ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΑ 41
Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να κάνεις στήριξη στο κεφάλι αν δεν κάνεις yoga για χρόνια; Γίνεται και μετά τα 40, με τη σωστή καθοδήγηση.
«Το 80% είναι να μη φοβάσαι και το 20% είναι τεχνική»: Αυτά ήταν τα λόγια της Αγγελικής, της yoga instructor, όταν της είπα ότι θέλω να δοκιμάσω κι εγώ να κάνω στήριξη στο κεφάλι, όπως βλέπω να καταφέρνουν κάθε φορά στο μάθημά της ασκούμενοι κάθε ηλικίας.
Για να μην σε μπερδέψω, δεν κάνω yoga. Κάνω Pilates εδώ και πολλά χρόνια και ίσως αυτό με έχει βοηθήσει να αποκτήσω μια κάποια αντίληψη ως προς το πώς πρέπει να τοποθετήσω το σώμα μου για να «βγει» μια στήριξη. Και, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, έκανα στήριξη στο κεφάλι πριν από πολλά χρόνια σε μάθημα power yoga, αλλά τότε ακουμπούσα πάντα σε τοίχο, δεν τα είχα καταφέρει ποτέ χωρίς κάποιος να με κρατά.
Αυτή τη φορά, όμως, πείσμωσα και η ικανοποίηση που ένιωσα όταν τα κατάφερα δεν περιγράφεται.
Τα βήματα για να κάνεις στήριξη στο κεφάλι
H στήριξη στο κεφάλι (sirsasana) θεωρείται η κορυφαία asana της yoga, καθώς προσφέρει μια σειρά από οφέλη: βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στη συγκέντρωση, αυξάνει τη μυϊκή δύναμη σε χέρια και πόδια. Ωστόσο, δεν είναι εύκολη υπόθεση: απαιτεί καλή ισορροπία, μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και… να μη φοβάσαι!
Επιπλέον, πρέπει να την καταλάβεις. Γι’ αυτό χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός πολύ καλού yoga instructor, όπως είναι η Αγγελική, που θα σου εξηγήσει πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσεις με τα χέρια σου μια πολύ καλή βάση πάνω στην οποία θα στηριχθείς, πόσο βασικό είναι να μη «φεύγει» μπρος ή πίσω η λεκάνη σου, ενώ θα σε κρατήσει τις πρώτες φορές που θα δοκιμάσεις τη sirsasana, για να μην πέσεις. Με λίγα λόγια, don’t try this at home αν δεν είσαι πολύ εξοικειωμένος/-η με τη yoga και δεν έχεις αρκετή δύναμη στα χέρια και τους πήχεις, αλλά και στον κορμό. Επίσης, μην το κάνεις αν δεν έχεις κάνει καλή προθέρμανση.
Αν έβαλες τσεκ σε όλα τα παραπάνω και θες να το δοκιμάσεις, τα σωστά βήματα είναι τα εξής:
- Πάρε τη στάση δελφίνι (στο Pilates ονομάζεται και πυραμίδα): Ακούμπα τις παλάμες και τους πήχεις στο έδαφος, τέντωσε τα πόδια και τα γόνατα στο άνοιγμα της λεκάνης και ανύψωσε τους γλουτούς προς το ταβάνι. Το κεφάλι πρέπει να στραφεί προς τα κάτω, ανάμεσα στα χέρια.
- Σήκωσε στον αέρα το ένα πόδι, κατέβασέ το και μετά σήκωσε το άλλο, για να προετοιμάσεις το σώμα σου για την αναστροφή.
- Τώρα το σημαντικότερο: Ένωσε τις παλάμες σου, με τους πήχεις στο έδαφος, πλέκοντας τα δάχτυλά σου έτσι, ώστε τα χέρια σου να σχηματίζουν μια σταθερή, τριγωνική βάση. Τα πόδια σου παραμένουν στο έδαφος και στηρίζεσαι στο πέλμα. Στη συνέχεια, τοποθέτησε την κορυφή του κεφαλιού σου στο πάτωμα, αγκαλιάζοντας και στηρίζοντας καλά με τις ενωμένες παλάμες σου το πίσω μέρος του κεφαλιού. Οι αγκώνες σου δεν πρέπει να είναι πολύ ανοιχτοί και πρέπει να βρίσκονται κάτω από τους ώμους σου. Θέλεις να σχηματίσεις μαζί με το κεφάλι ένα σταθερό τρίποδο.
- Ώρα να σηκωθείς. Καταρχάς να σε προειδοποιήσω ότι την ανάποδη στήριξη κατά 99% δεν θα την πετύχεις με την πρώτη φορά που θα την κάνεις. Η sirsasana απαιτεί τρομερή υπομονή και σταδιακή πρόοδο. Ωστόσο εσύ, αφού έχεις φτιάξει τη βάση σου, θα κάνεις το εξής: Θα φέρεις τα πόδια σου πιο κοντά στο στήθος και θα σταθείς στα ακροδάκτυλά σου ανασηκώνοντας τους γοφούς έτσι, ώστε να έρθουν σχεδόν πάνω από τους ώμους σου.
- Όταν σταθεροποιηθείς, άρχισε να σηκώνεις στον αέρα μία το ένα πόδι και μία το άλλο. Προετοίμασε τον κορμό σου σφίγγοντας πολύ καλά την κοιλιά σου και όταν νιώσεις έτοιμος/-η σήκωσε το ένα πόδι στον αέρα και αμέσως μετά σήκωσε το άλλο, κρατώντας τα παράλληλα τεντωμένα. Σκέψου ότι ανάμεσα στους μηρούς σου υπάρχει ένα βιβλίο και θέλεις να το κρατήσεις σταθερό εκεί. Πρόσεξε η λεκάνη σου να είναι ελαφρά στραμμένη προς τα μέσα (έχεις κάνει ποτέ σκι; Σκέψου αυτή τη θέση). Και μείνε.
Το πιθανότερο είναι ότι στην αρχή θα το καταφέρεις για 1-2 δευτερόλεπτα.
Θες να το παλέψεις λίγο παραπάνω; Δοκίμασε τη στάση μπροστά σε έναν τοίχο, ώστε όταν δημιουργήσεις τη βάση να τον έχεις στην πλάτη σου (βρήκα ένα βίντεο παρακάτω που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι εννοώ). Με τον τρόπο αυτό, όταν καταφέρεις να σηκώσεις τα πόδια σου στον αέρα, αν πας να πέσεις προς τα πίσω, τα πέλματά σου θα καταλήξουν στον τοίχο, ενώ εσύ ακόμα θα στηρίζεσαι.
Αυτό θα σε βοηθήσει να ανασηκώσεις τα πόδια σου ξανά, ένα προς ένα, και να δοκιμάσεις ξανά να σταθείς στην sirsasana. Αναπνέοντας συγκεντρωμένα θα τα καταφέρεις για παραπάνω δευτερόλεπτα.
Για να βγεις από τη στάση, απλά κάνε με προσοχή την αντίστροφη κίνηση, φέρνοντας ένα-ένα τα πέλματά σου στο έδαφος.
Αρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα στη στήριξη αυτή για να θαυμάσεις και να αγαπήσεις το σώμα σου. Για να γεμίσεις αυτοπεποίθηση για τη σωματική και την πνευματική σου δύναμη, αλλά και για τη συναισθηματική σου ικανότητα να νικά τον φόβο. Την ίδια ώρα, παίρνεις ένα καλό μάθημα για την υπομονή και τη σημασία της καλής προετοιμασίας.
Η αίσθηση που ένιωσα την πρώτη φορά που έμεινα έστω για δύο δευτερόλεπτα στη στάση αυτή με γέμισε μάλλον όσο τίποτε άλλο εκείνη την εβδομάδα. Και φυσικά από τότε ήθελα να την προσπαθώ ξανά και ξανά. Δεν την πετύχαινα πάντα, είτε επειδή ήμουν πολύ κουρασμένη είτε επειδή δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ, αλλά η πίστη στον εαυτό μου και το σώμα μου εγκαταστάθηκε πλέον και δεν θα αφήσω τίποτα να μου τη μετακινήσει.