Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ;

Αν βρίσκεσαι σε έναν γάμο που δεν σου δίνει πλέον χαρά, θα βρεις την ευτυχία παίρνοντας διαζύγιο; Αναζητήσαμε απαντήσεις σε έρευνες.

Πολλές φορές μπορεί –ελαφρά ή και όχι τόσο ελαφρά τη καρδία– να έχεις σκεφτεί πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή σου αν χώριζες, ωστόσο δεν το παίρνεις ακόμα απόφαση είναι επειδή ξέρεις πως η απάντηση είναι πολύπλοκη. Ακόμα περισσότερο αν το διαζύγιο αυτό δεν επηρεάζει μόνο εσάς τους δύο, αλλά και τα παιδιά.

Υπάρχουν διάφορα που αξίζει να λάβεις υπόψη σε περίπτωση που αναρωτιέσαι αν θα είσαι πιο ευτυχισμένος/-η μετά το διαζύγιο, από ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά εσένα (π.χ. είσαι εσύ που θέλεις να χωρίσετε ή ο άλλος; Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για το μέλλον σου;) μέχρι έρευνες που αποκαλύπτουν τι ισχύει γενικότερα για τα ζευγάρια όταν χωρίζουν. Συγκεντρώσαμε κάποιες από αυτές και ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε στην τελική σου απόφαση ή στην αποδοχή της.

Το διαζύγιο δεν θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο αν…

Μια πολύ μεγάλη μελέτη που ξεκίνησε το 1987 και δημοσιεύτηκε το 2002 πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Αμερικανικών Αξιών, ένα νεοϋορκέζικο think tank, με τη συμμετοχή 5.232 συζύγων. Από αυτούς, οι 645 είχαν δηλώσει δυστυχισμένοι στον γάμο τους το 1987. Πέντε χρόνια αργότερα οι ερευνητές τους ρώτησαν ξανά και ανακάλυψαν ότι πολλοί από αυτούς είχαν χωρίσει, ενώ άλλοι είχαν βρεθεί σε διάσταση αλλά τελικά παρέμεναν παντρεμένοι.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν αυτοί που πήραν διαζύγιο ανακουφίστηκαν από τη δυστυχία που βίωναν στον γάμο τους. Ξέρεις τι ανακάλυψαν;

Θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο το διαζύγιο;
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Το διαζύγιο δεν μείωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης στον μέσο όρο των συζύγων που δυστυχούσαν στον γάμο τους, ούτε αύξησε την αυτοπεποίθησή τους, συγκριτικά με τα δυστυχισμένα ζευγάρια που παρέμεναν παντρεμένα. Συνολικά τα άτομα αυτά δεν έγιναν πιο ευτυχισμένα μετά το διαζύγιο, σύμφωνα με 12 ψυχομετρικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Μάλιστα, 2 στους 3 συντρόφους που είχαν δηλώσει δυστυχισμένοι στον γάμο τους αλλά δεν χώρισαν, όταν ερωτήθηκαν ξανά 5 χρόνια μετά, δήλωσαν ότι τα αισθήματά τους είχαν αλλάξει και ένιωθαν ξανά χαρούμενοι. Αυτό οι επιστήμονες το ονόμασαν «ηθική συζυγικής αντοχής», εξηγώντας ότι απλά κάποιοι σύντροφοι παραμένουν σε μία όχι χαρούμενη μα ούτε και καταστροφική σχέση, επειδή επιλέγουν να προσπαθήσουν γι' αυτή.

Η επικεφαλής της μελέτης, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Linda Waite, συζητώντας με τους συντρόφους που χώρισαν ανακάλυψε ότι ο βασικός λόγος που το διαζύγιο δεν τους έκανε πιο χαρούμενους και που συνέχιζαν να δυσκολεύονται ψυχικά έπειτα από αυτό ήταν το γεγονός ότι υπέφεραν από ενοχές. Πολλοί από αυτούς, ακόμα και αρκετό καιρό μετά αναρωτιόνταν:

  • Μήπως δεν πάλεψα αρκετά για τον γάμο μου; Μήπως τον εγκατέλειψα πολύ νωρίς; Μήπως δεν έδωσα μεγάλη σημασία στο πώς ένιωθε ο/η σύντροφός μου;
  • Πόσο έβλαψε το διαζύγιο αυτό τα παιδιά μας; Μήπως θα ήταν πιο ευτυχισμένα αν μέναμε μαζί; Μήπως απέτυχα να τους δείξω πώς να παλεύουν για μια σχέση;
  • Μετά το διαζύγιο οι μάχες που δίνω με τον/την πρώην μου είναι πολύ χειρότερες. Έκανα λάθος πιστεύοντας ότι θα ησύχαζα χωρίζοντας;
  • Τώρα που χώρισα, θα μείνω μόνος/-η για πάντα; Θα μπορέσω να δημιουργήσω ξανά μια υγιή σχέση;

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ.

Το διαζύγιο θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο αν…

Αν είσαι γυναίκα! Όχι μόνο η μελέτη της Waite, αλλά και μελέτη από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Kingston έδειξε ότι παρά τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν, οι γυναίκες φαίνεται γενικά να είναι πιο χαρούμενες από τους άνδρες μετά το διαζύγιο.

Μάλιστα, οι γυναίκες είναι αυτές που συνήθως αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη αφού χωρίσουν, είτε από κάποιον ειδικό είτε από τον στενό τους κύκλο, ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες να στραφούν σε καταχρήσεις όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ή στο περιστασιακό σεξ, για να ξεφύγουν από τον συναισθηματικό πόνο που τους προκάλεσε ο χωρισμός.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι –άνδρες και γυναίκες– που δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι μετά το διαζύγιο είναι αυτοί που:

  • Κατάφεραν να έρθουν σε συμβιβασμούς με τον άλλον προκειμένου να μπει τέλος στη διαμάχη τους.
  • Ήταν πρόθυμοι να «δουλέψουν» ψυχοθεραπευτικά πάνω στην εμπειρία του γάμου και του διαζυγίου τους.
  • Έχτισαν ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο φίλων και οικογένειας, στο οποίο μπορούσαν να βασιστούν.
  • Κατάφεραν μέσα από πρακτικές αυτοφροντίδας και συγχώρεσης να αποβάλουν τον θυμό και τα υπόλοιπα πικρά συναισθήματα.
  • Ανέλαβαν μέρος της ευθύνης για τον ρόλο που και οι ίδιοι έπαιξαν στη λήξη του γάμου τους.
  • Κοιτάζουν με ρεαλισμό και αισιοδοξία το μέλλον και ανυπομονούν για νέες ευκαιρίες και εμπειρίες.

Συμπέρασμα: Δεν θα γίνεις πιο ευτυχισμένος/-η μόνο από το διαζύγιο

Σαφώς κάποιοι γάμοι επιβάλλεται να τελειώσουν, ειδικά αν εξαναγκάζουν τους συντρόφους σε κακοποιητικές και τοξικές σχέσεις.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι ένας κακός γάμος μπορεί να βλάψει την υγεία σου. Αν δεν είσαι χαρούμενος/-η σε αυτόν υποφέρει μαζί με την ψυχική και η σωματική σου υγεία: επιβαρύνεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα, αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη, καρδιοπάθειες και καρκίνο, ενώ σε καταβάλει το χρόνιο στρες.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα Ann Gold Buscho, «οι πελάτες μου που δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι μετά το διαζύγιο είναι όσοι χάρη σε αυτό ένιωσαν πιο ελεύθεροι, απολαμβάνουν μια πιο ήσυχη και απλή ζωή, χωρίς εντάσεις και τσακωμούς. Πιο χαρούμενοι είναι αυτοί που έχουν πλέον χρόνο για τον εαυτό τους, για την προσωπική τους ανάπτυξη, για όμορφες στιγμές με τους φίλους τους».

Η ίδια σημειώνει, ωστόσο: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενδεχομένως και μέσα από τη θεραπεία, να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε κάνει δυστυχισμένο/-η στον γάμο σου. Μπορείς να νιώσεις χαρά και αισθήματα ικανοποίησης, σαν αυτά που αναφέρουν οι πελάτες μου παραπάνω, δουλεύοντας ταυτόχρονα στον εαυτό σου και στον γάμο σου; Μήπως η ανάγκη σου για ελευθερία, ηρεμία και προσωπική ανάπτυξη μπορεί να ικανοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο του γάμου σου και όχι απαραίτητα έξω από αυτόν; Αναρωτήσου: γιατί διάλεξες εξαρχής αυτόν τον άνθρωπο για σύντροφο; Τι μπορεί να κάνεις εσύ λάθος στη σχέση σας; Τι έχεις μάθει για τον εαυτό σου μέσα από αυτή;»

Ενδεχομένως δίνοντας απαντήσεις στα παραπάνω, να καταφέρεις πρώτα να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος/-η και έπειτα να αποφασίσεις αν αυτό θα επιτευχθεί με το να πάρεις ή όχι διαζύγιο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.