iStock

4 ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μήπως σε ταλαιπωρεί η υγρασία στο σπίτι σου; Αν δεν έχεις ηλεκτρικό αφυγραντήρα, δες πώς θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με υλικά που ήδη έχεις.

Είναι γνωστό ότι –κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο– η υγρασία είναι ένας «βραχνάς» για πολλούς από εμάς. Φωλιάζει στον χώρο, στην αποθήκη, στο μπάνιο, σε κάποιο δωμάτιο που δεν αερίζεται συχνά ή που δεν το βλέπει ο ήλιος.

Η ιδανική υγρασία για το σπίτι, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 45% και 55%. Όταν το ποσοστό αυτό αυξηθεί, υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία μούχλας, η οποία βλάπτει όχι μόνο τα δομικά στοιχεία του σπιτιού μας, αλλά –το κυριότερο– και τον οργανισμό μας. Πολλές ασθένειες, όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, οι ημικρανίες και οι αρθρίτιδες, επιβαρύνονται σημαντικά με την παρουσία υγρασίας στον χώρο.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερος κόσμο χρησιμοποιεί αφυγραντήρες, μηχανήματα που συγκρατούν αποτελεσματικά την υγρασία και μας προστατεύουν από τις βλαβερές της επιπτώσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας ηλεκτρικός αφυγραντήρας είναι η απόλυτη λύση στο πρόβλημα της υγρασίας, όπως άλλωστε δηλώνει το όνομά του. Ωραία όλα αυτά, αλλά τι μπορεί να κάνει όποιος δεν διαθέτει την εν λόγω συσκευή; Επειδή καλό είναι να μην παρατάμε ποτέ τις προσπάθειες βελτίωσης της ζωής μας με όσα μέσα διαθέτουμε, βρήκαμε απλούς τρόπου να φτιάξεις «σπιτικές» λύσεις αν δεν έχεις ηλεκτρικό αφυγραντήρα.

αφυγραντήρας με αλάτι
iStock

1. Φτιάξε αφυγραντήρα με χοντρό αλάτι

Το χοντρό αλάτι είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό αφυγραντικό, καθώς έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία του αέρα με φυσικό τρόπο. Για να το χρησιμοποιήσεις, θα χρειαστείς αρχικά δυο μεγάλους κουβάδες.

  • Κάνε πολλές μικρές τρύπες στον ένα κουβά και τοποθέτησέ τον μέσα στον άλλον.
  • Γέμισε τον τρύπιο κουβά με χοντρό αλάτι μέχρι πάνω και τοποθέτησέ τους στο σημείο του σπιτιού σου που θεωρείς ότι έχει την περισσότερη υγρασία.

Ο κουβάς με το αλάτι θα αρχίσει να συγκεντρώνει την υγρασία του αέρα και να γεμίζει νερό, το οποίο θα μεταφέρεται στο άλλο κουβά από τις τρύπες.

Κάθε τόσο, θα χρειαστεί να αδειάζεις το νερό που έχει συγκεντρωθεί και να συμπληρώνεις χοντρό αλάτι, εάν βλέπεις ότι μειώνεται.

2. Η μαγειρική σόδα παγιδεύει την υγρασία

Ένα από τα πολλά «ταλέντα» της μαγειρικής σόδας είναι και η καταπολέμηση της υγρασίας. Θα τη βρεις σε πολλά καταστήματα και επειδή η τιμή της είναι εξαιρετικά προσιτή, μπορείς να προμηθευτείς μεγάλες ποσότητες. Σε ό,τι αφορά την αφυγραντική της ιδιότητα, η σόδα είναι πολύ  αποτελεσματική σε μικρούς χώρους (π.χ. ένα ντουλάπι).

σόδα
iStock

Γέμισε ένα μπολ με μαγειρική σόδα και τοποθέτησέ το κοντά στο σημείο όπου θέλεις να απορροφηθεί η υγρασία. Όσο η σόδα θα απορροφάει την υγρασία, το μείγμα θα σκληραίνει. Τότε, θα πρέπει να το αλλάζεις και να προσθέτεις μαγειρική σόδα εκ νέου. (Δεν χρειάζεται να πετάξεις το μείγμα που έχει νοτίσει από την υγρασία. Δες πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να καθαρίσεις τα ατσάλινα κοσμήματά σου).

3. Αφυγραντήρας με ξυλάνθρακα (κάρβουνο από ξύλο)

Το κάρβουνο, που μπορείς να αγοράσεις από πολλά καταστήματα με είδη κήπου ή εμπόρους καύσιμης ύλης τζακιών κ.λπ., είναι γνωστό ότι απορροφά την υγρασία.

κάρβουνο
iStock

Θα το χρησιμοποιήσεις ως εξής:

  • Σε ένα μεγάλο, καθαρό δοχείο αλουμινίου με καπάκι (π.χ. κουτί καφέ), δημιούργησε με κάποιο σκληρό εργαλείο τρύπες τόσο στο κυρίως σώμα του κουτιού, όσο και στο καπάκι.
  • Βάλε μέσα το κάρβουνο, σκέπασέ το και τοποθέτησέ το σε κάποιο μικρό χώρο που έχει υγρασία, π.χ. στο μπάνιο ή σε κάποια ντουλάπα.

Σε 2-3 μήνες θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις το κάρβουνο, με καινούργιο.

4. Silica gel

Θα έχεις παρατηρήσει σίγουρα αυτά τα  φακελάκια που περιέχουν μικρούς λευκούς κρυστάλλους και βρίσκονται μέσα σε δερμάτινες τσάντες, παπούτσια ή πορτοφόλια που μόλις αγόρασες, ηλεκτρικές συσκευές και οποιοδήποτε αντικείμενο θα μπορούσε να μαζέψει υγρασία.

Πρόκειται για το silica gel (ή αλλιώς γέλη πυριτίου), μια άοσμη, μη τοξική ουσία, που προστατεύει από την υγρασία.

silica gel
iStock

Εάν μέχρι τώρα τα προσπερνούσες αδιάφορα ή τα πετούσες, δες πώς θα μπορούσες να τα αξιοποιήσεις:

  • Σε ένα καθαρό και στεγνό γυάλινο βάζο με καπάκι, άδειασε τα σακουλάκια με το Silica Gel, που κατά καιρούς λαμβάνεις με τις αγορές σου (διατίθεται στο εμπόριο και σε μεγαλύτερες ποσότητες).
  • Κλείσε το καπάκι, αφού πρώτα τρυπήσεις μερικές φορές την επιφάνειά του με ένα κατσαβίδι, και τοποθέτησε το βάζο όπου νομίζεις ότι υπάρχει υγρασία στο σπίτι σου.

Κάθε 2–3 εβδομάδες, είναι καλό να ανανεώνεις το περιεχόμενο του βάζου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.