου της μπορεί να καλύπτεται η αποκατάσταση μαστού, καθώς δεν θεωρείται αισθητική επέμβαση. Ωστόσο, αυτό θα το επιβεβαιώσει ο ασφαλιστής που γνωρίζει ακόμα και τις λεπτομέρειες στους όρους του συμβολαίου.
Τι συμβαίνει πραγματικά περιγράφει στο OW η Γεωργία Σ., η οποία βρίσκεται αυτή η στιγμή σε διαδικασία αποκατάστασης στο Γενικό Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας».
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΗΝΕΣ.
Έχοντας χειρουργηθεί για καρκίνο του μαστού το 2021, έκανε την αίτηση για αποκατάσταση τον Νοέμβριο του 2022, στα δύο χειρουργεία προετοιμασίας της αποκατάστασης με τη διαδικασία λιπομεταφοράς τον
Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2023. Τον Φεβρουάριο του 2024 έβαλε τον διατατήρα και ακόμα, έναν χρόνο μετά, περιμένει πότε θα οριστεί το τελικό –μάλλον– ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Η Γεωργία περιγράφει: «Ο γιατρός μου δεν γνωρίζει ακόμα πότε θα τελειώσουμε – εγώ ελπίζω μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό είναι το πρόβλημα με το να επιλέξεις για αποκατάσταση το δημόσιο νοσοκομείο: Είναι τόσο φορτωμένο το σύστημα, που η διαδικασία της αποκατάστασης διαρκεί μήνες. Και είναι μεν δωρεάν, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι εθελοντικά κάτι δίνεις στον γιατρό που σε αναλαμβάνει. Το άλλο πρόβλημα είναι οι συνθήκες κατά τις οποίες γίνονται οι διάφορες διαδικασίες στο δημόσιο νοσοκομείο: Βρίσκεσαι σε αίθουσες με πολύ κόσμο, αναγκάζεσαι να εκτίθεσαι γυμνή σε χώρους που μπαινοβγαίνει το προσωπικό διαρκώς για να γίνουν οι εγχύσεις ορού στο διατατήρα. Είναι μια πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία.»
Τη ρωτώ πώς θα μεταφραζόταν η διαδικασία αυτή αν την έκανε ιδιωτικά. «Ιδιωτικά η διαδικασία γίνεται πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή στη δική μου περίπτωση νομίζω ότι σε έναν χρόνο θα είχα τελειώσει. Ωστόσο, όταν είχα ρωτήσει πόσο θα μου κόστιζε, μου είχαν πει 5.000 ευρώ για το μικρό χειρουργείο του διατατήρα και άλλες 5.000 ευρώ για το τελικό. Αν επέλεγα τη μέθοδο του μεγάλου χειρουργείου, κατά το οποίο σου παίρνουν μυ από την πλάτη και αναπλάθουν την περιοχή του μαστού από την αρχή με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, το κόστος ανερχόταν στις 15.000 ευρώ. Συνεπώς, το λιγότερο που θα μου κόστιζε η όλη διαδικασία θα ήταν 10.000 ευρώ, συν τις επισκέψεις για τις εγχύσεις που που θα έπρεπε να κάνω, το κόστος των οποίων δε γνωρίζω. Αν δεν έχεις ιδιωτική ασφάλεια, τα ποσά είναι απαγορευτικά. Και εγώ δεν ήθελα να στερήσω τα χρήματα αυτά από την οικογένειά μου».
Φυσικά, δεν παραλείπει να μου τονίσει η Γεωργία ότι κανείς, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα, ειδικά αν η ασθενής έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, όπως εκείνη. «Γνωρίζω περίπτωση γυναίκας που χειρουργήθηκε για αποκατάσταση ιδιωτικά, ωστόσο υπήρξε σχίσιμο της τομής και έκθεση του ενθέματος, οπότε την παρέπεμψαν σε
δημόσιο νοσοκομείο, συγκεκριμένα στο Γεννηματά, για διόρθωση του προβλήματος».
Καταλήγουμε στη συζήτησή μας ότι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η διαδικασία της αποκατάστασης μετά τη μαστεκτομή δεν έχει καμία σχέση με ένα αισθητικό χειρουργείο, π.χ. ανόρθωσης μαστών. Η γυναίκα, αφού αφαιρεί τον καρκίνο και προσεύχεται να μην εμφανιστεί ξανά τα επόμενα χρόνια, ξεκινά έναν νέο αγώνα, με τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος, προκειμένου να αποκτήσει ξανά ένα όσο το δυνατόν πιο φυσικό στήθος και να επαναφέρει το σώμα της στην αρχική του μορφή.
Κάθε κρατική μέριμνα με σκοπό τη διευκόλυνση της γυναίκας είναι απαραίτητη, τόσο ως χρηματική παροχή όσο και ως υπηρεσία, π.χ. η ψυχική φροντίδα, για την οποία στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό βήμα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η αποζημίωση τεχνητής κώμης (ιατρικής περούκας)
Μετά τη διάγνωση του καρκίνου, τις περισσότερες φορές δεν ακολουθεί μόνο το χειρουργείο για την αφαίρεση του όγκου, αλλά και μία σειρά από χημειοθεραπείες, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν μικρομεταστάσεις με την καταστροφή ακόμα και των πιο μικροσκοπικών καρκινικών κυττάρων που ίσως έχουν «ξεφύγει» από την ακριβή περιοχή του όγκου.
Στους περισσότερους ασθενείς, περίπου 2-4 εβδομάδες μετά την έναρξη της χημειοθεραπείας ξεκινά η πτώση των μαλλιών, σε τούφες ή σταδιακά. Για την πλειοψηφία των γυναικών, αυτό αποτελεί ένα ακόμα ψυχολογικό πλήγμα, το οποίο ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί προσωρινά –τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η χημειοθεραπεία και να αρχίσουν τα μαλλιά να βγαίνουν ξανά– είναι με τη χρήση ιατρικής περούκας.
Αυτή τη στιγμή, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιδοτεί το 75% της τιμής αγοράς μιας περούκας –και μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό– για ασθενείς. Ωστόσο, το ποσό αυτό συχνά δεν επαρκεί για να καλύψει το πραγματικό κόστος, ειδικά για γυναίκες που δεν διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση.
Την ανάγκη αυτή καλύπτει πλέον το σωματείο «I LIVE FOR ME», το οποίο δεσμεύεται να επιδοτήσει μέχρι το ίδιο ποσό τις γυναίκες που έχουν ήδη λάβει την επιδότηση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να καλύψουν τη διαφορά ή μέρος της διαφοράς από το κόστος απόκτησης.
Το «I LIVE FOR ME» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που βοηθά άτομα που πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους να διαχειριστούν τις παρενέργειες της νόσου στην καθημερινότητά τους.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης, ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Νίκος Μεταξωτός, πρόεδρος του «I LIVE FOR ME», τόνισε την αξία αυτής της δράσης και τη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης στις γυναίκες που αγωνίζονται κατά του καρκίνου ή άλλων χρόνιων νοσημάτων. Όπως δήλωσε: «Αγκαλιάζουμε τις γυναίκες, που χάνουν τα μαλλιά τους και μας δείχνουν τη δύναμή τους. Ενισχύουμε οικονομικά για την αγορά περούκας τις μαχήτριες της ζωής που μας εμπνέουν. Γιατί όλες οι γυναίκες αξίζει να νιώθουν όμορφες και δυνατές. Ακόμα και όταν οι δυνάμεις λιγοστεύουν, η αγάπη δίνει δύναμη, ελπίδα και φως».
Η υποβολή των αιτήσεων για την επιδότηση του «I LIVE FOR ME» για ιατρική περούκα ξεκινά τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025 και απευθύνεται σε γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τους όρους και Προϋποθέσεις για την Επιδότηση Αγοράς Περούκας θα αναρτηθούν στο επίσημο site του σωματείου την ίδια μέρα.