ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΜΕΡΙΚΑ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
Αν δεν έχεις συνηθίσει να τρως αγγουράκια τουρσί, το κείμενο που ακολουθεί θα σε πείσει να τα βάλεις στη διατροφή σου.
Αν και σε μικρή ηλικία δεν τα έτρωγα, τώρα ομολογώ ότι δεν λείπουν από τις πράσινες σαλάτες και τα σάντουιτς που φτιάχνω. Τα αγγουράκια τουρσί –και γενικά τα τουρσιά– μπορούν εύκολα να προσθέσουν χρώμα, γεύση και υφή στα πιάτα σου.
Μάλιστα, μελέτες αναφέρονται στα πολλαπλά οφέλη που φαίνεται να έχουν για την υγεία τα τουρσιά που έχουν παρασκευαστεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι τα λαχανικά έχουν υποστεί ζύμωση.
Διαλέγοντας το σωστό τουρσί
Όπως αναφέρει η Δρ Marily Oppezzo σε δημοσίευση του Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, τα τουρσιά εμπίπτουν ουσιαστικά σε δύο βασικές κατηγορίες: στα τουρσιά που έχουν μπει σε ξύδι και στα τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση.
- Τα πρώτα παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας ξύδι, το οποίο σκοτώνει όλα τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι ωφέλιμα για το έντερο. Η διαδικασία αποστειρώνει αποτελεσματικά τα τουρσιά και επιτρέπει να συντηρηθούν στο ράφι.
- Τα τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση παρασκευάζονται με άλμη και περνούν από μια φυσική διαδικασία που περιλαμβάνει βακτήρια τα οποία ήδη βρίσκονται π.χ. στα αγγούρια. Αυτά τα τουρσιά περιέχουν ευεργετικά βακτήρια για το έντερο, γνωστά ως προβιοτικά, αρκεί να μην έχουν υποστεί παστερίωση, μια διαδικασία που περιλαμβάνει θερμότητα.
Όπως εξηγεί η ειδικός, αυτό που χρειάζεται να αναζητήσεις είναι μη παστεριωμένα τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση, τα οποία μπορείς να βρεις και στα ψυγεία των καταστημάτων (συνήθως στο τμήμα με τα τυριά), ενώ κάποια υπάρχουν και στα ράφια. Μην ξεχνάς, φυσικά, να διαβάζεις με προσοχή την ετικέτα, γιατί τα υλικά κάνουν τη διαφορά. Επίσης, ένα σημάδι ότι το τουρσί έχει ζυμωθεί φυσικά είναι η παρουσία φυσαλίδων στην επιφάνεια της άλμης.
Τα οφέλη που κρύβει ένα αγγουράκι τουρσί
Υπάρχουν στοιχεία ότι τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση διαθέτουν ιδιότητες που προάγουν την υγεία, λέει στο περιοδικό Time ο Robert Hutkins, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. Βέβαια, όπως διευκρινίζει, το μεγαλύτερο μέρος της υπάρχουσας έρευνας έχει διεξαχθεί στην Κορέα και επικεντρώνεται στο kimchi. Ωστόσο, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, με την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων –κυρίως του λάχανου– να συνδέεται με καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης, χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, πιο ισχυρό ανοσοποιητικό, μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλότερη HDL χοληστερόλη.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση των προϊόντων αυτών συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, αν και περιέχουν αρκετή ποσότητα αλατιού. Κατά τον Andres Gomez, μικροβιακό οικολόγο στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μια θεωρία που εξηγεί το παράδοξο αυτό είναι ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα διαθέτουν άλλες ιδιότητες που αντισταθμίζουν την πιθανή αρνητική επίδραση του νατρίου. Τα οφέλη φαίνεται να προέρχονται εν μέρει από τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλες ουσίες που διατηρούνται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Επιπλέον, τα ζωντανά μικρόβια των λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προσφέρουν μοναδικά οφέλη σε σύγκριση με τα τουρσιά που δεν έχουν υποστεί ζύμωση, παρέχοντας περισσότερη υποστήριξη στην εντερική και μεταβολική υγεία.
Οδηγίες κατανάλωσης
Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, η ποικιλία στη διατροφή είναι σημαντική. Προσπάθησε να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου διαφορετικά είδη λαχανικών τουρσί (αγγουράκια, λάχανο, καρότα, πιπεριές), τα οποία περιέχουν διαφορετικά μικρόβια.
Επίσης, μπορείς να τρως από δύο κουταλιές της σούπας μέχρι ¾ του φλιτζανιού λαχανικά τουρσί την ημέρα, ποσότητα που αναλογεί στις ποσότητες που καταναλώνονται στις μελέτες και δείχνουν οφέλη για την υγεία. Μην το παρακάνεις, γιατί μην ξεχνάς ότι το τουρσί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ανά μερίδα. «Μπορείς να τρως τουρσί καθημερινά, αν εξισορροπείς την περιεκτικότητά του σε νάτριο με φρέσκα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως φρούτα και φυλλώδη χόρτα», συμβουλεύει η διαιτολόγος Frances Largeman-Roth.