ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ VEGAN ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Αν αποφασίσεις να βάφεσαι πιο υπεύθυνα, με απόλυτο σεβασμό στα ζώα, εμπιστεύσου αυτές τις πέντε μάρκες που βρίσκεις στην ελληνική αγορά και διαθέτουν προϊόντα για vegan μακιγιάζ.
Μπορεί να έχεις γίνει vegan ή vegetarian στη διατροφή σου, να έχεις σταματήσει να φοράς δερμάτινα τζάκετ, να αγοράζεις μεταχειρισμένα ρούχα, και να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου ότι έτσι σέβεσαι τον πλανήτη και τα ζώα.
Ωστόσο, μπορεί να σου διαφεύγει κάτι, ένα «ύπουλο» μέρος, στο οποίο πάνε και κρύβονται κάποια συστατικά ζωικής προέλευσης. Η… μυστική αυτή κρυψώνα είναι τα προϊόντα μακιγιάζ. Ανακάλυψε, λοιπόν, όσα πρέπει να γνωρίζεις για το vegan μακιγιάζ.
Vegan μακιγιάζ: βασικοί κανόνες
Όταν αναφερόμαστε σε vegan καλλυντικά, εννοούμε εκείνα που δεν περιέχουν συστατικά που προέρχονται από ζώα και αποκλείουν αυστηρά όλα τα υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης, ακόμα κι αν αυτά λαμβάνονται χωρίς να θανατωθεί το ζώο, όπως γίνεται με τις μέλισσες. Συνήθως, αυτά τα προϊόντα λαμβάνουν επίσης τον χαρακτηρισμό cruelty-free. Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται με δοκιμές σε ζώα (animal testing) και ότι σε κανένα στάδιο της διαδικασίας παραγωγής δεν βασανίζονται ή τίθενται σε κίνδυνο με οποιονδήποτε τρόπο. Τα συστατικά ζωικής προέλευσης στα κραγιόν ή στις σκιές ματιών είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ζωικά λίπη, όπως το στεατέλαιο, το κερί της μέλισσας, το μετάξι, η κερατίνη, το μη φυτικό σκουαλένιο και κολλαγόνο, η λανολίνη και η καρμίνη.
Το στεατέλαιο, για παράδειγμα, προσφέρει τις ενυδατικές ιδιότητές του σε βάσεις μακιγιάζ και βερνίκια νυχιών. Το κερί της μέλισσας, που αναγράφεται και ως cera alba στην ετικέτα, λειτουργεί ως παράγοντας πύκνωσης και γαλακτωματοποιητής. Και η καρμίνη είναι μια κόκκινη χρωστική στα κραγιόν και τα βερνίκια νυχιών, που δημιουργείται από τη συντριβή μικροσκοπικών εντόμων τα οποία ονομάζονται κοχενικά σκαθάρια.
Είναι λογικό να μην γνωρίζεις πάντα αν ένα συστατικό είναι ζωικής προέλευσης. Σε αυτό δεν βοηθάει το ότι μέχρι σήμερα δεν είναι υποχρεωτική ή ακριβής η αναγραφή της προέλευσης κάθε συστατικού στην ετικέτα ενός προϊόντος. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που ενημερώνουν το κοινό ότι το προϊόν τους είναι κατάλληλο για vegans.
Ποια προϊόντα είναι πραγματικά vegan και cruelty-free;
Είναι μεγάλη πρόκληση να ανακαλύψεις ποιο προϊόν μακιγιάζ είναι πραγματικά vegan! Πολλές εταιρείες εκμεταλλεύονται τον δημοφιλή όρο «vegan» για να προσελκύσουν τους «πράσινους» καταναλωτές, που είναι όλο και περισσότεροι σε αριθμό. Μπορεί, λοιπόν, να ισχυρίζονται ότι είναι vegan, αλλά να περιέχουν για παράδειγμα στη φόρμουλά τους μέλι μανούκα, το οποίο παρασκευάζεται από τις μέλισσες. Επίσης, δεν διαθέτουν vegan και cruelty-free πιστοποίηση από επίσημους φορείς, όπως η Vegan Society, η Vegan Action, η Peta, ή η Leaping Bunny.
Στη γενική σύγχυση των καταναλωτών συμβάλλει και το ότι ένα προϊόν μπορεί να είναι cruelty-free, χωρίς όμως να είναι vegan. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην έχει δοκιμαστεί σε ζώα σε κανένα στάδιο της παραγωγής τους, αλλά να περιέχει κάποια ζωικά συστατικά στη φόρμουλα. Είναι πολύ πιθανό να ισχύει και το αντίθετο, κάτι που κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα. Μια σύνθεση μπορεί να είναι vegan, δηλαδή να μην περιέχει κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης, αλλά δεν αποκλείεται κάποιο από τα παράγωγά του να προέρχεται από animal testing ή η μάρκα που το παράγει να κάνει δοκιμές σε ζώα.
5 vegan & cruelty-free εταιρείες μακιγιάζ που ξεχωρίζουμε
1. KVD Beauty
Από τo 2008 που λανσαρίστηκε από την tattoo artist Kat Von D, αυτή η μάρκα βρίσκεται στην πρωτοπορία του cruelty-free κινήματος. Το πρώτο vegan προϊόν, που δημιουργήθηκε το 2010, ήταν το iconic Beauty Tattoo Liner, που είναι και το σήμα κατατεθέν της συλλογής μακιγιάζ. Η KVD Beauty έγινε 100% vegan το 2016, καθώς αντικατέστησε όλα τα συστατικά ζωικής προέλευσης με ελαιόλαδο και πούδρα από μπαμπού. Διαθέτει την πιστοποίηση Peta και CFK.
2. Ilia Beauty
Αυτή η μάρκα καθαρής ομορφιάς χρησιμοποιεί πάντα εξαιρετικής ποιότητας συστατικά περιποίησης σε κάθε προϊόν μακιγιάζ. Μπορεί να μην είναι 100% vegan, καθώς σε κάποιες φόρμουλές της περιλαμβάνεται οργανικό κερί μέλισσας, το οποίο ωστόσο παράγει με ηθικό και βιώσιμο τρόπο. Είναι cruelty-free και έχει πιστοποίηση Leaping Bunny.
3. Milk Makeup
Το νεοϋορκέζικο brand Milk Makeup επιλέγει να δημιουργεί προϊόντα μακιγιάζ που είναι vegan και cruelty-free, γιατί απλούστατα, όπως λέει χαρακτηριστικά, είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον, το δέρμα και τα ζώα. Την ίδια στιγμή, δεν κάνει συμβιβασμούς στις επιδόσεις των προϊόντων της, τα οποία δεν περιέχουν parabens, sulfates, φορμαλδεΰδη, ταλκ, καρμίνη και mineral oil.
4. NYX Professional Makeup
Γεννήθηκε στο Los Angeles το 1999 και προσφέρει επαγγελματικά προϊόντα μακιγιάζ με πλούσιες χρωστικές και υψηλή απόδοση σε προσιτές τιμές, επιτρέποντας στον καθένα να εκφραστεί με τον δικό του τρόπο μέσα από το μακιγιάζ. Είναι 100% cruelty-free, και η πλειοψηφία των προϊόντων έχει vegan σύνθεση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η vegan και cruelty-free πούδρα Can’t Stop Won’t Stop Matte Powder, με εκχύλισμα ρυζιού που απορροφά ορατά τη λιπαρότητα και εξασφαλίζει τέλεια επιδερμίδα όλη την ημέρα. Το Pore Filler Target Primer Stick συμβάλλει στην ομοιόμορφη και ανάλαφρη κάλυψη των πόρων και των λεπτών γραμμών. Και το primer ματιών Ultimate Liner Primer αυξάνει την ένταση της απόδοσης της σκιάς.
5. Korres
To πρώτο ελληνικό brand που παρουσίασε τον πίνακα με τα περίφημα Formula Facts στις συσκευασίες των προϊόντων του, για να επικοινωνήσει με τρόπο διάφανο και κατανοητό το ποσοστό φυσικότητας και τα συστατικά που επιλέγονται (ή αποκλείονται). Τα προϊόντα μακιγιάζ της Korres είναι 100% cruelty-free και vegan σε κάποιες συνθέσεις. Για παράδειγμα, το vegan Apothecary Wild Rose Liquid Highlighter περιέχει έλαιο άγριου τριαντάφυλλου, βιταμίνη C και μικροσφαιρίδια λάμψης, και χαρίζει άμεση φρεσκάδα και φωτεινότητα.