4 «ΚΑΛΕΣ» ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΛΑΨΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΟΥ
Ναι, μπορεί να συμβεί κι αυτό. Ορισμένες συνήθειες που θεωρείς καλές ή τουλάχιστον αβλαβείς, μπορεί τελικά να επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
Ας μην μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το επηρεάζουν, είτε θετικά είτε αρνητικά. Κάποιες φορές είναι εύκολο να τους ξεχωρίσουμε, άλλες δεν είναι και τόσο. Τι εννοώ με αυτό; Ξέρουμε π.χ. ότι ο δραστικός περιορισμός θερμίδων το επηρεάζει αρνητικά, ενώ η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών το ενισχύει.
Ωστόσο, υπάρχουν και παράγοντες που μας μπερδεύουν και ενώ νομίζουμε ότι μας κάνουν καλό, τελικά έχουν την αντίθετη επίδραση. Παρακάτω θα βρεις μερικές «καλές» συνήθειες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία του ανοσοποιητικού σου.
1. Υπερκατανάλωση ψευδάργυρου
Ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές λειτουργίες, γι΄ αυτό από την ανεπάρκειά του επηρεάζονται αρκετά συστήματα, ανάμεσά τους το δέρμα, το γαστρεντερικό, το κεντρικό νευρικό, το ανοσοποιητικό κ.ά.
Αν τα επίπεδά του είναι χαμηλά, μην νομίζεις ότι η ασταμάτητη λήψη συμπληρωμάτων θα σου λύσει κάθε πρόβλημα. Η υπερβολική λήψη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του χαλκού, αναφέρει το βρετανικό NHS. Ο χαλκός μεταξύ άλλων βοηθά στη διατήρηση του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος, και ενεργοποιεί τα γονίδια.
2. Ακολουθείς μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε λιπαρά
Μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης εξαιρετική ιδέα, αλλά αν την εφαρμόσεις μπορεί να στερήσεις από τον οργανισμό σου τα πολύτιμα καλά λιπαρά. Όταν λέμε καλά λιπαρά, εννοούμε για παράδειγμα τα ακόρεστα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο, και τα πολυακόρεστα, όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια. Τα χρειάζεσαι για πολλούς λόγους. Ένας είναι η αντιφλεγμονώδης δράση τους, χάρη στην οποία δρουν ως ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητικό, μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή.
3. Το έχεις παρακάνει με την καθαριότητα
Ίσως αυτό δεν το περίμενες. Κι όμως, η υπερβολή ακόμα και στην καθαριότητα έχει αρνητικές συνέπειες. Μπορεί ένα καθαρό σπίτι και η καλή σωματική υγιεινή να είναι απαραίτητα για την πρόληψη ασθενειών, αλλά η συνεχής απολύμανση μπορεί να περιορίσει την έκθεσή σου σε μια ποικιλία μικροοργανισμών οι οποίοι εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό. Η έλλειψη έκθεσης στην πρώιμη παιδική ηλικία σε μολυσματικούς παράγοντες, συμβιωτικούς μικροοργανισμούς και παράσιτα μας κάνει πιο ευάλωτους σε αλλεργίες. Σε παρακαλούμε μην χρησιμοποιήσεις τα παραπάνω ως δικαιολογία για να παραλείψεις το πλύσιμο των χεριών σου.
4. Βασίζεσαι στα συμπληρώματα διατροφής
Ενώ τα συμπληρώματα μπορούν να σου παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, συχνά δεν έχουν όλη την γκάμα των ευεργετικών ουσιών που βρίσκονται στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και που παίζουν ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, τα τρόφιμα αυτά προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών που λειτουργούν συνεργιστικά, προάγοντας την καλύτερη απορρόφηση και χρήση στο σώμα.