Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ) ΕΞΗΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟ

Ομάδα ειδικών θα σου αποκαλύψει κάτι που μπορεί να μη σου αρέσει: Υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι που δεν βρίσκεις σύντροφο και αποτελούν απόλυτα δική σου ευθύνη.

Καταρχάς θέλω σε αυτό να μη νιώθεις μόνος/η: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι άγαμοι στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 4.224.101 (μόλις μισό εκατομμύριο λιγότεροι από τους παντρεμένους). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι άγαμοι είναι και singles (μην ξεχνάμε ότι αμέτρητοι έγγαμοι νιώθουν πιο μοναχικοί από singles), οι αριθμοί αποδεικνύουν πως το να μην έχει κάποιος σχέση είναι μια πολύ συνηθισμένη συνθήκη, η οποία με την πάροδο των ετών φαίνεται πως αφορά όλο και περισσότερους.

Σύμφωνα με το περιοδικό TIME που σχολιάζει τα αντίστοιχα υψηλά ποσοστά των singles στις ΗΠΑ, οι λόγοι που οι άνθρωποι σήμερα αποφεύγουν τη συντροφικότητα (ή ματαιώνονται στην επιθυμία τους γι’ αυτήν) μπορεί να είναι:

  • Κοινωνικοί: Οι ανύπαντροι πλέον δεν στιγματίζονται.
  • Πολιτιστικοί: Τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας έχουν αλλάξει τον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος επιδιώκει να σχετίζεται.
  • Τεχνικοί:  Σεξ δεν σημαίνει πλέον μόνο εγκυμοσύνη, ενώ οι σεξουαλικές συνήθειες και η ανάγκη για γάμο ή συντροφικότητα έχουν διαφοροποιηθεί.
  • Οικονομικοί: Ίσως αυτό να αποτελεί και τον βασικότερο παράγοντα. Σύμφωνα με το TIME «Δεν είναι μόνο ότι, καθώς οι γυναίκες απέκτησαν οικονομική δύναμη βασίζονται λιγότερο στους άνδρες, αλλά και ότι πολλές από τις οικονομικές δυνάμεις των τελευταίων 30 ετών, συμπεριλαμβανομένης της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιακής τεχνολογίας, έχουν συντρίψει τις ευκαιρίες κερδών των νεαρών ανδρών. Οικονομικά, δηλαδή, δεν είναι τόσο ελκυστικοί σύντροφοι όσο ήταν κάποτε».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν και ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα κάποιου να συνάψει ερωτικές σχέσεις, τους οποίους εξετάζουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο οι επιστήμονες του The School of Life, με επικεφαλής τον συγγραφέα και σύγχρονο φιλόσοφο που ειδικεύεται στον έρωτα, Alain de Botton.

Όπως αναφέρουν σε αυτό, η κοινή λογική εξήγηση για τη μακροπρόθεσμη μοναχικότητα κατά κανόνα κατευθύνει την ευθύνη σε εξωτερικούς παράγοντες: π.χ. κάποιος είναι ακόμα ελεύθερος επειδή δεν έχει κοινωνικό κύκλο (ίσως π.χ. μετακόμισε σε μια νέα πόλη και δεν έχει γνωρίσει πολλούς ανθρώπους) ή επειδή δουλεύει πολλές ώρες και αυτό δεν αφήνει χρόνο για το σωστό είδος κοινωνικοποίησης ή επειδή ζει σε μια επαρχιακή πόλη με πολύ μικρό πληθυσμό.

«Αυτοί μπορεί να είναι αρκετά σοβαροί λόγοι», λένε οι ειδικοί, «αλλά γενικά όταν τα προβλήματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι λόγοι αυτοί εξασθενούν. Αναγκάζεται τότε κανείς να ζητήσει ψυχολογικές και όχι διαδικαστικές εξηγήσεις. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι αν είμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό singles, το πρόβλημα πρέπει να βρίσκεται στο μυαλό μας και όχι στον κόσμο». Δηλαδή;

Δύο λόγοι που δεν βρίσκεις σύντροφο (που δεν θα σου αρέσουν)
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Δύο ψυχολογικοί λόγοι που δεν βρίσκεις σύντροφο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν δύο –διαμετρικά αντίθετοι μα ταυτόχρονα και συμπληρωματικοί– λόγοι που δυσκολεύεσαι να συνάψεις σχέσεις. Ίσως να μη σου αρέσει αυτό που θα ακούσεις, λένε, αλλά αξίζει τον κόπο να το μάθεις:

1. Δεν αγαπάς αρκετά τον εαυτό σου

Πρόκειται για τον πιο δυσβάσταχτο από τους δύο λόγους: Σε προσεγγίζει κάποιος, ανεξάρτητα από το πόσο ελκυστικός και ενδιαφέρον σου φαίνεται αρχικά, και αρχίζεις να σκέφτεσαι γιατί να είναι τόσο αφελής, τόσο απελπισμένος και τόσο αδύναμος ώστε να έρθει να μιλήσει σε εμένα; Αν δεν έχεις επαρκώς πειστεί ότι είσαι ένας άνθρωπος που γενικά αρέσει, κάθε επιδίωξη των άλλων να σε φλερτάρουν μοιάζει υποκριτική και αλλόκοτη και τους κάνει να δείχνουν ανεπαρκείς. Η αγάπη μοιάζει με δώρο που δεν σου αξίζει, που δεν δικαιούσαι και έτσι πρέπει σταδιακά να την απορρίψεις.

«Τόσο πολύ σε επηρεάζει η απέχθεια προς τον εαυτό σου που το άλλο άτομο στα μάτια σου δείχνει εντελώς αφελές για να διάλεξε εσένα. Πόσο κακός πρέπει να είναι στο να κρίνει χαρακτήρες, σωστά;» λένε οι ειδικοί. «Γι’ αυτό δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει όλα τα κακά σου στοιχεία. Του αρέσεις μόνο και μόνο επειδή είναι τυφλός, ίσως και λίγο χαζός. Αλλά επειδή σίγουρα κάποια στιγμή θα ανακαλύψει το λάθος του, είναι προτιμότερο να απομακρυνθείς από αυτόν έγκαιρα, πριν σε εγκαταλείψει εκείνος πρώτος!»

Έτσι, καταλήγεις μόνος γιατί δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν αρκετά καλοί λόγοι για να μείνει μαζί σου ένας/μία σύντροφος. Όσο περισσότερο, μάλιστα, ο άλλος εκδηλώνει τον θαυμασμό και την αγάπη του, με δώρα και μηνύματα, τόσο μεγαλύτερη απέχθεια σού δημιουργεί. Απορρίπτεις αυτή την εξάρτηση που δείχνει να έχει πάθει από εσένα, γιατί κάπου μέσα σου είσαι σίγουρος ότι δεν είσαι άτομο στο οποίο μπορεί να βασιστεί κανείς.

Η πραγματικότητα είναι ότι το άτομο αυτό δεν είναι καθόλου αφελές και μια χαρά έχει μπορέσει να δει τις αδυναμίες σου. Απλά δεν τις θεωρεί καταστροφικές γιατί ξέρει ότι όλοι μας έχουμε τραύματα και πως δεν υπάρχουν περιορισμοί σε μια ώριμη σχέση. Με τον τρόπο αυτό έχει συνάψει ειρήνη και με τις δικές του ατέλειες, πιθανότατα επειδή είχε την τύχη μιας πιο ισορροπημένης παιδικής ηλικίας.

2. Αγαπάς υπερβολικά τον εαυτό σου

Το να αγαπάς υπερβολικά τον εαυτό σου, στον αντίποδα, σημαίνει να διστάζεις να κατανοήσεις πλήρως πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελείς για κάποιον και συνεπώς πόσο ευγνώμων θα πρέπει να νιώθεις όταν κάποιος, με κανονικές δυνάμεις και αδυναμίες, αποφασίζει να σε προσελκύσει.

Ίσως αυτή η στάση σου να οφείλεται στους υπερβολικά δοτικούς γονείς σου που ανέκαθεν σου συγχωρούσαν τα πάντα. Εκείνοι ενδεχομένως σε έκαναν να πιστεύεις πόσο τυχερός θα πρέπει να αισθάνεται όποιος καταφέρει να βρεθεί στην αγκαλιά σου.

Έχοντας μείνει μόνος/η για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως δυσκολεύεσαι πλέον να διακρίνεις πόσο δύστροπο, απαιτητικό και καταπιεστικό άτομο έχεις γίνει. Μην έχοντας κάποιον να κρατά μπροστά σου έναν καθρέφτη, έχεις ξεχάσει να δίνεις το κατάλληλο βάρος στην οργή, το άγχος και τις στιγμές εκδικητικότητας που γεννιόνται μέσα σου.

Την ίδια ώρα, ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο με τη φαντασία σου σβηστή – η φαντασία εδώ ορίζεται ως η ικανότητα να κοιτάζεις με ενέργεια, συμπόνοια και αληθινό ενδιαφέρον το πρόσωπο και τον χαρακτήρα κάποιου προκειμένου να ανακαλύψεις τι ελκυστικό και όμορφο έχει μέσα του.

Τι συμβαίνει όταν κοιτάζεις χωρίς φαντασία; Γνωρίζεις έναν δυνητικό σύντροφο, αλλά… έχει μεγάλη μύτη, οπότε: όχι. Είναι μηχανικός; Οι μηχανικοί δεν είναι κουλτουριάρηδες, οπότε: όχι. Είναι πλούσιος; Οι πλούσιοι είναι σνομπ, οπότε: όχι.

Φαντασία σημαίνει να κοιτάζεις κάτω από την επιφάνεια και να αναρωτιέσαι τι καλό μπορεί να έχει μέσα του αυτός ο άνθρωπος. Να δείχνει συμβατικός αλλά να σκέφτεσαι πως μπορεί να έχει και πολύ παιχνιδιάρικες ή περιπετειώδεις πλευρές. Να έχει μεγάλη μύτη, αλλά εσύ να προσέχεις τα όμορφα μάτια του. Να κάνει μια δουλειά που μοιάζει βαρετή, αλλά να έχει πολύ ενδιαφέροντα χόμπι ή ταλέντα.

Για να ξυπνήσεις αυτή τη φαντασία μέσα σου κοίτα τα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω σου και αναρωτήσου τι συμπαθητικό μπορεί να έχουν; Πάντα υπάρχει κάτι, γιατί όλοι μας κάποτε ήμασταν αξιαγάπητα παιδιά και αυτό έχει παραμείνει κάπου στα μεγάλα βάθη μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.