ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ ΝΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΑΠΛΩΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ; 5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΕΤΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ
Αν νιώθετε ότι δεν είστε πλέον τίποτε περισσότερο από συγκάτοικοι και θέλετε να το αλλάξετε αυτό, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι. Το βασικό βήμα είναι να αναγνωρίσετε τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», δηλαδή την αποσύνδεσή σας, και να καταλάβετε το γιατί.
Όταν ακούω ότι υπάρχουν ζευγάρια –και όχι μεγάλης ηλικίας– που έχουν μήνες να βρεθούν ερωτικά, τρομάζω. Διαπιστώνω όμως ότι η αποχή από το σεξ δεν είναι κάτι σπάνιο στα σύγχρονα ζευγάρια που ζουν χρόνια μαζί, όπως και ότι τελικά δεν είναι το πρώτο σύμπτωμα σε μια ερωτική σχέση που κατάληξε να πάρει τη μορφή συγκατοίκησης και τα μέλη της να γίνουν συγκάτοικοι από εραστές.
Η αποσύνδεση σε αυτές τις περιπτώσεις περνάει πρώτα από άλλα στάδια, για να φτάσει στο τελικό που είναι το καθόλου σεξ, σπάνια αγγίγματα, μηδενικοί τσακωμοί και λίγες κουβέντες σχετικά με τα διαδικαστικά της κάθε μέρας. Τα ζευγάρια αυτά νιώθουν ότι αγαπιούνται, αλλά μοιάζει να έχουν ξεχάσει τι τους έφερε κοντά.
«Έχουν βολευτεί να ζουν παράλληλες ζωές και αν τους ζητήσεις να αξιολογήσουν τη σχέση τους, δίνουν συνήθως ένα 4-5 με άριστα το 10», αναφέρει ο Αμερικανός οικογενειακός θεραπευτής Robert Taibbi, ο οποίος έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία σχετικά με τις οικογενειακές σχέσεις. Βασιστήκαμε σε ορισμένα από αυτά για να διερευνήσουμε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες συμπεριφορές που οδηγούν τα ζευγάρια στην αποσύνδεση.
Γιατί οι σύντροφοι γίνονται συγκάτοικοι;
– Αποφεύγουν τις συγκρούσεις
Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μια σχέση πρέπει να μπορούν να εκφράζουν ενοχλήσεις, παράπονα και διαφορετικές απόψεις. Δεν είναι απαραίτητο οι διαφωνίες τους να οδηγούν σε τσακωμούς, αλλά σίγουρα πρέπει να εκφράζονται. Πολλά ζευγάρια... συγκατοίκων αποφεύγουν τις συγκρούσεις για να αποτρέψουν την ανάδευση έντονων συναισθημάτων.
Θα το έχεις νιώσει σίγουρα κι εσύ κάποιες φορές, να «δαγκώνεις τη γλώσσα σου» για να μην πεις πράγματα που δεν θέλεις, είτε γιατί νιώθεις ότι δεν θα σε καταλάβει ο άλλος, είτε επειδή δεν θα μπορέσεις να συγκρατήσεις τα κλάματά σου, ή οτιδήποτε. Οι συγκρούσεις όμως είναι απαραίτητες σε μια σχέση, τη διατηρούν ζωντανή και εμποδίζουν τις διαφορές να εξελιχθούν σε δυσεπίλυτα προβλήματα.
– Δεν επιλύουν τα προβλήματά τους
Είναι συνήθως το επόμενο στάδιο, μετά την αποφυγή των συγκρούσεων. Οι διαφορές συσσωρεύονται και τα ζευγάρια συνηθίζουν να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί αντί να τα λύνουν.
Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που ναι μεν συγκρούονται, αλλά αποτυγχάνουν να λύσουν τα προβλήματά τους. Το μοτίβο συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εκρηκτικό. Δηλαδή, μετά από μία έκρηξη θυμού τα βρίσκουν, αλλά δεν επιστρέφουν στην ουσία του προβλήματος για να προσπαθήσουν να το επιλύσουν. Πίσω από αυτή τη συμπεριφορά κρύβεται και πάλι ο φόβος.
Τα άλυτα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου λειτουργούν σαν τοίχος που υψώνεται ανάμεσά τους και τους απομακρύνει. Αποτελούν μια πηγή δυσαρέσκειας που υποβόσκει συνεχώς, ενώ επιπλέον συσσωρεύονται κι άλλα προβλήματα στη λίστα των θεμάτων που δεν είναι «ασφαλή για συζήτηση».
– Δεν έχουν πλέον κάτι να τους ενώνει
Ένα ζευγάρι που ήρθε κοντά λόγω πάθους ή στη συνέχεια για χάρη των παιδιών, μπορεί να μην έχει κάτι βαθύτερο να ενώνει τους δυο συντρόφους ως ανθρώπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν ή ο έρωτας υποχωρήσει, χάνουν την κοινή τους συνιστώσα. Ξαφνικά η συγκολλητική ουσία που τους κρατούσε μαζί δεν υπάρχει κι έχουν γίνει... συγκάτοικοι.
Πώς θα επανασυνδεθείτε;
Αν εσύ και ο/η σύντροφός σου ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, έχετε να αντιμετωπίσετε μία πρόκληση: να βρείτε ξανά μια σύνδεση όταν τα ενδιαφέροντα, οι προτεραιότητες και οι προσωπικές σας ανάγκες έχουν αλλάξει. Είναι δύσκολο, αλλά το αξίζετε. Δεν υπάρχει λόγος να ζείτε σαν ξένοι. Πώς θα τα καταφέρετε;
1. Αντιμετωπίστε τα προβλήματα
Ναι, είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιάσετε όλα τα προβλήματά σας από την αρχή και να τα αναλύσετε. Απλώς, σταματήστε να κρύβετε τα τρέχοντα προβλήματα κάτω από το χαλί, ώστε να μην συσσωρεύονται. Ξεκινήστε με μικρά βήματα: Ακόμα κι αν χρειαστούν μερικές μέρες για να βρεις το θάρρος να μιλήσεις, δεν πειράζει. Εάν και πάλι δεν μπορείς να μιλήσεις, γράψε ένα μέιλ!
2. Μιλήστε για πιο ουσιαστικά πράγματα
Ήρθε η ώρα να σταματήσετε σκόπιμα να μιλάτε για το πότε θα πάρετε τα παιδιά από το σχολείο ή για το τι έγινε στο γραφείο. Μιλήστε για τα μελλοντικά σας όνειρα, για ένα ταξίδι, για τις βαθύτερες σκέψεις σας όταν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα, για ένα ωραίο βιβλίο και τα συναισθήματα που σας ανακίνησε.
3. Κάντε τη σχέση προτεραιότητα
Πιθανότατα δεν έχετε βγει ραντεβού εδώ και πολλά χρόνια. Δοκιμάστε το! Κανονίστε ένα βράδυ κάθε 15 μέρες να βρίσκεστε μόνο οι δυο σας, ιδανικά έξω από το σπίτι. Κανονίστε μια εκδρομή μόνο για τους δυο σας. Μην αφήνετε τη σχέση σας σαν τελευταία προτεραιότητα.
4. Βρείτε κοινά ενδιαφέροντα
Ακούγεται μάλλον λίγο γραφικό ενώ έχετε χάσει την ουσιαστική σας σύνδεση να αρχίσετε να τρέχετε σε μαθήματα ζωγραφικής ή οινογνωσίες. Πλην όμως, μπορείτε να ξεκινήσετε από κάτι πιο απλό, όπως οι τηλεοπτικές σειρές, οι ταινίες, το θέατρο, οι εκδρομές με έναν κοινό παρονομαστή, για παράδειγμα την πεζοπορία ή τη φωτογραφία, και σιγά-σιγά θα βρείτε πάλι τα «πατήματά» σας. Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε ένα ταξίδι εκεί απ' όπου έχετε όμορφες κοινές αναμνήσεις.
5. Αλλάξτε το κλίμα
Επειδή είναι τελικά το κλίμα της σχέσης που θέλετε να αλλάξετε και όχι ο ένας τον άλλον, όλα τα παραπάνω βοηθούν σε αυτό. Όμως η σωματική επαφή και τα όμορφα λόγια μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Μια αγκαλιά στον καναπέ ή στο κρεβάτι, ένα φιλί, ένα κομπλιμέντο αρκούν για να φτιάξει το συναισθηματικό κλίμα. Δεν πρόκειται βέβαια για την ανακάλυψη της πυρίτιδας: Κάνε απλώς ό,τι δεν έκανες το τελευταίο διάστημα.
Το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε και οι δύο τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δηλαδή την αποσύνδεση, και στη συνέχεια να συνεργαστείτε για να σπάσετε τα παλιά μοτίβα βγαίνοντας από το comfort zone σας.