Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΒΓΑ

Ένας καβγάς δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Μπορεί να γίνει η αφορμή για αυθεντική και ουσιαστική επικοινωνία στο ζευγάρι. Αρκεί να κάνεις αυτά τα τρία πράγματα.

Οι καβγάδες στα ζευγάρια είναι αναπόφευκτοι και συχνά πολύ χρήσιμοι για το χτίσιμο μιας αυθεντικής και ειλικρινούς σχέσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αποφεύγουν τις συγκρούσεις, ενώ εφόσον ένας καβγάς εκδηλωθεί δεν συζητούν μετά το πώς και το γιατί συνέβη, ή το πώς ένιωσαν. Ο λόγος είναι ότι πολλοί φοβούνται ότι μια τέτοια συζήτηση μπορεί να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση ή να τους προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, πράγμα που θέλουν να αποφύγουν.

Αφού ένας καβγάς έχει τελειώσει και έχει επέλθει η συμφιλίωση, ακόμη κι αν έχουν ακουστεί συγγνώμες ή έχουν υπάρξει δεσμεύσεις, ο θυμός, η απογοήτευση, η αναστάτωση και όλα τα άλλα αρνητικά συναισθήματα που έχουν βιώσει οι σύντροφοι δεν εξαφανίζονται ως διά μαγείας.

Αυτός είναι ο λόγος που τα ζευγάρια δεν πρέπει να παραλείπουν να κάνουν τρία πράγματα μετά από κάθε καβγά, ώστε η σύγκρουση να αποδειχτεί τελικά εποικοδομητική και να φέρει το ζευγάρι κοντά αντί να το απομακρύνει.

3 πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά από έναν καβγά
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

1. Να αξιολογήσουν τη ζημιά που έχει γίνει

Συνήθως, μετά από έναν καβγά το ζευγάρι αποφεύγει να μιλήσει για όλα τα αρνητικά συναισθήματα που τους προκάλεσε ο τσακωμός. Το να μιλήσεις όμως ανοιχτά για το πώς ένιωσες είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβει ο/η σύντροφος σου την οπτική σου στα πράγματα και να σε γνωρίσει καλύτερα. Ξεκίνα με το να πεις πώς αισθάνθηκες εσύ και φυσικά ενθάρρυνε και τον/τη σύντροφο σου να το κάνει. Ρώτα με ενδιαφέρον και δείξε πραγματική διάθεση να καταλάβεις την πλευρά του άλλου.

2. Να αναγνωρίσουν την πραγματική αιτία του καβγά

Συχνά σε έναν καβγά η αιτία δεν είναι το περιστατικό που προκαλεί τη σύγκρουση. Τις πιο πολλές φορές, αυτό είναι μόνο η αφορμή. Η πραγματική αιτία είναι ότι ένας από τους δύο συντρόφους μπορεί να νιώθει ότι η άποψη του δεν ακούγεται. Μπορεί επίσης ο καβγάς να πυροδοτείται από μια αίσθηση έλλειψης φροντίδας και ενδιαφέροντος που προέρχεται από το παρελθόν.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychology and Psychotherapy το 2020 δείχνει ότι οι εμπειρίες συναισθηματικής παραμέλησης και κακοποίησης στην παιδική ηλικία συχνά οδηγούν σε αίσθημα ελλείμματος αγάπης, που μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια και δυσπιστία στις σχέσεις στην ενήλικη ζωή των ατόμων αυτών.

Αυτά τα αισθήματα προκαλούν παρεξηγήσεις, συναισθηματική απομάκρυνση και συχνές προστριβές, κάνοντας δύσκολο για τους συντρόφους να καλλιεργήσουν οικειότητα και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά. Η συζήτηση που θα κάνεις μετά τον καβγά είναι η ευκαιρία να έρθουν αυτές οι υποβόσκουσες ανάγκες και τα θέματα στην επιφάνεια, κάτι που δεν είναι εφικτό μέσα στην ένταση.

3. Να καταστρώσουν στρατηγικές για να διαχειριστούν τους μελλοντικούς καβγάδες

Βασική λειτουργία και σκοπός της ήρεμης συζήτησης που πρέπει να ακολουθεί κάθε καβγά είναι το ζευγάρι να καταλήξει σε μεθόδους και τρόπους που θα το βοηθήσουν να διαχειριστεί μελλοντικές συγκρούσεις. Αντί μετά το τέλος του καβγά απλά να συνεχίσετε με τη ζωή σας, είναι σημαντικό να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία για να οργανώσετε μια στρατηγική για το πώς θα διαχειριστείτε μια ανάλογη διαφωνία όταν προκύψει στο μέλλον.

Έρευνα που μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο η σύγκρουση και η διαμάχη επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συντρόφων αποκαλύπτει ότι όσοι συμμετείχαν σε συζητήσεις με διαπραγμάτευση παρουσίασαν αυξημένη ενεργοποίηση σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το σύστημα ανταμοιβής, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνοι που ένιωθαν ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο επιλύθηκε η διαφωνία.

Η συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο προάγει την εμπιστοσύνη, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ότι θα ακούγονται και θα υποστηρίζονται κατά τη διάρκεια μελλοντικών διαφωνιών.

Εάν στην συζήτηση μπει το ζήτημα του τι θα μπορούσε καθένας να κάνει διαφορετικά την επόμενη φορά και πώς ο ένας θα μπορούσε να στηρίξει τον άλλο σε δύσκολες καταστάσεις, ό,τι είχε ξεκινήσει σαν αντιπαράθεση μπορεί να μετατραπεί σε ουσιαστική επικοινωνία και φροντίδα στη σχέση.

Πώς η συζήτηση μετά τον καβγά μπορεί να γίνει εποικοδομητική.

Για να είναι η συζήτηση που θα ακολουθήσει τον καβγά ουσιαστική και εποικοδομητική, χρειάζεται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

– Σωστό timing

Απόφυγε να ξεκινήσεις μια συζήτηση αμέσως μετά τον καβγά. Περίμενε μέχρι να είστε και οι δύο ήρεμοι και ανοιχτοί για συζήτηση.

– Καλή πρόθεση

Ξεκαθάρισε ότι σκοπός της συζήτησης είναι η συναισθηματική επούλωση και η κατανόηση, όχι η απόδοση ευθυνών.

– Ενεργητική ακρόαση

Μίλα χωρίς να διακόπτεις τον άλλο. Βεβαιώσου πως καταλαβαίνεις καλά τι εννοεί με όσα λέει και ότι δεν υπάρχουν παρανοήσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα.

– Έλεγχος των συναισθημάτων

Αν ο θυμός και η απογοήτευση πάνε πάλι να βγουν στην επιφάνεια, πάρε μερικές ανάσες και υπενθύμισε στον εαυτό σου τον στόχο της συζήτησης, που είναι η κατανόηση και η επικοινωνία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.