ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΙΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΣΥΝΔΕΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η λεβοθυροξίνη, το πιο κοινό φάρμακο για τον θυρεοειδή, συνδέεται με την απώλεια οστικής μάζας σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
Τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για όσους είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας λαμβάνοντας λεβοθυροξίνη, την επεξεργασμένη μορφή της ορμόνης θυροξίνη που χορηγείται για τη θεραπεία της ανεπάρκειας θυρεοειδικής ορμόνης. Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Radiological Society of North America την 1η Δεκεμβρίου 2024, η λεβοθυροξίνη συνδέεται με την απώλεια οστικής μάζας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Η λεβοθυροξίνη, που διατίθεται στην αγορά με διάφορες εμπορικές ονομασίες ανά τον κόσμο, είναι το δεύτερο πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο μεταξύ των ηλικιωμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περίπου 23 εκατομμύρια Αμερικανών να το χρησιμοποιούν καθημερινά. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το λαμβάνουν εν λόγω φάρμακο για τη θεραπεία του θυρεοειδούς περισσότεροι από ένας στους 10 Έλληνες.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα φάρμακο που συνταγογραφείται για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, ο οποίος εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πολύ λίγη θυροξίνη. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να εμφανιστεί αύξηση βάρους, κόπωση, απώλεια μαλλιών και πιο σοβαρές επιπλοκές.
Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και σε ενήλικες των οποίων τα επίπεδα έχουν παραμείνει εντός φυσιολογικών ορίων, η καθημερινή λήψη λεβοθυροξίνης για έξι χρόνια ή και περισσότερο σχετίζεται με μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και όταν ακολουθούμε τις τρέχουσες οδηγίες, η χρήση λεβοθυροξίνης φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας στους ηλικιωμένους», δήλωσε ο Shadpour Demehri, καθηγητής ακτινολογίας στο Johns Hopkins.
Τι έδειξε η μελέτη
Στη μελέτη συμμετείχαν ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών με υποθυρεοειδισμό, 81 από τους οποίους λάμβαναν λεβοθυροξίνη καθημερινά, ενώ 364 καθόλου.
Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τουλάχιστον δύο επισκέψεις σε γιατρό κατά τις οποίες έπειτα από εξετάσεις αίματος επιβεβαιώθηκε ότι είχαν φυσιολογικά επίπεδα τόσο της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) όσο και της ελεύθερης Τ4, που δείχνει τα επίπεδα θυροξίνης. Επίσης, υποβλήθηκαν σε σαρώσεις για τη μέτρηση οστικής πυκνότητας και μάζας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έπειτα από περίπου έξι χρόνια όσοι λάμβαναν λεβοθυροξίνη έχασαν συνολικά περισσότερη οστική μάζα και οστική πυκνότητα από τα άτομα που δεν λάμβαναν. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη όσο τα επίπεδα θυροξίνης αυξάνονταν.
«Όταν η φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή χορηγείται σε υπερβολή, τότε οι άνθρωποι έχουν περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη από όση χρειάζονται», δήλωσε στο Health η επικεφαλής συγγραφέας Elena Ghotbi, μεταδιδακτορική φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins.
Όπως εξήγησε, η περίσσεια θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να αυξήσει την οστική απορρόφηση και να οδηγήσει σε διάσπαση του οστικού ιστού, με αποτέλεσμα την οστεοπόρωση.
Η ίδια τόνισε, βέβαια, ότι η μελέτη δεν απέδειξε αιτιότητα. Μπορεί, δηλαδή, να υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις για την οστική απώλεια, π.χ. κάποιος που έχει αυξημένο κίνδυνο να χάσει οστική μάζα μπορεί να έχει και αυξημένες πιθανότητες να παίρνει αυτό το φάρμακο.
Τι να κάνεις αν πρέπει να λαμβάνεις λεβοθυροξίνη για τον θυρεοειδή
Ο καθηγητής ενδοκρινολογίας του Weill Cornell Medical College, Aaron Schulman, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε επίσης στο Health ότι αυτή ήταν μεν καλά σχεδιασμένη, αλλά θα ήθελε να γνωρίζει γιατί οι ασθενείς λάμβαναν εξαρχής λεβοθυροξίνη. Ο ίδιος συμβουλεύει να μην διακόψει κανείς τη λήψη του φαρμάκου επηρεασμένος από τη μελέτη αυτή, γιατί «πολλοί ασθενείς πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνουν λεβοθυροξίνη. Για παράδειγμα, όσοι έχουν αφαιρέσει χειρουργικά τον θυρεοειδή τους θα αρρωστήσουν βαριά αν διακόψουν την συγκεκριμένη ουσία».
«Η ουσία αυτή παραμένει η πιο ασφαλής και η πιο ευρέως διαδομένη επιλογή για την αντιμετώπιση ενός θυρεοειδούς που υπολειτουργεί», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Ειδικά για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας». Και πρόσθεσε πως οι γιατροί ανησυχούν λιγότερο για την οστική απώλεια σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη και έχουν φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.
Αν ανησυχείς για τη λήψη λεβοθυροξίνης, οι ειδικοί προτείνουν να μιλήσεις με τον γιατρό σου πριν κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή.
«Καθώς ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι δεν πάσχουν όλοι οι άνθρωποι που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη από υποθυρεοειδισμό –π.χ. τη λαμβάνουν και άτομα με φυσιολογικά επίπεδα ορμονών για συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού–, οι ασθενείς μπορεί σε συνεννόηση με τον γιατρό τους να θέλουν να αναθεωρήσουν τους στόχους διάγνωσης και θεραπείας», συνιστά η Ghotbi. Μπορεί, λοιπόν, καταλήγει ο Schulman, με τα νέα αυτά δεδομένα να έχει νόημα η αναπροσαρμογή της δόσης σε ορισμένους ασθενείς.