ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΑΛΟΓΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS
Το Gentle Carousel Greece Therapy Miniature Horses είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που σκοπό έχει να ενδυναμώσει την ψυχολογία μικρών και μεγάλων ασθενών που ζουν σε νοσοκομεία και ιδρύματα αποκατάστασης. Όμως πλέον δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά της.
Τα μικροσκοπικά άλογα που βλέπετε στις φωτογραφίες ανήκουν σε μία σπάνια ράτσα ιπποειδών, τα Shetland Pony, και δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 80 εκατοστά. Τα λες και μινιατούρες, με μεγάλο ωστόσο «φορτίο» στη ράχη τους.
Τα συγκεκριμένα αλογάκια είναι εκπαιδευμένα για να εργάζονται σε περιορισμένα περιβάλλοντα και εσωτερικούς χώρους, δίπλα σε παιδιά με κάποια ασθένεια ή αναπηρία και ευάλωτους ενήλικες, παρέχοντας μια μορφή συμπληρωματικής θεραπείας, όπως κάνουν και ορισμένοι σκύλοι.
Είναι μάλλον απίθανο να τα έχετε συναντήσει, πλην όμως ζουν και εργάζονται στην Αττική και επισκέπτονται χώρους όπως το δημοτικό σχολείο της Αθήνας για παιδιά με ειδικές ανάγκες που βρίσκεται στο Παγκράτι, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ, οίκους ευγηρίας και ψυχιατρικές κλινικές ενηλίκων, όπου έχουν τραβηχτεί και οι συγκεκριμένες εικόνες.
Τι ακριβώς κάνουν τα θεραπευτικά άλογα-μινιατούρες;
Πλησιάζουν τους ανθρώπους με την παιχνιδιάρικη μουσούδα τους, τη φιλική τους διάθεση και τα ζεστά τους μάτια, κι εκείνοι θέλουν να χαϊδέψουν το στιλπνό τρίχωμά τους, να τα αγκαλιάσουν, να τους ψιθυρίσουν λόγια τρυφερότητας και να παίξουν μαζί τους αυθόρμητα.
Από την ημέρα που γεννιούνται, αυτά τα άλογα-μινιατούρες συνοδεύουν τις μητέρες τους στα ιδρύματα και στα νοσοκομεία, έτσι σιγά-σιγά μαθαίνουν να περπατούν σε διαφορετικά εδάφη, εξοικειώνονται με ανθρώπινους και μηχανικούς ήχους, μπαίνουν σε ασανσέρ και εκπαιδεύονται να μη λερώνουν όταν επισκέπτονται ανθρώπους και να μην φοβούνται.
Στη θεραπευτική τους «χρήση» αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία συμβάλλει και ο χαρακτήρας τους. Είναι ζώα από τη φύση τους ήρεμα και τρυφερά, που τους αρέσει να ανακαλύπτουν τις μυρωδιές του καθενός, τις οποίες θυμούνται στις επόμενες επισκέψεις. Μοιάζουν δηλαδή αρκετά με τους σκύλους.
Τι συμβαίνει όταν επισκέπτονται παιδιά;
Οι φροντιστές των ευάλωτων ομάδων που έχουν δεχτεί τη βοήθειά τους λένε ότι προσφέρουν πολύτιμη αλληλεπίδραση και μαθησιακές εμπειρίες, ιδιαίτερα σε άτομα που περιορίζονται σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και άλλα ιδρύματα φροντίδας, όπως κέντρα αποκατάστασης.
«Είναι απίστευτες οι αντιδράσεις. Είναι σαν κάτι να ξυπνά τις αισθήσεις τους. Είδαμε πράγματα που δεν περιμέναμε. Είδαμε παιδιά με αυτισμό ή παιδιά που γενικά φοβούνται τα ζώα να έρχονται πολύ κοντά, αφήνοντας τα άλογα να τα πλησιάσουν, μια αυθόρμητη επαφή που υπό άλλες συνθήκες δεν θα βλέπαμε», ανέφερε σε δημοσιογράφο του Associated Press η δασκάλα ειδικής αγωγής Ελένη Βολικάκη.
Ποια είναι η ιστορία των θεραπευτικών μίνι αλόγων στην Ελλάδα
Τα αλογάκια ανήκουν στην 9μελή ομάδα του Gentle Carousel Greece, το ελληνικό παράρτημα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Gentle Carousel Miniature Therapy Horses, με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ, και αποτελεί το πρώτο παράρτημα των θεραπευτικών Shetland Pony εκτός Αμερικής.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Μίνα Καραγιάννη, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια, η οποία έμαθε για την ύπαρξη του Gentle Carousel ενώ έψαχνε στο διαδίκτυο πληροφορίες στην προσπάθειά της να φροντίσει ένα πόνι Shetland που είχε διασώσει.
Επικοινώνησε μαζί τους και, μετά από τεράστιες προσπάθειες, τους έπεισε να συστήσει η ίδια το παρακλάδι της οργάνωσης στο οικογενειακό της κτήμα στη Ραφήνα, όπου αποδείχτηκε ένας ιδανικός χώρος στέγασης, εκπαίδευσης και φροντίδας για τα αλογάκια. Κάπως έτσι, τον Νοέμβριο του 2013, έξι εκπαιδευμένα μικροσκοπικά άλογα προσγειώθηκαν στην Αθήνα μέσω Φρανκφούρτης με μια πτήση από τη Φλόριντα!
Από το 2014, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά το Gentle Carousel Greece, μέχρι σήμερα, η ομάδα των μικροσκοπικών πόνι επισκέφτηκε χιλιάδες παιδιά. Τα αλογάκια διέμεναν στο Magic Garden, έναν διαμορφωμένο χώρο με στάβλους και μάντρα για να μπορούν να τρέχουν ελεύθερα, στο κτήμα Καραγιάννη, ενώ δίπλα στεγαζόταν και ένα μικρό κέντρο για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, απ' όπου καλύπτονταν τα λειτουργικά έξοδα.
Τα θεραπευτικά αλογάκια κινδυνεύουν
Τα lockdown, όμως, που απαγόρευσαν τις εκδηλώσεις, οδήγησαν στο κλείσιμο του κέντρου. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα πρόβλημα υγείας της ιδιοκτήτριας, κατέστησε αδύνατη την επαναλειτουργία του και τα έξοδα δεν μπορούσαν να καλυφθούν.
«Να μπορούσαμε να πάρουμε πάλι μπρος... Χωρίς αυτοκίνητο, δυστυχώς, τα αλογάκια μένουν άπραγα σπίτι... Να υπάρχει άραγε κάποιο μικρό βαν για λίγες ήμερες μέχρι να βρούμε λύση; Έχουμε δύο επισκέψεις αυτή τη βδομάδα και πρέπει να τις κάνουμε!» Η ανάρτηση της κ. Καραγιάννη στο Facebook τον Ιανουάριο του 2024 έμοιαζε με κραυγή απελπισίας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της, μας είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί χρηματοδότηση: «Να βρεθεί ένας χορηγός, να ενταχθούμε σε μία ομπρέλα ενός μεγάλου οργανισμού... Δεν μπορούμε να υπάρξουμε αλλιώς» ανέφερε, χωρίς να θέλει να μπει σε άλλες λεπτομέρειες.
Για να πραγματοποιηθεί μία επίσκεψη με 2 αλογάκια, χρειάζονται δύο χειριστές και άλλοι δύο συνοδοί-εθελοντές που θα τα προστατεύουν διακριτικά από τον κόσμο. Όμως εθελοντές δύσκολα βρίσκονται. Η Μίνα Καραγιάννη, στα 68 της χρόνια «τρέχει» μόνη της ολόκληρη την επιχείρηση, με έναν βοηθό και καμία ομάδα υποστήριξης, ενώ οι ελπίδες της για τη συνέχιση του θεραπευτικού έργου των μικρών πόνι στερεύουν.
Pet therapy: Μια μορφή θεραπείας με πολλά (και μετρήσιμα) οφέλη
Το pet therapy έχει παγκοσμίως πολύ θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, το animal assisted therapy, με τακτικές συνεδρίες και συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων από τις οποίες προκύπτουν μετρήσιμα αποτελέσματα, αποτελεί μια αξιέπαινη και ουσιαστική προσπάθεια που πρέπει να ενθαρρυνθεί και από το ίδιο το κράτος.
«Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες χαλαρώνουν. Έχουν απέναντί τους έναν φίλο που θα τους ακούσει χωρίς να τους κρίνει και που θα είναι πάντα εκεί. Έτσι, οι ασθενείς διευκολύνονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, καταφέρνουν για λίγες στιγμές να ζήσουν στο εδώ και το τώρα, γιατί όλες τις άλλες ζουν κολλημένοι στο παρελθόν», έχει πει στο OW η Τέρψη Πασχάλη, πρόεδρος της ομάδας εθελοντών Therapy Dogs,
Η κ. Καραγιάννη έχει προτείνει στο παρελθόν να ενταχθεί το θεραπευτικό τους πρόγραμμα στις μελέτες των φοιτητών της Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα, αυτά που μετατρέπουν τα μικρά θαύματα των επισκέψεων σε μεγάλα και αξιόπιστα νούμερα, θα μπορούσαν να αποδείξουν την αξία του.