Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΔΩΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Μια αρωματική, υγιεινή και θρεπτική συνταγή με φακές, που φέρνει τα αρώματα της Μαροκινής κουζίνας στο τραπέζι μας.

Θυμάμαι ακόμα το πρώτο μου ταξίδι στο Μαρόκο σαν να ήταν χθες. Οι πολύχρωμες αγορές, τα αρώματα των μπαχαρικών που αιωρούνταν στον αέρα και οι γεύσεις που δοκίμασα είναι ακόμα στο μυαλό μου. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές μου μνήμες ήταν ένα πιάτο φακές που μου πρόσφεραν σ’ ένα μικρό, παραδοσιακό μαγειρείο στο Μαρακές. Ήταν απλό, αλλά γεμάτο με την ουσία της μαροκινής κουζίνας – κύμινο, πάπρικα, κανέλα και μια απίστευτη σπιτική ζεστασιά.

Η διαφορά με τις δικές μας φακές έγκειται σε δύο στοιχεία:

  • Αρχικά, το άρωμα από το κύμινο που σοτάρεται με το κρεμμύδι δίνει στις μαροκινές φακές μια εντελώς διαφορετική διάσταση. Το μαροκινό κύμινο είναι μια εμπειρία από μόνο του!
  • Η δεύτερη διαφορά είναι ο τρόπος που χυλώνουν οι φακές. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να τις τρώμε σαν σούπα. Στο Μαρόκο είναι περισσότερο ένα μελωμένο, βελούδινο, ντοματένιο φαγητό. Ταιριάζει υπέροχα και με ένα σπυρωτό μπασμάτι.

Όταν γύρισα σπίτι, ήξερα πως έπρεπε να δοκιμάσω να φτιάξω αυτό το πιάτο μόνος μου. Ήθελα να φέρω λίγη από εκείνη την εμπειρία στο τραπέζι μου, να ξαναζήσω εκείνη τη στιγμή και να τη μοιραστώ με τους δικούς μου. Έτσι, έψαξα, πειραματίστηκα και δημιούργησα μια συνταγή που πλησιάζει πολύ στη γεύση που με είχε μαγέψει τότε.

Tip: Αν το Μαρόκο είναι στα ταξιδιωτικά σου πλάνα, μην ξεχάσεις να γυρίσεις με «αρωματικά» σουβενίρ όπως κύμινο και πάπρικα.

Συνταγή για μαροκινές φακές

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
  • Vegan

Δώσε άλλη διάσταση στις φακές με μια συνταγή εμπνευσμένη από το Μαρόκο
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά για 4 μερίδες

  • 200 γρ. φακές (προτιμούμε τις καφέ και όχι τις κόκκινες)
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (περίπου 120 γρ.), ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο (περίπου 100 γρ.), κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 20 γρ. ελαιόλαδο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
  • 1 κ.γ. κύμινο (περίπου 2 γρ.)
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (περίπου 2 γρ.)
  • ½ κ.γ. κουρκουμάς (περίπου 1 γρ.)
  • ¼ κ.γ. κανέλα (προαιρετικά, για πιο αυθεντική γεύση)
  • 800 γρ. ζωμός λαχανικών ή νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά (κύμινο, πάπρικα, κουρκουμά και κανέλα) και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Θέλουμε να δούμε να αλλάζει το χρώμα στο κρεμμύδι που μαγειρεύεται.

Προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες κονκασέ και τον ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε καλά.

Φέρνουμε το μείγμα σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό κατά τη διάρκεια μαγειρέματος.

Προσέχουμε πάντα το νερό γιατί θέλουμε να δώσουμε στις μαροκινές φακές υφή σαν ριζότο, πηχτό και βελούδινο.

Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, στο σερβίρισμα με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένος.