ΠΩΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΑΘΕΛΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥΣ
Ποιο κίνδυνο μπορεί να κρύβει η τσάντα μιας γιαγιάς για τα μικρά της εγγόνια; Κάτι που τα ίδια μπορεί να θεωρήσουν παιχνίδι, αλλά δεν είναι καθόλου.
Οι οικογενειακές γιορτές έχουν κάνει «καριέρα» ως τέτοιες γιατί είναι η κατεξοχήν ευκαιρία να μαζεύονται γύρω από το ίδιο τραπέζι όσο γίνεται περισσότερα από τα μέλη μιας φαμίλιας. Ιδανικά όλα, σύμφωνα με τις παραδόσεις μας. Με αφορμή τις πιο τακτικές συναναστροφές μικρών παιδιών με παππούδες και γιαγιάδες μέσα στις γιορτές, η Δρ Meghan Martin, παιδίατρος με εξειδίκευση στη διαχείριση και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, χρησιμοποίησε το TikTok για να προειδοποιήσει για έναν πιθανό κίνδυνο που διατρέχουν τα εγγόνια: τον ονομάζει Granny’s Purse Syndrome, που κατά κυριολεξία αναφέρεται στην τσάντα της γιαγιάς, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή.
Το Granny’s Purse Syndrome αφορά τα εγγόνια που ψαχουλεύουν στις τσάντες των παππούδων και των γιαγιάδων, ή ακόμα και στα ντουλάπια όπου βρίσκονται τα φάρμακά τους. Όπως επισημαίνει η Dr Martin, συχνά τα φάρμακα των μεγάλων δεν φυλάσσονται σε ασφαλές σημείο, από τη στιγμή που στο σπίτι δεν μένουν μόνιμα παιδιά. Αντίθετα, συνηθίζουν τα βάζουν σε συρτάρια που είναι χαμηλά, σε τσαντάκια ή κουτιά που βρίσκονται σε εμφανή θέση, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα στους ίδιους.
Σύμφωνα με μελέτη του 2006, ένα ποσοστό από 10 έως 20% των τυχαίων δηλητηριάσεων στα παιδιά προκαλείται από φάρμακα των παππούδων τους. Διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα περιστατικά αφορούσαν κουτιά φαρμάκων που δεν ήταν ασφαλισμένα, αλλά βρίσκονταν σε τραπέζια, πάγκους και χαμηλά ράφια.
«Μερικά από αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνα, τονίζει η ειδικός. «Να είναι παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την καρδιά, την αρτηριακή πίεση ή τον διαβήτη. Ενώ η γιαγιά και ο παππούς μπορεί να παίρνουν δύο τέτοια χάπια και να μην υπάρχει πρόβλημα, τα παιδιά είναι πολύ πιο μικρόσωμα. Έτσι, μια τέτοια δόση έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση πάνω τους. Ένα χάπι μπορεί να είναι τοξικό για το 3χρονο που φτιάχνει μπισκότα με μια γιαγιά η οποία έχει αφήσει την τσάντα της στον καναπέ».
Η γιατρός ζήτησε από όλους να βεβαιώνονται στα οικογενειακά τραπέζια πως τα φάρμακα είναι σε σημείο ασφαλές για όλους, όχι αφημένα σε τσάντες και τσαντάκια. Συνιστά επίσης στους ενήλικες να μην παίρνουν τα φάρμακά τους μπροστά στα παιδιά, γιατί εκείνα θα θελήσουν να τους μιμηθούν, θεωρώντας ότι παίρνουν καραμελίτσες. Έτσι, παίρνουν ενθάρρυνση να τις ψάξουν για να φάνε κι εκείνα.
Αν τυχόν ένα παιδί πάρει χάπι, το πρώτο βήμα για να εντοπίσουν οι μεγαλύτεροι τα συμπτώματα δηλητηρίασης είναι η ναυτία, ο εμετός, ο λήθαργος, τα υπερβολικά σάλια ή η ασυνήθιστη υπνηλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να παρουσιάσει διέγερση, επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του. Σε κάθε περίπτωση, απευθυνόμαστε αμέσως σε επαγγελματία υγείας.