ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ Ή ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ;
Και οι δύο μορφές άσκησης είναι ωφέλιμες, όμως αν έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα στο τρέξιμο και το περπάτημα, ποιο θα ήταν ιδανικό;
Η κίνηση είναι ζωή: Όποιον γιατρό, γυμναστή ή υπερήλικα κι αν ρωτήσεις για το μυστικό της μακροζωίας του, το ίδιο θα σου πει. Το debate ξεκινά όταν ζητάμε περισσότερα από την κίνησή μας, δηλαδή καλή υγεία και συμβολή στην απώλεια βάρους. Στην περίπτωση αυτή, ποια μορφή κίνησης είναι πιο αποτελεσματική: Το περπάτημα ή το τρέξιμο;
Καταρχάς, αν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας είναι απαραίτητο να θέσεις την ερώτηση αυτή στον θεράποντα ιατρό σου, ο οποίος θα προτείνει την κατάλληλη μορφή άσκησης για εσένα. Από εκεί και πέρα, τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο έχουν διαφορετικά οφέλη σε διαφορετικούς τομείς. Επίλεξε, λοιπόν, σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες.
Πού ωφελεί περισσότερο το τρέξιμο και πού το περπάτημα
– Καρδιαγγειακή υγεία
Το περπάτημα είναι ιδανική μορφή άσκησης για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, αφού χωρίς να καταπονεί το σώμα, έχει βρεθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, ενισχύοντας την καρδιακή λειτουργία και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Το τρέξιμο, από την άλλη, ως πιο έντονη μορφή άσκησης επιταχύνει τον καρδιακό παλμό, προσφέροντας μεγαλύτερα οφέλη σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Έτσι, μελέτες έχουν δείξει πως οι συστηματικοί δρομείς έχουν ακόμα καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερη χοληστερόλη που συμβάλλει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αν αναζητάς μια άσκηση που θα ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία σου, ο θεράπων ιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει να φτιάξεις ένα πρόγραμμα περπατήματος ή τρεξίματος σύμφωνα με το ιστορικό σου και τον τρόπο ζωής σου.
– Μυϊκή και οστική δύναμη: Ιδανικό για πρόληψη οστεοπόρωσης το περπάτημα
Το περπάτημα ενδυναμώνει τους μυς των ποδιών και του κορμού, ενώ την ίδια ώρα συμβάλλει στην πυκνότητα των οστών. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με οστεοπόρωση, ως άσκηση που δεν καταπονεί το σώμα και δεν έχει αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.
Το τρέξιμο, από την άλλη, γυμνάζει πολύ περισσότερο τους μυς, βοηθώντας ταυτόχρονα στην αύξηση της οστικής πυκνότητας. Ωστόσο, έχει αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, ενώ απαιτεί από τους δρομείς περισσότερη συνέπεια στην αποθεραπεία.
– Ψυχική υγεία
Το απλό, καθημερινό περπάτημα έχει βρεθεί ότι μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στην ψυχική υγεία: Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το άγχος, να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αν μάλιστα έχει κανείς την ευκαιρία να περπατά σε φυσικό περιβάλλον, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στο στρες.
Τα οφέλη το τρεξίματος στην ψυχική υγεία είναι εξίσου καλά τεκμηριωμένα: Το runner’s high είναι μια ορολογία που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν το αίσθημα ευφορίας και τη μείωση του στρες που απολαμβάνουν οι δρομείς. Η απελευθέρωση ενδορφινών κατά τη διάρκεια το τρεξίματος και μετά όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση, αλλά επίσης μειώνει το στρες, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
– Απώλεια βάρους: Πιο αποτελεσματικό το τρέξιμο
Το περπάτημα είναι αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους, ειδικά όταν πραγματοποιείται με συνέπεια, με κάποια υψηλή ταχύτητα και συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή.
Είναι, βέβαια, σαφές ότι λόγω της υψηλότερης έντασής του ακόμα πιο αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων είναι το τρέξιμο. Συνεπώς, είναι ιδανικότερο για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος γρήγορα, αφού ενισχύει και τον μυϊκό τόνο, που συμβάλλει στην καύση λίπους ακόμα και όταν κανείς δεν τρέχει.
– Μακροζωία
Σε καθαρή ισοπαλία φαίνεται πως οδηγεί αυτή η σύγκριση, καθώς τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο έχουν συνδεθεί με ενίσχυση της μακροζωίας, δεδομένου ότι και τα δύο προσφέρουν ολοκληρωμένα οφέλη, από την υγεία της καρδιάς μέχρι την ψυχική ευεξία.
Συνεπώς, το ποιο θα επιλέξει κανείς έχει να κάνει με τους προσωπικούς στόχους υγείας, τη φυσική κατάσταση και τις προτιμήσεις του στο στιλ άσκησης.
Τελικά τι να προτιμήσεις;
Εξυπακούεται πως και οι δύο μορφές άσκησης είναι σημαντικές και ωφέλιμες, εφόσον κανείς έχει την έγκριση του θεράποντα ιατρού του. Το περπάτημα είναι η ιδανική επιλογή αν κανείς δεν είναι εξοικειωμένος με την άσκηση και σκοπός του είναι να μπει σταδιακά σε φόρμα.
Αν βασικός στόχος σου είναι να χάσεις βάρος, τότε έχει νόημα να εντάξεις στο πρόγραμμα γυμναστικής σου –με βάρη και αντιστάσεις– το τρέξιμο. Πρόσεξε, όμως: Αν είσαι νέος στο τρέξιμο, μην βουτήξεις αμέσως στα βαθιά. Ξεκίνα με ένα πρόγραμμα που εναλλάσσει τρέξιμο και περπάτημα, για να αποφύγεις τυχόν πόνους, τραυματισμούς και κράμπες. Κάνε καλές διατάσεις μετά και δώσε χρόνο στον εαυτό σου για ξεκούραση μέχρι την επόμενη φορά.