Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΠΕΖ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ;

Αν έχεις ακούσει για τις κόκκινες και τις πράσινες σημαίες σε μια σχέση, ήρθε η ώρα να δεις τι είναι οι μπεζ σημαίες και τι σημαίνουν για τη σχέση σου.

Κόκκινες σημαίες, πράσινες σημαίες, τώρα και μπεζ σημαίες. Τι είναι και πώς μπορείς να τις διαχειριστείς στο πλαίσιο της σχέσης σου;

Άρχισα να ακούω για τα red flags των σχέσεων, πριν κάμποσο καιρό, από την κόρη μου και την παρέα της, που για να είμαι ειλικρινής, αποτελούν για μένα ένα ατέλειωτο επιμορφωτικό σεμινάριο. Ακούγοντάς τους να μιλάνε, μαθαίνω ορολογίες, φράσεις που περιγράφουν σχέσεις και συναισθήματα, κι αισθάνομαι ότι έχω κατακτήσει μια επιπλέον γλώσσα.

Με τον όρο red flag, λοιπόν, εννοούμε το σημάδι που σου δίνει η συμπεριφορά ενός ανθρώπου και θα πρέπει να σε προβληματίσει. Να σου χτυπήσει το καμπανάκι δηλαδή, ότι κάποιος φίλος/η ή ερωτικός/ή σύντροφος μπορεί να εμφανίζει χαρακτηριστικά που δεν σου ταιριάζουν. Αντίθετα το green flag σού δίνει το πράσινο φως να προχωρήσεις τη σχέση σου με ένα άτομο χωρίς προβληματισμούς.

Και μόλις τα κατάλαβα αυτά, έπεσαν στο τραπέζι και νέες έννοιες, το yellow flag και το orange flag, αποχρώσεις δηλαδή του κόκκινου, που ίσως να σε οδηγήσουν σε ανησυχία για κάποιον, αλλά ακόμα είναι εντάξει. Κάτι σαν τα φανάρια, που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους – με το κόκκινο σταματάς, με το πορτοκαλί κοντοστέκεσαι, με το πράσινο προχωράς. Και ενώ όλα έμοιαζαν να ξεκαθαρίζουν στο πεδίο των σχέσεων (αν είναι ποτέ δυνατόν, τέλος πάντων), μια άλλη απόχρωση-κατηγορία συμπεριφοράς, ήρθε στην κουβέντα: τα beige flags (ελληνιστί μπεζ σημαίες).

Τι είναι οι μπεζ σημαίες;

Οι μπεζ σημαίες εμφανίζονται όταν κάποιος με τον τρόπο που αντιδρά, δεν σε κάνει ούτε να σταματήσεις αλλά ούτε να προχωρήσεις στην σχέση με σιγουριά. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να έχει ένα βαρετό προφίλ, κάποιος που δεν πολυπροσπαθεί γενικώς, κάποιος που θα μείνει σε μια σχέση αν είναι απλώς ΟΚ.

Αρχικά, αν δεις... μπεζ σημάδια, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση σου είναι καταδικασμένη. Μπορεί τα ρομαντικά ραντεβού με τον/τη σύντροφό σου να λιγοστεύουν, μπορεί η σεξουαλική σας ζωή να είναι υποτονική, μπορεί απλώς κανείς από τους δυο σας να μην προσπαθεί πολύ.

Ωστόσο, οι μπεζ σημαίες από μόνες τους, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Εξαρτάται βέβαια και από τα πόσα μπεζ καμπανάκια θα χτυπήσουν στο κεφάλι σου και ποιους τομείς της σχέσης σου θα αφορούν.

Σύμφωνα με την Nancy A. Shenker, συγγραφέα και ομιλήτρια, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. «Ο ρόλος που παίζουν οι μπεζ σημαίες στη σχέση εξαρτάται από την ηλικία και από τη συγκεκριμένη φάση ζωής στην οποία βρίσκεται ο καθένας και η καθεμία», λέει η κα Shenker. «Αναζητούσα εντελώς διαφορετικά πράγματα σε έναν σύντροφο όταν ήμουν 20 και 30 ετών, από ότι ψάχνω σήμερα στα 60. Τώρα π.χ. θέλω να κάνω μεγάλα ταξίδια, να ζήσω περιπέτειες και εμπειρίες, που δεν μπορούσα για λόγους οικονομικούς και πρακτικούς, όταν ήμουν νέα».

Συνήθως, οι άνθρωποι περιγράφουν τη μπεζ σημαία ως μία κατάσταση που δεν είναι αρνητική, αλλά παράλληλα δεν τους ενθουσιάζει. Αν δεν χρειάζεσαι όμως εντάσεις κι εκπλήξεις στη ζωή σου, ίσως η μπεζ κατάσταση να μην είναι κακή συνθήκη για σένα.

Με απλά λόγια, οι αποχρώσεις των σχέσεων είναι σχετικές. Κάτι που για μένα είναι μπεζ, για σένα μπορεί να είναι πράσινο ή κόκκινο και πάει λέγοντας. Για να εντοπίσεις τις δικές σου μπεζ σημαίες, η κα Shenker σε καλεί να αναρωτηθείς: «Τι είδους ζωή θα ήθελα να ζήσω και ποιος άνθρωπος θα μπορέσει να την εξελίξει αυτήν τη ζωή;»

μπεζ σημαίες
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πώς να διαχειριστείς τις μπεζ σημαίες στη σχέση σου;

Για αρχή, θα χρειαστεί να εντοπίσεις τα μπεζ σημάδια που φαίνονται στη σχέση σου, ώστε να δεις τι θα κάνεις με αυτά. Αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο. Ακριβώς επειδή οι άνθρωποι δεν είμαστε απλώς μια παλέτα χρωμάτων, συχνά τα κόκκινα σημάδια, μπερδεύονται με τα πράσινα και τα μπεζ, σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

Όπως λέει και η Bonnie Winston, ειδική σε θέματα σχέσεων, πολλοί από τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά της, δεν μπορούν να διακρίνουν τα green από τα red flags σε μια σχέση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αδικούν τον εαυτό τους ή τους άλλους, καθώς μπορεί να βιαστούν να λήξουν μια σχέση που άξιζε ή να παραμένουν για καιρό με κάποιον άνθρωπο που είναι ακατάλληλος γι' αυτούς.

Μην ξεχνάμε ότι σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της επικοινωνίας παίζει και η ταχύτητα. Κάποιοι επεξεργάζονται γρήγορα τα συναισθήματά τους. Γρήγορα λένε π.χ. το «σ' αγαπώ», ενώ αντίστοιχα ο άλλος άνθρωπος δεν είναι έτοιμος να το ακούσει. Τότε εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία, νιώθει απόρριψη και βλέπει τη μπεζ σημαία να κυματίζει μεσίστια, κάτι που βέβαια μπορεί να αλλάξει στην πορεία και να φανεί το πράσινο φως, μιας και οι σύντροφοι δεν ερωτεύονται πάντα την ίδια χρονική στιγμή.

Άλλα επίσης θέματα που δείχνουν... μπεζ, είναι καθημερινές απλές συνήθειες, με τις οποίες δεν συμφωνείς. Τι κάνεις όταν ο άνθρωπος που συναναστρέφεσαι, επαναλαμβάνει συχνά πράγματα που σε απωθούν – π.χ. ακαταστασία, μανία με τα αθλητικά, τα τυχερά παιχνίδια ή τα ψώνια και διάφορα άλλα που δεν σου «κολλάνε»; Με εξαίρεση τις βλαβερές συνήθειες που θα πρέπει να εξετάσεις πολύ σοβαρά σε κάποιον, τα υπόλοιπα beige flags, μπορούν να γίνουν green flags, εάν επικοινωνηθούν σωστά.

Με απλά λόγια, το να συζητήσω με τον/τη σύντροφό μου ή τον/τη φίλο/η μου, τα ζητήματα που με προβληματίζουν στη σχέση μας, μόνο καλό μπορεί να κάνει. Εάν πάλι, ακόμα και με την βοήθεια κάποιου ειδικού, οι μπεζ προειδοποιήσεις στη συναναστροφή σου με κάποιον άνθρωπο, τείνουν να «χτυπήσουν κόκκινο», τότε θα ήταν ίσως μια καλή ιδέα να αναθεωρήσεις τη σχέση σου στο σύνολό της, πριν τα πράγματα προχωρήσουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.