Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

9 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΗΣ

Μήπως ο ναρκισσιστής στο δωμάτιο είσαι τελικά εσύ; Διάβασε κάποιες από τις συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν μια τέτοια προσωπικότητα.

Όλοι κατά καιρούς έχουμε στιγμές εγωκεντρισμού, λαχταράμε την προσοχή, αναζητούμε επικύρωση ή γινόμαστε αμυντικοί όταν κάποιος επισημαίνει ένα λάθος μας. Αυτό είναι φυσιολογικό. «Ένα άτομο μπορεί να έχει ή να εμφανίζει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Aleesha Grier.

Σε σχετικό άρθρο της η ειδικός αναφέρει κάποιες από τις συμπεριφορές που μαζί με τις δυσπροσαρμοστικές πεποιθήσεις, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή ενός τέτοιου ατόμου. Ποιες είναι αυτές;

1. Θες να είσαι το κέντρο της προσοχής

Παρουσιάζεις τον εαυτό σου ως τον πιο δίκαιο εργοδότη, τον πιο αποδοτικό υπάλληλο, τον πιο δημοφιλή γείτονα. «Είναι πολύ εύκολο να δικαιολογήσεις στον εαυτό σου τα μυθεύματα αυτά, γιατί στην πράξη βοηθούν στο να πεις μια καλύτερη ιστορία. Ωστόσο, εξυπηρετούν κι έναν άλλο σκοπό: Να παρουσιάσεις μια εξιδανικευμένη εκδοχή του εαυτού σου, που σου αποσπά την προσοχή από τον φόβο ότι δεν είσαι αρκετά καλός», λέει η ειδικός.

2. Είσαι ανταγωνιστικός

Ένας ναρκισσιστής πρέπει να κερδίζει κάθε φορά. Αυτή η ανάγκη να βρίσκεται στην κορυφή καθιστά δύσκολο το να γιορτάσει τις επιτυχίες άλλων και να πει «μπράβο». Συχνά, δε, υποτιμά ή μειώνει τους άλλους, προκειμένου ο ίδιος να ξεχωρίσει.

3. Απαιτείς ειδική μεταχείριση

Δεν γίνεται να περιμένεις στην ουρά, γιατί πρέπει να πας το παιδί στον γιατρό. Δεν γίνεται οι συνεργάτες σου να καθυστερούν να απαντήσουν στα μέιλ σου, γιατί οι δικές σου απορίες έχουν προτεραιότητα. Αν θεωρείς ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από σένα, τις δικές σου ανάγκες και θέλω, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι είσαι λίγο ναρκισσιστής.

4. Η φιλοδοξία σου δεν γνωρίζει όρια

Είναι άλλο να θέτεις στόχους και να τους κυνηγάς, και άλλο να πιστεύεις ότι προορίζεσαι για μεγαλεία. Οι ναρκισσιστές συχνά έχουν εμμονή με την εξουσία, το στάτους ή το να θεωρούνται οι καλύτεροι.

ναρκισσιστής
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

5. Μοιράζεις συμβουλές χωρίς να σου τις ζητούν

Ξέρεις τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Μοιράζεσαι τη σοφία που με κόπο έχεις κατακτήσει σχετικά με την ανατροφή των παιδιών. Μπορείς να λύσεις κάθε ζήτημα που αφορά τις συντροφικές σχέσεις των συναδέλφων σου. Ακόμα κι αν τα παραπάνω ισχύουν, δώσε προσοχή στο πώς προσεγγίζεις τους γύρω σου. Μήπως το κάνεις με τρόπο που υποδηλώνει ότι είσαι καλύτερος από όλους;

6. Δυσκολεύεσαι να ζητήσεις συγγνώμη

Σπάνια παραδέχεσαι ότι κάνεις λάθος, γιατί κάτι τέτοιο θα έπληττε την αυτοεικόνα σου. Αν κάποια στιγμή χρειαστεί να ζητήσεις συγγνώμη, είναι πιθανό να μην το εννοείς πραγματικά.

7. Κρατάς κακία

Οι ναρκισσιστές αντί να αντιμετωπίσουν τα πληγωμένα συναισθήματά τους, θυμώνουν και ζητούν εκδίκηση, μπορεί να προσβάλλουν ή να μειώνουν το άτομο που τα στεναχώρησε.

8. Ποτέ δεν φταις εσύ

Σκέψου μήπως δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις τα λάθη σου και να τα διορθώσεις, και αν η πρώτη σου αντίδραση είναι να ρίξεις το φταίξιμο σε κάποιον άλλο.

9. Εκμεταλλεύεσαι προς όφελός σου τους ανθρώπους

Η χειραγώγηση είναι ένα άλλο στοιχείο ναρκισσισμού. Μπορεί η εκμετάλλευση των άλλων να μην είναι εσκεμμένη, αλλά είναι αναπόφευκτη αν βλέπεις όλες τις καταστάσεις μέσα από το πρίσμα του τι σημαίνουν για σένα.

Η Δρ. Ναταλία Κουτρούλη είναι ψυχολόγος, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, με ειδίκευση στην γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και την συμβουλευτική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.