ΒΙΝΤΕΟ: ΦΤΙΑΞΕ ΑΠΙΘΑΝΗ ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΞΤΡΑ ΦΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ
Ρεβίθια και γάστρα είναι ένας συνδυασμός που δεν χάνει ποτέ! Η έμπνευσή μου είναι πάντα η Σίφνος και ειδικά η ταβέρνα Χρυσοπηγή, στην ομώνυμη παραλία, που σερβίρει την πιο λαχταριστή παραδοσιακή ρεβιθάδα!
Στο φετινό #Veganuary αποφάσισα να μπουστάρω την κλασική συνταγή με μανιτάρια, δίνοντας έξτρα φυτική πρωτεΐνη σε κάθε μπουκιά. Τα ρεβίθια είναι ένα όσπριο πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική βάση για ένα πλήρες γεύμα. Ο συνδυασμός με τα μανιτάρια, τα αρωματικά λαχανικά και τα μπαχαρικά δημιουργεί ένα αποτέλεσμα μεσογειακό, comfort και πολύ feel good.
Μπορείς να προβράσεις τα ρεβίθια ή –όπως κάνω εγώ, χωρίς καθόλου ντροπή– να χρησιμοποιήσεις έτοιμα ρεβίθια που είναι μαγειρεμένα στον ατμό. Στους ρυθμούς που ζούμε σήμερα, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα: Αν το βράσιμο και η προετοιμασία πρόκειται να σου στερήσουν το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σε καθημερινή βάση, δικαιούσαι να πάρεις κάθε «shortcut» που θα κάνει τη ζωή σου εύκολη.
Η γάστρα είναι το μυστικό για να πετύχεις την τέλεια υφή σε αυτό το πιάτο. Κατά το μαγείρεμα στον φούρνο, οι γεύσεις των υλικών δένουν αρμονικά, αλλά κυρίως όλα τα υγρά από τα λαχανικά χυλώνουν με υπέροχο τρόπο.
Συνταγή για ρεβιθάδα με μανιτάρια στη γάστρα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
- Vegan
Υλικά για 4 μερίδες
- 300 γρ. ρεβίθια (προμαγειρεμένα, βρασμένα ή μαγειρεμένα στον ατμό)
- 300 γρ. μανιτάρια της επιλογής σου, σε ό,τι συνδυασμό θες, κομμένα σε φέτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (~30 γρ.)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (~100 γρ.)
- 1 καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες (~80 γρ.)
- 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη (~150 γρ.)
- 1 κ.γ. πάπρικα (καπνιστή ή γλυκιά)
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- 600 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού (~10 γρ.)
Εκτέλεση
Αν τα ρεβίθια είναι ωμά, τα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ και τα βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Αν είναι έτοιμα, τα ξεπλένουμε καλά.
Σε μια γάστρα ή σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει (περίπου 5 λεπτά).
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-7 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να μαραθούν.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει
Αφαιρούμε από τη ρεβιθάδα από τον φούρνο, γαρνίρουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μαϊντανό και σερβίρουμε.