5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
Η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου είναι πολύ σημαντική για την ευεξία, την ψυχική υγεία και την προσωπική σου ανάπτυξη. Εάν παλεύεις με μια αρνητική εικόνα εαυτού που μπαίνει εμπόδιο σε κάθε σου βήμα, ειδικός προτείνει 5 πράγματα που θα σε βοηθήσουν να τη βελτιώσεις.
Εάν είσαι από τους ανθρώπους που έχουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, ξέρεις. Πρόκειται για μια καθημερινή πάλη που κάνει δύσκολα ακόμη και τα πιο απλά πράγματα και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής σου. Από το πώς θα σταθείς σε μια συνέντευξη για δουλειά και πώς θα αντιμετωπίσεις μια νέα γνωριμία, μέχρι το αν θα μπορέσεις να διασκεδάσεις σε μια συνάντηση φίλων ή σε ένα πάρτι.
Ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας επηρεάζει τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ταυτότητάς μας, όπως επίσης το πώς φέρουμε τον εαυτό μας στον έξω κόσμο. Όταν η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας είναι αρνητική, τότε αποφεύγουμε να συνδεθούμε με τους άλλους και δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε ούτε σε προσωπικό ούτε σε επαγγελματικό επίπεδο.
Τι λένε οι έρευνες για την εικόνα του εαυτού
Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα που παλεύουν με την αυτοεικόνα τους μπορεί να βιώνουν αυξημένο άγχος σε κοινωνικά περιβάλλοντα, μειωμένη αυτοεκτίμηση και δυσκολία στο να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις.
Επιπλέον μελέτες έχουν αποδείξει τη στενή σχέση μεταξύ της αυτοεικόνας και της ψυχικής ευεξίας, αποκαλύπτοντας ότι μια αρνητική αυτοεικόνα μπορεί να μειώσει τη συναισθηματική ανθεκτικότητα και να διαιωνίσει το αίσθημα ανασφάλειας στους ανθρώπους. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα άτομα με αρνητική εικόνα του εαυτού τους τείνουν να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις αρνητικά όταν βρίσκονται σε κοινωνικά περιβάλλοντα, γεγονός που αυξάνει το στρες και τη συναισθηματική ευαισθησία τους.
Τα social media και η εικόνα του εαυτού
H κυριαρχία των social media θέτει μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τους ανθρώπους που έχουν αρνητική εικόνα του εαυτού τους. Τα social media ενισχύουν την πίεση να διατηρείς μια εξιδανικευμένη εικόνα, ενώ συχνά διαστρεβλώνουν τον τρόπο με τον οποίο σε βλέπεις.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 88% των γυναικών και το 65% των ανδρών συγκρίνουν τον εαυτό τους με εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να αναφέρουν ότι αυτές οι συγκρίσεις επηρεάζουν αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους.
Η συνεχής έκθεση σε φιλτραρισμένο περιεχόμενο σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, να αποκτάς μια διαστρεβλωμένη αυτοαντίληψη και να εξωθείσαι σε απομόνωση και κατάθλιψη. Η ψυχοθεραπεύτρια Dawn Jett, έχοντας δουλέψει για χρόνια με άτομα που ταλαιπωρούνταν από μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, προτείνει σε άρθρο της 5 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.
Πώς θα καλλιεργήσεις μια θετική εικόνα για τον εαυτό σου
1. Καθιέρωσε μια καθημερινή ρουτίνα αυτοφροντίδας
Δώσε προτεραιότητα σε ενέργειες που βοηθούν τη σωματική και την ψυχική σου υγεία. Ο διαλογισμός ή τεχνικές αναπνοής, ακόμη και το να κρατάς ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορούν να σε βοηθήσουν να έχεις συναισθηματική σταθερότητα και θετική εικόνα για τον κόσμο και τον εαυτό σου. Αφιέρωσε πέντε λεπτά κάθε πρωί στο να απαριθμήσεις τρία πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευγνώμων για όσα έχεις. Η γυμναστική ή ακόμα και μια ρουτίνα περιποίησης προσώπου ή σώματος μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
2. Βάλε όρια στη χρήση των social media
Καθόρισε συνειδητά τι θα φτάνει στο feed σου επιλέγοντας λογαριασμούς που είναι αυθεντικοί, με περιεχόμενο που σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Λογαριασμούς που προβάλλουν αποδοχή του εαυτού και πρακτικές αυτοφροντίδας, όχι μη ρεαλιστικά πρότυπα, τοξικότητα και συγκρίσεις. Ο χρόνος επίσης που περνάς στα social media είναι σημαντικός. Θέσε το δικό σου χρονικό όριο αλλά και συγκεκριμένη ώρα της μέρας και μείνε πιστός σε αυτό. Απόφυγε να το κάνεις αργά το βράδυ, γιατί αυτό μπορεί να σου προκαλέσει στρες ή να διαταράξει τον ύπνο σου. H Dawn προτείνει να περιορίσεις το χρόνο που αφιερώνεις στα social media σε 30 λεπτά μέχρι μία ώρα.
3. Επιδείκνυε επιείκεια και συμπόνια στον εαυτό σου
Μην στέκεσαι διαρκώς στα ελαττώματα και τις αδυναμίες σου. Να είσαι προσεκτικός με τα πράγματα που λες στον εαυτό σου, γιατί η γλώσσα που χρησιμοποιείς μπορεί να συμβάλει στη θετική ή την αρνητική σου εικόνα, ανάλογα με το πώς τη χρησιμοποιείς.
Όταν ο αρνητικός εσωτερικός διάλογος ξεκινήσει, αντιμετώπισέ τον άμεσα, με θετικές σκέψεις και δηλώσεις για όλα τα θετικά που έχεις και είσαι, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις την αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυταξίας σου.
Για παράδειγμα, όταν η εσωτερική φωνή αρχίζει την κριτική, απάντησε της με φράσεις όπως «Είμαι αρκετός όπως ακριβώς είμαι» ή «Αναπτύσσομαι και βελτιώνομαι κάθε μέρα που περνά». Η επιείκεια και η συμπόνια για τον εαυτό σου ενισχύει την συναισθηματική σου υγεία και σου επιτρέπει να βλέπεις τον εαυτό σου με καλοσύνη και κατανόηση.
4. Καλλιέργησε την αυτοπεποίθησή σου σε κοινωνικά περιβάλλοντα
Ξεκίνα με μικρούς εφικτούς στόχους. Αποδέξου την πρόσκληση σε μια συνάντηση με λίγα άτομα ή δοκίμασε να βγάλεις τον εαυτό σου φωτογραφία σε ένα ασφαλές και όχι πολυσύχναστο περιβάλλον. Καθώς αργά και σταδιακά εκτίθεσαι σε τέτοιες καταστάσεις, θα μπορέσεις αργότερα να αναπτύξεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες, ώστε να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και σε μεγαλύτερα κοινωνικά events και απαιτητικά περιβάλλοντα. Αυτά τα μικρά σταδιακά βήματα θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το κοινωνικό άγχος και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σου στην αλληλεπίδραση με τους άλλους.
5. Αναζήτησε τη βοήθεια ειδικού
Εάν έχεις την οικονομική δυνατότητα, το ιδανικό θα ήταν να δουλέψεις με έναν ψυχοθεραπευτή, ειδικά αν έχεις διαπιστώσει πως η αρνητική εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου προκαλεί δυσλειτουργίες στις προσωπικές, κοινωνικές ή επαγγελματικές σου σχέσεις. Ένας ειδικός θα μπορέσει να σου προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση και θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς δύσκολα συναισθήματα και μοτίβα αρνητικών σκέψεων που έχεις εγκαθιδρύσει με τα χρόνια. Θα σε βοηθήσει να καταστρώσετε μαζί ένα πλάνο καλλιέργειας αυτοεκτίμησης και αυτοαποδοχής ώστε να χτιστεί μια θετική εικόνα για τον εαυτό σου που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής σου και θα σε οδηγήσει στον δρόμο της προσωπικής ανάπτυξης.