9 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Αν νιώθεις ότι τα πράγματα γύρω σου σε ξεπερνούν, οι λεγόμενες τεχνικές γείωσης μπορεί να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα.
Κατ’ αρχάς, να εξηγήσουμε τι είναι οι τεχνικές γείωσης: Πρόκειται για ένα σύνολο απλών στρατηγικών που μπορεί να σε βοηθήσουν να ελέγξεις το άγχος σου, επιστρέφοντας στην παρούσα στιγμή και εστιάζοντας στο εδώ και τώρα. Οι στρατηγικές αυτές δεν εξαφανίζουν το άγχος, το οποίο σε έναν βαθμό το χρειαζόμαστε. Σε βοηθούν να το διαχειριστείς, ώστε να μην σου προκαλεί συνεχή αγωνία ή σωματική δυσφορία.
Οι τεχνικές αυτές μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις κατάθλιψης, έντονης ανησυχίας, διαταραχής μετατραυματικού στρες, στρες, αρνητικής αυτο-ομιλίας, αποσύνδεσης (ή διάσχισης), αλλά και να βελτιώσουν την ενσυνειδητότητα, τη διάθεση και τα επίπεδα ευεξίας σου, αναφέρει η Melissa Young, ειδικός στη Λειτουργική Ιατρική. Τις χωρίζει, μάλιστα, σε τρεις κατηγορίες: ψυχικές, σωματικές και καταπραϋντικές.
3 τεχνικές νοητικής γείωσης
- Φαντάσου ότι βρίσκεσαι στο αγαπημένο σου μέρος, ένα μέρος (πραγματικό ή φανταστικό) που σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια και ηρεμία. Προσπάθησε να βιώσεις το μέρος αυτό με όλες σου τις αισθήσεις. Αν, για παράδειγμα, αγαπάς την παραλία, νιώσε τον καυτό ήλιο στο πρόσωπό σου, άκου τα κύματα, νιώσε την άμμο. Οι σκέψεις αυτές θα περιορίσουν την έκκριση ορμονών του στρες.
- Μια πιο απλή άσκηση είναι το να εστιάσεις σε πράγματα που γνωρίζεις ότι είναι αληθινά. Για παράδειγμα, μπορείς είτε από μέσα σου είτε φωναχτά να μετρήσεις μέχρι το 10 ή να πεις την αλφαβήτα. Αν φτάσεις μέχρι το τέλος και εξακολουθείς να αισθάνεσαι ένταση, δοκίμασε να το κάνεις ανάποδα (από το τέλος προς την αρχή).
- Μερικές φορές, όταν το μυαλό είναι μπερδεμένο, είναι καλό να το απασχολείς με μια εργασία. Με άλλα λόγια, βρες κάτι να κάνεις. Μπορείς, π.χ., να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να κατηγοριοποιήσεις μερικά αντικείμενα στη βιβλιοθήκη σου (π.χ. τα βιβλία ανάλογα με το θέμα τους) ή να τακτοποιήσεις τα συρτάρια στο γραφείο σου.
3 τεχνικές φυσικής γείωσης
- Οι σωματικές δραστηριότητες μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς πιο σταθερός. Μπορείς, π.χ. να σφίξεις τις γροθιές σου, ένα στυλό, την άκρη της καρέκλας.
- Μια άλλη στρατηγική που βοηθά είναι το να βάλεις το σώμα σου μέσα στο νερό. Αυτό μπορεί να γίνει στη θάλασσα, σε ένα ποτάμι, μια λίμνη, στη μπανιέρα σου, σε μια λεκάνη. Αν τίποτα από αυτά δεν είναι εφικτό, μπορείς να ρίξεις λίγο ζεστό ή κρύο νερό στα χέρια σου.
- Μπορεί να εκπλαγείς από το πόσο καλό μπορεί να κάνει μια διάταση. Το τέντωμα του σώματος βοηθά να ξεφύγεις από όσα γυρίζουν στο μυαλό σου και να επιστρέψεις στο σώμα σου. Δεν χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο ή να είσαι ειδικός στη γιόγκα για να το πετύχεις, κάνε μερικές απλές διατάσεις για να ξυπνήσεις τους μυς σου.
3 καταπραϋντικές τεχνικές
- Αν έχεις ένα κατοικίδιο ζωάκι, ασχολήσου μαζί του. Παίζε με τον σκύλο σου ή χάιδεψε τη γάτα σου. Η επαφή με τα ζώα ηρεμεί τις αισθήσεις σου και σε βοηθά να απομακρυνθείς από αγχωτικές σκέψεις. Το να χαϊδεύεις τα ζώα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης.
- Η δημιουργικότητα μπορεί να συμβάλλει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος. Αν δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, μπορείς πολύ απλά να αγοράσεις ένα βιβλίο ζωγραφικής για ενήλικες και να αφοσιωθείς στα χρώματα και τα σχέδια.
- Τι πιο γειωμένο από το να νιώθεις τη γη κάτω από τα πόδια σου, το χώμα, την άμμο, το τρεχούμενο νερό. Στην Ελλάδα ζεις, οπότε μην διστάσεις να πας μια βόλτα στην παραλία ή σε κάποιο βουνό.
Δοκίμασε μερικές ή και όλες από τις παραπάνω τεχνικές γείωσης και βρες ποια (ή ποιες) ταιριάζουν σε σένα.