ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 15 ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Κάθε πόλεμος δημιουργεί πρόσφυγες. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να ξεσπιτωθούν για να προστατεύσουν τη ζωή τους. Οι αριθμοί είναι συνταρακτικοί. Κι ακόμα πιο συνταρακτικές είναι οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν το δράμα τους.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη τον αιώνα που διανύουμε». Τα λόγια ανήκουν στον Filippo Grandi, Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συνοδεύουν μια έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στις χώρες που δέχονται πρόσφυγες. Στις αρχές Μαρτίου, η εκτίμηση για το απαιτούμενο ποσό άγγιζε το 1,7 δισ. δολάρια.
Τα σχετικά νούμερα ήταν από τότε σοκαριστικά. Ο ΟΗΕ υπολόγιζε ότι, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εντός της χώρας θα χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία περισσότερα από 12 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 4 εκατομμύρια θα περνούσαν τα σύνορα αναζητώντας τη σωτηρία τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «οι πρόσφυγες είναι άτομα τα οποία διαφεύγουν από ένοπλες συρράξεις ή διώξεις. [...] Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι συχνά τόσο επικίνδυνη και δύσκολη που αναγκάζονται να διασχίσουν εθνικά σύνορα για να αναζητήσουν ασφάλεια σε γειτονικές χώρες. Αναγνωρίζονται συνεπώς σε διεθνές επίπεδο ως ‘πρόσφυγες’ και έχουν πρόσβαση στην παροχή βοήθειας από τα κράτη, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλους οργανισμούς. Αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες ακριβώς επειδή είναι πολύ επικίνδυνο για αυτούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και χρειάζεται να αναζητήσουν καταφύγιο κάπου αλλού. Πρόκειται για ανθρώπους στους οποίους η άρνηση ασύλου έχει πιθανότατα θανάσιμες συνέπειες».
Τις πρώτες είκοσι μέρες, περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους λόγω της ένοπλης σύρραξης. Από τις γύρω χώρες, το μεγαλύτερο βάρος σηκώνει η Πολωνία, που έχει υποδεχτεί πάνω από 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο ΟΗΕ υπολογίζει επίσης ότι περίπου 1,85 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να μετοικίσουν εντός της Ουκρανίας, για να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες.
Κάθε μέρα που περνάει τα νούμερα αλλάζουν. Σύμφωνα με το BBC, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να φτάσει τα επτά εκατομμύρια. Καθώς στην Ουκρανία έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου για τους άντρες 18-60 ετών, οικογένειες χωρίζονται και η πλειονότητα των προσφύγων είναι γυναικόπαιδα.
Μικρά παιδιά, που αντί για ανέμελες ζωγραφιές φτιάχνουν με τις ξυλομπογιές τους τη σημαία της Ουκρανίας, σε κέντρα συγκέντρωσης πολύ μακριά από το μέρος όπου γεννήθηκαν. Ηλικιωμένοι, που νομίζεις ότι μπορείς να διακρίνεις στο βλέμμα τους από την πίκρα μέχρι την απόγνωση.
Η Ελλάδα έχει δεχτεί μέχρι στιγμής περίπου 10.000 πρόσφυγες. Πρόσφυγες ενός πολέμου που αλλάζει τον κόσμο. Ακόμα είναι ίσως νωρίς για να προβλέψει κάποιος την εικόνα της επόμενης μέρας. Είναι άλλωστε πολύ δύσκολο, όταν οι εικόνες που φτάνουν από διάφορα σημεία της Ευρώπης αποκαλύπτουν ένα δράμα πολύ πιο ανθρώπινο από όσο μπορεί να περιγράψει οποιαδήποτε εκτίμηση ή αριθμός.
Παιδί από την Ουκρανία επιδεικνύει ζωγραφιά με τη χώρα του και τη σημαία της, στο Ουκρανικό Μορφωτικό και Πολιτιστικό κέντρο «Μπερεγίνια», στο κέντρο της Αθήνας, όπου κάνουν μάθημα παιδιά πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, για να μην χάσουν την επαφή με το σχολείο.
Η 42χρονη Axana Opalenko κρατά τυλιγμένο σε μια κουβέρτα το μόλις δύο μηνών μωρό της, στο συνοριακό πέρασμα του χωριού Medyka, στην Πολωνία.
Ουκρανός στρατιώτης κουβαλάει στην πλάτη του ηλικιωμένη γυναίκα στην κατεστραμμένη γέφυρα στον ποταμό Irpin, στα περίχωρα του Κιέβου.
Πρόσφυγες που είχαν χωριστεί εγκαταλείποντας την Ουκρανία ξαναβρίσκονται σε συνοριακό πέρασμα της Πολωνίας.
Μέλος του Ερυθρού Σταυρού μεταφέρει στα χέρια ηλικιωμένη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του Irpin, περίπου 25 χλμ βορειοδυτικά του Κιέβου.
Πυροσβέστης κρατά στην αγκαλιά του μωρό προσφύγων στα ρουμανο-ουκρανικά σύνορα, υπό χιονόπτωση.
Νεαρό παιδί από την Ουκρανία σε τρένο που φτάνει στην Ουγγαρία.
Η 76χρονη Σβετλάνα, πρόσφυγας από την Οδησσό, σε συνοριακό πέρασμα της Πολωνίας.
Ουκρανοί πρόσφυγες σε συνοριακό πέρασμα προς την Πολωνία.
Κατσικάκι με παραμορφωμένες οπλές, που διασώθηκε από την Ουκρανία και μεταφέρθηκε σε κτηνιατρική στην Πολωνία. Υπηρεσία διάσωσης για τα κατοικίδια έχει σώσει εκατοντάδες ζώα από την εμπόλεμη ζώνη.
Παιδιά κάνουν ζωγραφιές σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Ουγγαρίας.
Η 82χρονη Antonina, σε αναπηρικό καροτσάκι, εγκατέλειψε το Irpin με τα 12 σκυλιά της.
Οικογένεια Ουκρανών προσφύγων στον σιδηροδρομικό σταθμό του Πρζέμισλ, στη νοτιοανατολική Πολωνία.
Ουκρανή σε γυμναστήριο της Πολωνίας που έχει μετατραπεί προσωρινά σε κατάλυμα για πρόσφυγες.
Ηλικιωμένη γυναίκα που εγκατέλειψε την Ουκρανία περιμένει να επιβιβαστεί σε λεωφορείο στο συνοριακό πέρασμα του χωριού Medyka, στην Πολωνία, τυλιγμένη με θερμική κουβέρτα.