Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΣΤΑ ΜΠΑΡ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΟΥ
Τα ποτά χωρίς αλκοόλ αναδεικνύονται σε μεγάλη δύναμη τόσο στα μπαρ όσο και στο σπίτι, ενώ στο εξωτερικό λειτουργούν ήδη alcohol-free μαγαζιά για να βγεις και να «πιεις» με την παρέα σου. Το τι θα κερδίσεις αν κόψεις το αλκοόλ δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε.
«Βρήκα κρασί χωρίς αλκοόλ!» μου ανακοινώνει περήφανη μια φίλη που γνωρίζει ότι πρέπει να ελαχιστοποιήσω το αλκοόλ, αλλά... μου λείπει. Η αλήθεια είναι ότι από το περασμένο καλοκαίρι, που χρειάστηκε να ακολουθήσω μια φαρμακευτική αγωγή, δεν ήπια σχεδόν καθόλου, αν εξαιρέσεις 2-3 μπίρες όλους τους καλοκαιρινούς μήνες και 2-3 ποτήρια κρασί όλη την περίοδο των γιορτών.
Αν και δεν έπινα ποτέ ιδιαίτερα, όταν ο γιατρός μού έθεσε περιοριστικούς όρους, τότε ήταν που το ήθελα περισσότερο. Πώς τα κατάφερα; Χάρη στα ποτά χωρίς αλκοόλ. Μια νέα, ανερχόμενη τάση, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους καταναλωτές.
Φαίνεται ότι πρόκειται για μια τάση που ήρθε για να μείνει, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι απομακρύνονται από το αλκοόλ (έστω και μόνο προσωρινά) και επιλέγουν να πίνουν μη αλκοολούχα ποτά. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι η κουλτούρα κατανάλωσης αλκοόλ παγκοσμίως υφίσταται μια αργή, σταθερή αλλά... σεισμική αλλαγή.
Οι πρωτοβουλίες Dry January και Sober October, οι οποίες ενθαρρύνουν τον κόσμο να απέχει από το αλκοόλ για ένα μήνα, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς κάθε χρόνο. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεφυτρώσει μπαρ με μη αλκοολούχα ποτά, όσο τα περισσότερα παραδοσιακά επεκτείνουν το μενού τους σε mocktails – πράγμα που έχουμε δει και στην Ελλάδα.
Με ή χωρίς αλκοόλ; Τι λένε τα νούμερα
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν μεταξύ 2021 και 2022, οι πωλήσεις μη αλκοολούχων ποτών στις ΗΠΑ παρουσίασαν ετήσια αύξηση της τάξης του 20,6%: οι πωλήσεις μη αλκοολούχας μπίρας αυξήθηκαν κατά 19,5%, του κρασιού κατά 23,2% και τα alcohol-free ποτών κατά 88,4%.
Δεν ακούγεται άσχημο. Το αλκοόλ ανήκει στη Νο 1 ομάδα των καρκινογόνων ουσιών για τον άνθρωπο και μπορεί να βλάψει τον οργανισμό μας με τρόπους που δεν φανταζόμαστε. Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν από 14 έως 25 ποτά την εβδομάδα είχαν μέσο όρο ζωής έως και 2 χρόνια χαμηλότερο από τους ανθρώπους που έπιναν το πολύ 7 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.
Αλλά ας μη μείνουμε στα νούμερα, αφού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής. Ας μιλήσουμε για τα ατυχήματα, την αύξηση της βίας και της παραβατικότητας με τα οποία σχετίζεται η κατανάλωση αλκοόλ....
Ευτυχώς, ο κόσμος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος. Μάλλον όχι τυχαία, το 41% των ερωτηθέντων σε έρευνα του 2024 από την εταιρεία NCSolutions δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, με τις νεότερες γενιές να πρωτοστατούν στο κίνημα νηφαλιότητας.
Τι σημαίνει «χωρίς αλκοόλ»
Για να χαρακτηριστεί ένα ποτό «μη αλκοολούχο», πρέπει να περιέχει λιγότερο από 0,5% αλκοόλ κατ’ όγκο (αναφέρεται ως %ABV). Οι εταιρείες χρησιμοποιούν μεθόδους όπως η διήθηση ή η απόσταξη για να αφαιρέσουν το αλκοόλ από τα προϊόντα τους, ενώ η τροποποίηση της διαδικασίας της ζύμωσης, ώστε η ζάχαρη στο ποτό να μην μετατρέπεται σε αλκοόλ, αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνική. Φυσικά, υπάρχουν και ποτά που διατίθενται ως εναλλακτικές λύσεις στο αλκοόλ και παρασκευάζονται με χυμούς ή βότανα.
Αν αφαιρεθεί το οινόπνευμα από τα ποτά, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την υγεία απομακρύνονται, όμως σε ανθρώπους με διαταραχή χρήσης αλκοόλ αυτά τα ποτά θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια υποτροπή.
«Μοιάζουν πάρα πολύ στη γεύση και το άρωμα, πράγμα που τα καθιστά ένα εύγευστο υποκατάστατο, αλλά έχουν επίσης όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να ενεργοποιήσουν τη λαχτάρα για αλκοόλ», σχολίασε σε δημοσίευμα των New York Times η Molly Bowdring, μεταδιδακτορική ερευνήτρια κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Τα συν και τα πλην
Στα θετικά να σημειώσουμε ότι περίπου οι μισοί από όσους πίνουν μη αλκοολούχα ποτά ανέφεραν ότι καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ χάρη σε αυτά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Bowdring και η ομάδα της. Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις των μη αλκοολούχων έχουν αυξηθεί τόσο, επειδή οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο.
Ο CEO κορυφαίας μάρκας μη αλκοολούχου μπίρας, ανέφερε στο ίδιο δημοσίευμα: «Ενώ παλιότερα οι άνθρωποι έπιναν μόνο τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, τώρα πίνουν μια μπίρα χωρίς αλκοόλ κάθε βράδυ με το δείπνο τους».
Το «άνοιγμα» που βρήκε η αγορά για να διευρύνει τη «μαρκετινίστικη» πίτα της προσωπικά δεν με ενοχλεί. Διότι έχω κάτι να πιω όταν βγαίνω έξω με φίλους –σας συνιστώ και το τζιν χωρίς αλκοόλ– κι έτσι δεν νιώθω ότι στερούμαι, ενώ παράλληλα δίνω το καλό παράδειγμα. Τελικά, υπάρχουν τρόποι να διασκεδάσεις και χωρίς αλκοόλ. Όσο για τα alcohol-free bars, δεν ξέρω αν θα «έπιαναν» στην Ελλάδα –υποθέτω όχι στην Κρήτη– αλλά ίσως θα άξιζε μια προσπάθεια.