ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΕΣ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ;
Φαντάσου να ξυπνάς ένα πρωί και να συνειδητοποιείς ότι το μωρό που απέκτησες με εξωσωματική δεν είναι βιολογικά δικό σου και πρέπει να το δώσεις...
Φαντάσου να ξυπνάς ένα πρωί και να συνειδητοποιείς ότι το μωρό που έφερες στον κόσμο μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, πρέπει να το δώσεις πίσω, γιατί δεν είναι το δικό σου βιολογικό μωρό μα ενός άλλου ζευγαριού, στο οποίο εμφυτεύτηκε από λάθος το δικό σου!
Την αδιανόητη αυτή κατάσταση αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να βιώνουν τα τελευταία χρόνια δύο ζευγάρια στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., τα έμβρυα των οποίων μπερδεύτηκαν κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η απόφαση να δώσεις πίσω το μωρό σου
Ο Alexander και η Daphna Cardinale έφεραν το 2019 στον κόσμο ένα μωρό, τη May, την οποία μεγάλωναν για αρκετούς μήνες, μέχρι που ένα τεστ DNA αποκάλυψε πως βιολογικά δεν ήταν δικό τους παιδί. Γιατί το δικό τους παιδί, τη Zoe, το μεγάλωνε ένα άλλο ζευγάρι, που ζούσε μόλις 10 λεπτά μακριά!
Όταν έγινε η μεγάλη αυτή αποκάλυψη, τα δύο ζευγάρια επικοινώνησαν άμεσα μεταξύ τους με σκοπό να «ανταλλάξουν» μωρά. Ήταν, όμως, αδύνατον να κόψουν οριστικά κάθε επαφή με το πλάσμα που για έναν σχεδόν χρόνο ένιωθαν δικό τους.
Τα τελευταία 5 χρόνια, οι δύο οικογένειες αποφάσισαν να... αναμειχθούν σε μία και τα ζευγάρια να συμμετέχουν εξίσου στο μεγάλωμα των δύο παιδιών, καθώς οι πρώτοι μήνες που πέρασαν μαζί με αυτά τους έδεσαν τρομερά.
Όπως λέει ο Alexander, «δεν υπήρχε κάποιος να μας συμβουλεύσει για το τι έπρεπε να κάνουμε, οπότε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, σαν μία οικογένεια. Από τότε, κάθε γιορτή, διακοπές και γενέθλια τα περνάμε μαζί. Κι αυτό μας κάνει να νιώθουμε πολύ καλά».
Τα δύο κορίτσια είναι επίσης πολύ κοντά: πηγαίνουν στο ίδιο νηπιαγωγείο και στο ίδιο μπαλέτο, ενώ πολύ συχνά συναντιούνται για να παίξουν μαζί. Μάλιστα, συχνά αποκαλούν «μαμά» και «μπαμπά» τους μη βιολογικούς τους γονείς.
Τι οδήγησε στο τεστ DNA
Στο τεστ DNA οδηγήθηκε η οικογένεια Cardinale όταν λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση της May ήταν αδύνατον να μην προσέξουν ότι τα μαλλιά της είναι κατάμαυρα, ενώ η μαμά είναι κοκκινομάλλα και ο μπαμπάς ξανθός. Η ευρύτερη οικογένειά τους δεν σταματούσε να σχολιάζει την έλλειψη ομοιότητας, ενώ σε πολλούς μπήκαν υποψίες ότι η Daphna είχε αποκτήσει το παιδί με άλλον άντρα.
Έτσι, αγόρασαν ένα τεστ DNA που μπορείς να κάνεις και στο σπίτι, το οποίο αποκάλυψε πως κατά 99,9% κανείς από τους δύο δεν σχετίζεται βιολογικά με το μωρό.
Την ίδια ώρα, το άλλο ζευγάρι είχε ανάλογες υποψίες, καθώς το δικό τους μωρό είχε ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια, ενώ η μαμά είναι Λατίνα και ο μπαμπάς ασιατικής καταγωγής. Ο παιδίατρος τους είπε ότι τα μπλε μάτια μπορεί να προέρχονται από κάποιο μακρινό γονίδιο, όμως εκείνοι συνέχιζαν να έχουν αμφιβολίες.
Όπως είπαν αργότερα στο People, όταν η Daphna και ο Alexander έλαβαν τα αποτελέσματα του τεστ DNA, πανικοβλήθηκαν στη σκέψη ότι οι βιολογικοί γονείς της May σύντομα θα την έπαιρναν μακριά τους. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Daphna, «κυοφόρησα αυτό το μωρό, το γέννησα. Την ένιωσα τόσο δική μου, που μου ήταν αδύνατον να δεχτώ ότι θα μου την έπαιρναν». Επιπλέον, για αρκετές μέρες δεν γνώριζαν ότι υπάρχει δικό τους βιολογικό μωρό.
Ωστόσο, έπρεπε να κάνουν το σωστό: Επικοινώνησαν με την κλινική που είχε αναλάβει την εξωσωματική τους, η οποία τους έφερε σε επαφή με τους άλλους γονείς. Λίγο καιρό μετά, συναντήθηκαν σε ένα δικηγορικό γραφείο για να συνεννοηθούν για τη συνέχεια. Η απόφαση να ανταλλάξουν μωρά ήταν ομόφωνη, αλλά δεν ήταν καθόλου εύκολη, ούτε έγινε από τη μία μέρα στην άλλη αλλά σταδιακά, με τακτικές επισκέψεις και διανυκτερεύσεις του ενός στο σπίτι του άλλου.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για ένα μωρό
Παρόλο που ο Alexander ένιωσε αμέσως καλά όταν κράτησε στα χέρια του το βιολογικό του μωρό, για τις μαμάδες το συναίσθημα ήταν δύσκολο. Η Daphna είπε ότι την καταρράκωσε το γεγονός ότι αποχωρίστηκε το μωρό που είχε γεννήσει, ενώ άργησε να δημιουργήσει με τη Zoe τον δεσμό που είχε με τη May. Μάλιστα, αρκετά πρωινά που ξυπνούσε για να την ταΐσει δυσκολευόταν να συνειδητοποιήσει αν είχε το σωστό μωρό. Όταν επισκεπτόταν την άλλη οικογένεια και η May έβαζε τα κλάματα, ήθελε να τρέξει και να την αγκαλιάσει, παρόλο που ήξερε ότι αυτό ήταν δουλειά της βιολογικής της μαμάς.
Δύσκολη ήταν η μετάβαση και για τα μεγαλύτερα παιδιά των δύο οικογενειών, που κλήθηκαν να γνωρίσουν ένα νέο αδερφάκι.
Όσο για τα μωρά, ήταν βέβαια πολύ μικρά όταν έπρεπε να γίνει η ανταλλαγή, όμως η έκπληξη στα πρόσωπά τους ήταν εμφανής όταν άρχισαν αντικρίζουν μια διαφορετική εικόνα μαμάς. Αναπόφευκτα όλοι αναρωτιόντουσαν τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτή η κατάσταση στην ψυχική τους υγεία μακροπρόθεσμα.
Απάντηση σε αυτό επιχείρησε να δώσει η Beatrice Beebe, καθηγήτρια ψυχολογίας του Columbia University, η οποία είπε στους New York Times ότι «είναι σίγουρα μια δύσκολη αλλαγή, αλλά επιτεύξιμη. Το κάθε μωρό θα πρέπει να συνηθίσει σε πολλά νέα πρότυπα, όμως τα μωρά είναι εξαιρετικά στο να μαθαίνουν».
Όσο για την κλινική που έκανε το λάθος να μεταφέρει διαφορετικά γονιμοποιημένα ωάρια στην κάθε μητέρα, οι Cardinales κατέθεσαν μήνυση, κατηγορώντας τη για κακή πρακτική, αμέλεια και παραβίαση της σύμβασης. Η προσφυγή επιλύθηκε εξωδικαστικά το 2022.