ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΟΥ; ΔΕΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΚΗΣΕΙΣ
Η υπομονή δεν είναι μια παθητική δεξιότητα. Ακολουθούν μερικές προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να τη μετατρέψεις σε μια σημαντική δεξιότητα που αξίζει να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου.
Μπορεί να έχουμε διδαχθεί ότι η υπομονή είναι αρετή, όμως σήμερα άλλες αρετές φαίνεται να έχουν προτεραιότητα. Σε μια εποχή που σημασία έχει να βγαίνεις πρώτος, η υπομονή μοιάζει περισσότερο με αδυναμία, αφού μπορεί να σε οδηγήσει στο να έρθεις δεύτερος και καταϊδρωμένος.
Το να είσαι υπομονετικός δεν ανήκει στα χαρακτηριστικά που κλέβουν την παράσταση, είναι όμως μια ήρεμη δύναμη με μεγάλη σημασία για την ευεξία σου. Τα καλά νέα είναι ότι δεν αποτελεί χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιέσαι, αλλά σημαντική δεξιότητα που μπορείς να καλλιεργήσεις.
Μικρά μαθήματα στοχασμού
Ο Mitch Abblett, κλινικός ψυχολόγος, συγγραφέας, σύμβουλος και ομιλητής, προτείνει να αναλογιστείς τα παρακάτω, ώστε να μπορέσεις να χτίσεις τους «μυς» της υπομονής, να σταματήσεις να τη βλέπεις ως κάτι παθητικό και να την ενσωματώσεις στην καθημερινή σου ζωή.
- Σκέψου πώς σε κάνει να νιώθεις η αγανάκτηση προς ένα άλλο άτομο. Σου γεννά θετικά ή αρνητικά συναισθήματα; Βοηθάει στη διαχείριση καθημερινών καταστάσεων; Μήπως μπλοκάρει το μυαλό σου; Πώς μπορεί η στάση αυτή να επηρεάσει εσένα και τους άλλους;
- Σκέψου τι μπορεί να σε διδάσκουν άθελά τους οι άνθρωποι που εξαντλούν την υπομονή σου, σχετικά με τα όρια αυτής σου της ικανότητας. Ακόμα κι αν η όλη κατάσταση σου προκαλεί δυσφορία, νεύρα, άγχος, είσαι πρόθυμος να την αναγνωρίσεις ως μια ευκαιρία που μπορεί να σε κάνει πιο υπομονετικό άνθρωπο;
- Προσπάθησε να μην βάζεις τον εαυτό σου σε καταστάσεις όπου θα χρειαστεί να αντισταθείς σε ορμές ή να καταπολεμήσεις παρορμήσεις, όταν είσαι κουρασμένος και εξαντλημένος. Βασίσου σε τελετουργίες και ρουτίνες για στιγμές που είναι πιθανό να είσαι ιδιαίτερα ανυπόμονος (π.χ. την ώρα που βάζεις τα παιδιά για ύπνο).
Σημάδια που αποκαλύπτουν ανυπομονησία
Η έλλειψη υπομονής μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απογοήτευσης και ευερεθιστότητας, τα οποία είναι πιθανό να συνοδεύονται από ξεσπάσματα κλάματος ή εκρήξεις θυμού. Μπορεί να αισθάνεσαι αναστατωμένος όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχεις σχεδιάσει, ή όταν οι άλλοι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σου. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο το να παραμείνεις ήρεμος σε απαιτητικές καταστάσεις.
Ένα ακόμα σημάδι ότι η υπομονή σου εξαντλείται είναι οι παρορμητικές αντιδράσεις και τα ξεσπάσματα, που μπορεί να σε οδηγήσουν σε πράξεις που θα μετανιώσεις. Ο θυμός και η αναστάτωση αποτελούν συνήθως κακούς σύμβουλους, που βλάπτουν κάθε είδους σχέση. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν στην υιοθέτηση βλαπτικών συμπεριφορών.
Τέλος, η έλλειψη υπομονής μπορεί να θολώσει το μυαλό σου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να παραμείνεις συγκεντρωμένος ή να βρίσκεσαι συνειδητά στο εδώ και στο τώρα.
Οι συνέπειες της έλλειψης υπομονής
Καταρχάς, η ανυπομονησία μπορεί να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις σου. Σε κάνει κακό ακροατή και δεν σου επιτρέπει να μπεις στη θέση του άλλου. Επίσης, όταν κάποιος χάνει διαρκώς την υπομονή του, είναι πιο εύκολο να εμπλακεί σε λογομαχίες και παρεξηγήσεις. Έτσι, σταδιακά η εμπιστοσύνη και η οικειότητα μεταξύ των ατόμων διαβρώνονται.
Επιπλέον, η έλλειψη υπομονής μπορεί να οδηγήσει στη λήψη βιαστικών αποφάσεων με αρνητικές συνέπειες σε διάφορες πτυχές της ζωής σου (για παράδειγμα, στη σταδιοδρομία και στις σχέσεις σου), καθώς δεν παίρνεις τον χρόνο να εξετάσεις προσεκτικά όλες τις παραμέτρους και να σταθμίσεις τα πιθανά αποτελέσματα.
Τέλος, το να μην διαθέτεις τη συγκεκριμένη δεξιότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία. Αν νιώθεις συνεχώς απογοητευμένος και ευερέθιστος, είναι πολύ πιθανό να εμφανίζεις αυξημένα επίπεδα άγχους και στρες και να παλεύεις να ελέγξεις τις παρορμήσεις σου. Άρα, είσαι πιο επιρρεπής σε εκρήξεις θυμού ή απογοήτευσης. Μην ξεχνάς επίσης πως όταν βρίσκεσαι διαρκώς σε μια κατάσταση άγχους, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διάφορων προβλημάτων υγείας.
9 στρατηγικές να διαχειριστείς την ανυπομονησία
1. Η ενσυνειδητότητα και η αυτογνωσία μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων σου. Με την εξάσκηση της πρώτης μπορείς να βελτιώσεις την ικανότητά σου να παραμένεις ήρεμος και συγκεντρωμένος ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις, ενώ η δεύτερη σου επιτρέπει να κατανοήσεις τα δικά σου πρότυπα ανυπομονησίας και να κάνεις προσπάθειες για να τα αλλάξεις.
2. Οι ασκήσεις αναπνοής είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να ηρεμήσεις το μυαλό και να χαλαρώσεις το σώμα σου. Βοηθούν στη μείωση της έντασης και του άγχους, και στο χτίσιμο ανθεκτικότητας.
3. Η αλλαγή οπτικής γωνίας και η εξάσκηση της ενσυναίσθησης είναι σημαντικές στρατηγικές για τη διαχείριση της ανυπομονησίας. Προσπάθησε να δεις τη σκοπιά του άλλου, να τον ακούσεις ενεργά, και δείξε συμπόνια και κατανόηση στις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι καθένας έχει να διαχειριστεί τις δικές του προκλήσεις.
4. Ο καθορισμός ρεαλιστικών προσδοκιών και ξεκάθαρων στόχων είναι εξίσου σημαντικό όπλο κατά της ανυπομονησίας. Διαχώρισε τους μεγαλύτερους στόχους σε μικρότερους και πιο διαχειρίσιμους. Αξιολόγησε ρεαλιστικά τις ικανότητές σου και τους διαθέσιμους πόρους, φρόντισε να είσαι ευέλικτος απέναντι στις αναποδιές και γιόρτασε κάθε μικρό ή μεγάλο κατόρθωμα.
5. Προσπάθησε να εξασκείς την υπομονή σου σε καθημερινές δραστηριότητες, ώστε να χτίσεις την ανθεκτικότητά σου. Μπορείς π.χ. να παίρνεις μια βαθιά ανάσα και να μετράς μέχρι το 10 πριν αντιδράσεις σε μια δύσκολη κατάσταση. Δώσε στον εαυτό σου έξτρα χρόνο όταν κάνεις κάποια εργασία, όταν μαθαίνεις κάτι καινούργιο ή δοκιμάζεις κάτι δύσκολο. Δώσε στους άλλους τον χρόνο που χρειάζονται για να εκφραστούν, και να θυμάσαι ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Βρες τη χαρά στη διαδικασία και μην εστιάζεις μόνο στο αποτέλεσμα.
6. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης και της θετικής σκέψης μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ευημερίας σου. Σε βοηθά να εκτιμάς τα μικρά πράγματα στη ζωή και εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σου να επικεντρώνεται στις θετικές εμπειρίες. Αφιέρωσε λίγα λεπτά μέσα στη μέρα σου για να σκεφτείς τρία πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη. Εξέφρασε την εκτίμησή σου σε όσους κάνουν τη ζωή σου καλύτερη. Υπενθύμισε στον εαυτό σου τα δυνατά του σημεία και τα επιτεύγματά του.
7. Ασχολήσου με δραστηριότητες που σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, όπως ένα χόμπι, μια βόλτα στη φύση, δραστηριότητες αυτοφροντίδας, και αναζήτησε ευκαιρίες για μικρές πράξεις καλοσύνης προς τους άλλους.
8. Προσπάθησε να εκφράζεις ξεκάθαρα τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου. Η αποτελεσματική επικοινωνία επιτρέπει την ανταλλαγή συναισθημάτων και ιδεών με υγιή τρόπο, βελτιώνοντας την ευημερία και τις σχέσεις σου.
9. Αν τα παραπάνω δεν λειτουργούν, ζήτα υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας, για να σε βοηθήσουν στη διαχείριση της ανυπομονησίας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.