Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΒΙΝΤΕΟ: Η ΤΕΛΕΙΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΤΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ

00:27

Αν ψάχνεις τον τέλειο πρόλογο για ένα αξέχαστο δείπνο, φτιάξε για πρώτο πιάτο απίθανη βελουτέ σούπα με κάστανο και πράσο, που αποπνέει τη θαλπωρή των Χριστουγέννων. Με ρίζες βαθιά ριζωμένες στις ευρωπαϊκές παραδόσεις, αυτή η σούπα συνδυάζει τα αρώματα της φύσης με τη φίνα γεύση, δημιουργώντας έναν τέλειο καμβά για τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Τα κάστανα, σύμβολο του χειμώνα, ήταν ανέκαθεν βασικό στοιχείο στις κουζίνες των βουνών της Ευρώπης, από τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία και τα Βαλκάνια. Στις αγροτικές κοινότητες, τα κάστανα αποτελούσαν τροφή για τους φτωχούς, λόγω της αφθονίας και της θρεπτικής τους αξίας. Ωστόσο, η γλυκιά, βουτυρένια γεύση τους τα ανέδειξε σε βασικό συστατικό ακόμα και στα τραπέζια των ευγενών.

Το πράσο, από την άλλη, με τη λεπτή γεύση του, έρχεται να ισορροπήσει τη γλυκύτητα του κάστανου. Χρησιμοποιείται στην ευρωπαϊκή κουζίνα εδώ και αιώνες, καθώς προσθέτει μια αίσθηση φινέτσας σε κάθε πιάτο.

Μπορούμε να σερβίρουμε αυτή την υπέροχη βελουτέ σούπα σε μικρά μπολ, συχνά γαρνιρισμένη με μια πινελιά κρέμας ή τρούφας, για να προσφέρουμε την απόλυτη αίσθηση ζεστασιάς και πολυτέλειας.

Θα βρεις έτοιμα βρασμένα κάστανα σε όλα τα super market. Αν έχεις ωμά κάστανα μπορείς:

  • να τα χαράξεις χιαστί και να τα βράσεις μέχρι να είναι εντελώς μαλακά.
  • να τα ψήσεις στο air fryer. Τα χαράζεις και τα ψήνεις στους 200°C για 18-20 λεπτά.

Βελουτέ σούπα με κάστανο και πράσο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα
  • Vegetarian | Gluten-free

βελουτέ σούπα με κάστανο και πράσο

Υλικά

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο τρυφερό, ψιλοκομμένο
  • 6 φλ. νερό
  • 600 γρ. κάστανα προβρασμένα ή ψημένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλ. γάλα

Για το γαρνίρισμα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. μπούκοβο

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο, ανακατεύοντας για να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα κάστανα, το νερό, το γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν τα κάστανα και να λιώσουν.

Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα για να γίνει βελούδινη.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Γαρνίρουμε με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και μπούκοβο.