ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
Αν λαμβάνεις αντιβιοτικά, ορισμένες τροφές μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες να εμφανίσεις παρενέργειες ή να περιορίσουν την έντασή τους.
Χάρη σε αυτά αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής μας, καθώς καταπολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις. Αναμφίβολα, λοιπόν, τα αντιβιοτικά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ιατρικής. Ωστόσο, μερικές φορές η λήψη τους μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως π.χ. διάρροια και ναυτίες.
Όπως εξηγεί σε συνέντευξη ο Tien Dong, γαστρεντερολόγος στο UCLA Health, «τα αντιβιοτικά επηρεάζουν τα μικρόβια στο έντερο με παρόμοιο τρόπο που οι πυρκαγιές επηρεάζουν τα φυτά και τα ζώα σε ένα δάσος. Το τοπίο αναγεννάται, αλλά με λιγότερη ποικιλομορφία από πριν. Τα πρώτα φυτά που ξαναπληθαίνουν μετά από πυρκαγιά είναι ζιζάνια και αναπτύσσονται παντού. Το ίδιο συμβαίνει και στο έντερο μετά τα αντιβιοτικά. Σχηματίζεται ένα λιγότερο ποικιλόμορφο, και επομένως λιγότερο υγιές, μικροβίωμα». Για τους περισσότερους ανθρώπους οι επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου είναι προσωρινές και αν είμαστε γενικά καλά στην υγεία μας, πιθανότατα θα αναρρώσουμε μόνοι μας.
Ωστόσο, μπορούμε να λάβουμε κάποια μέτρα για να βοηθήσουμε την ανάρρωση αυτή. Ίσως το πιο σημαντικό μέτρο είναι η διατροφή μας. Η κατανάλωση ορισμένων τροφών, τόσο κατά τη διάρκεια της λήψης των αντιβιοτικών, όσο και μετά, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανίσουμε παρενέργειες ή να περιορίσει την έντασή τους.
Ποιες τροφές σε βοηθούν όταν παίρνεις αντιβιοτικά;
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι για παράδειγμα το γιαούρτι, το ξινολάχανο και η κομπούχα, περιέχουν έναν αριθμό υγιών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου μετά τη λήψη αντιβιοτικών.
Πρεβιοτικά
Με απλά λόγια, τα πρεβιοτικά αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια στο έντερο. Η κατανάλωσή τους μετά τη λήψη αντιβιοτικών μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου που έχουν καταστραφεί από τα φάρμακα. Στις τροφές που περιέχουν πρεβιοτικά περιλαμβάνονται τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι μπανάνες, το κακάο.
Φυτικές ίνες
Αν και αφομοιώνονται από τον οργανισμό, μπορούν να αφομοιωθούν από τα εντερικά βακτήρια, γεγονός που βοηθά στην ενίσχυση της ανάπτυξής τους. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ λαμβάνουμε αντιβιοτικά, καθώς μπορεί να επηρεαστεί ο τρόπος με τον οποίο το στομάχι απορροφά το φάρμακο. Από την άλλη, μόλις ολοκληρώσουμε την αγωγή, η πρόσληψή τους μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ευεργετικών βακτηρίων και στην προώθηση της σωστής πέψης.
Τι συμβαίνει με τα προβιοτικά;
«Υπάρχει διαφωνία και διχογνωμία σχετικά με το αν πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά, όταν λαμβάνουμε αντιβιοτικά. Η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι. Ο συνδυασμός φαίνεται να βοηθάει στις διάρροιες, αλλά όχι πάντα. Επίσης, υπάρχει η άποψη ότι με τη χρήση προβιοτικών (όταν αυτή γίνεται ανεξέλεγκτα και χωρίς συμβουλή από ειδικό) το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο να επανέλθει στο φυσιολογικό στους ανθρώπους που έλαβαν θεραπεία με προβιοτικά μετά από μια σειρά αντιβιοτικών.
Σύμφωνα με μελέτες, το μικροβίωμα του εντέρου όσων δεν λαμβάνουν προβιοτικά επιστρέφει στο φυσιολογικό ταχύτερα μετά από τη διακοπή των αντιβιοτικών σε σχέση με εκείνων που λαμβάνουν και στους οποίους φαίνεται ότι τα προβιοτικά αποικούν αποτελεσματικά το έντερο με υγιή βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται νέα βακτήρια και νέα στελέχη ζυμομυκήτων, που εμποδίζουν το μικροβίωμα του εντέρου να επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση πιο σύντομα.
»Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο στην όποια θετική δράση των προβιοτικών φαίνεται να παίζει ο τύπος και τα στελέχη τους (π.χ. Lactobacillus rhamnosus, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium sp.), καθώς και ο χρόνος λήψης τους σε σχέση με την ώρα λήψης της αντιβίωσης. Δεν είναι σωστό να τα παίρνουμε ακριβώς την ίδια στιγμή με το αντιβιοτικό.
Οι συστάσεις λένε ότι μάλλον έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αν αφήσουμε να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, πριν πάρουμε το προβιοτικό που μας έχουν προτείνει», εξηγεί ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο ΓΝΑ Λαϊκό.
Ποιες τροφές να αποφύγεις;
Όταν παίρνουμε αντιβίωση θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση γκρέιπφρουτ (τόσο του φρούτου όσο και του χυμού), επειδή μπορεί να εμποδίσει τη σωστή διάσπαση των φαρμάκων και να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων σκευασμάτων.
Επίσης, τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, καθώς και τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση ορισμένων αντιβιοτικών.
Καλό είναι, τέλος, να αποφεύγουμε το αλκοόλ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λογική κατανάλωση δεν θα επηρεάσει την αγωγή, αλλά μπορεί να κάνει χειρότερα τυχόν συμπτώματα.