ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΑΝΔΡΙΚΟ HAIR LOOK ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Το mullet έχει την πιο απίστευτη ιστορία απ’ όλα τα κουρέματα, έχει σημαδέψει τις πιο εμβληματικές εποχές της ποπ κουλτούρας και δίνει απίθανο στιλ.
Το mullet είναι τόσο διάσημο, ώστε στις πολιτείες των ΗΠΑ διεξάγεται ένα πρωτάθλημα με συμμετοχές απ’ όλα τα φύλα και τις ηλικίες για την ανάδειξη του καλύτερου. Απίστευτο; Περίμενε μέχρι να μάθεις και το υπόλοιπο «βιογραφικό» αυτού του κουρέματος! Το mullet ήταν διαδεδομένο στην αρχαία Ελλάδα, γιατί εξυπηρετούσε πρακτικούς σκοπούς: δεν περιόριζε την ορατότητα μπροστά και προστάτευε τον λαιμό. Mάλιστα, περιγράφεται από τον Όμηρο στη Β΄ ραψωδία της «Ιλιάδας»: «οι ορμητικοί Άβαντες που είχαν μακριά μαλλιά από πίσω μόνο»).
Από τους αιμοσταγείς Άβαντες, το mullet ταξίδεψε μέσα στους αιώνες για να φτάσει να γίνει διάσημο από την περσόνα του Ziggy Stardust που έπλασε ο David Bowie, από τον Andre Agassi στα τενιστικά κορτ, από τον Patrick Swayze στις κινηματογραφικές οθόνες, αλλά και από τους τραγουδιστές της μουσικής κάντρι και τους παίκτες του χόκεϊ. Το παράδοξο είναι ότι αυτό το κούρεμα, που έκαναν όλοι στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, δεν είχε όνομα μέχρι που το βάφτισαν οι Beastie Boys το 1994 με το τραγούδι «Mullet Head».
Τον τελευταίο καιρό, το mullet έχει κάνει δυναμικό comeback (όχι μόνο γιατί είναι το κούρεμα που προτιμάει ο Paul Mescal), παρόλο που σε κάποιες χώρες δεν καλοβλέπουν το trend: στο Ιράν το απαγόρευσαν ως «δυτικό» και σε ιδιωτικά σχολεία στην Αυστραλία ως «υπερβολικό» και «βρόμικο».
Πέρα από το τι λένε οι μουλάδες και οι διευθύνσεις των αυστραλέζικων σχολείων, το mullet είναι πρακτικό, ευέλικτο γιατί μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε σχήμα προσώπου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη «συντήρηση» από τον μπαρμπέρη και δίνει σχετική ελευθερία στο styling. Ακόμα, δηλώνει τόλμη και ασυμβίβαστο attitude, αφού το τιμούσαν οι rock star των ’70s και των ’80s, ενώ είναι συνδεδεμένο με μια ποπ κουλτούρα που νοσταλγούμε. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του σχετικού πρωταθλήματος, τα μαλλιά στο αυθεντικό κούρεμα mullet πρέπει να είναι κοντά μπροστά, αρκετά μακριά πίσω και κομμένα πάνω από τα αφτιά στο πλάι.
Για να αποκτήσεις ένα mullet, η μοναδική ίσως πρόκληση είναι ότι πρέπει να αφήσεις τα μαλλιά σου να μακρύνουν σε όλες τις πλευρές και έπειτα να παρέμβει ο μπαρμπέρης, ώστε να δώσει το επιθυμητό μήκος. Όσο περνάς τη δύσκολη φάση του μακρέματος των μαλλιών, μπορείς να αποφασίσεις ποιο είδος mullet επιθυμείς. Το κλασικό mullet είναι αρκετά εκκεντρικό και ρετρό, με έντονη αντίθεση ανάμεσα στο αρκετά μακρύ μαλλί πίσω και στα ξυρισμένα πλαϊνά, αλλά θα σε κάνει να μοιάζεις με τον Jean-Claude Van Damme στις b-movies του 1980. Θα το ήθελες κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι! Τσέκαρε καλύτερα το «ευρωπαϊκό» mullet του David Beckham από την εποχή που θριάμβευε στα γήπεδα, το «γαλλικό» του Jacob Elordi και του Paul Mescal, το mohawk (η γνωστή μοϊκάνα) του Robbie Williams ή το micro του Harry Styles.
Όταν έρθει η ώρα, θα μπορούσες απλώς να κόψεις τα μαλλιά σου μπροστά και να τα ξυρίσεις στο πλάι, αλλά εδώ ισχύει ξεκάθαρα η συμβουλή «Μην το δοκιμάσεις στο σπίτι». Συζήτησε με τον μπαρμπέρη σου τις ιδέες σου, δείξε του φωτογραφίες, άκουσε τι έχει να αντιπροτείνει και άφησέ τον να δημιουργήσει και να παίξει με τις αντιθέσεις, τα μήκη και τα σβησίματα με το ψαλίδι και τη μηχανή του.
Το ιδανικό styling σε ένα mullet
Το mullet αναδεικνύεται καλύτερα όταν τα μαλλιά έχουν κυματισμούς. Γι’ αυτό, ψέκασε τα νωπά μαλλιά με ένα σπρέι με θαλασσινό αλάτι, άφησέ τα να στεγνώσουν φυσικά και δούλεψέ τα λίγο με τα δάχτυλά σου. Οι hair stylists συμβουλεύουν επίσης για τον ίδιο λόγο να μη λούζεσαι καθημερινά αλλά ανά δύο με τρεις ημέρες. Ανάμεσα στα λουσίματα, χρησιμοποίησε ένα dry shampoo, που απορροφά την περίσσεια λιπαρότητας και τους ρύπους, ενώ προσφέρει μια αίσθηση φρεσκάδας. Τέλος, για να δώσεις σχήμα στα κοντά μαλλιά του μπροστινού μέρους, χρησιμοποίησε πομάδα ή ένα gel για πολύ δυνατό κράτημα, αν θέλεις ένα πιο αιχμηρό look.