Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΑΡΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ

Οι μπάρες αυτές έχουν βρόμη, φυστικοβούτυρο και ένα ακόμη υλικό που δύσκολα θα το σκεφτείς: ρεβίθια! Πριν αρνηθείς να τις φτιάξεις, μάθε ότι τα ρεβίθια καθόλου δεν επηρεάζουν τη γεύση, ενώ σου δίνουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Μία δοκιμή θα σε πείσει!

Οι vegan μπάρες με βρόμη, ρεβίθια και φιστικοβούτυρο αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο πρωινό ή σνακ. Αυτός ο συνδυασμός υλικών είναι ιδανικός για όσους θέλουν να ξεκινήσουν δυναμικά τη μέρα τους ή χρειάζονται μια γρήγορη πηγή ενέργειας πριν ή μετά την προπόνηση.

Η βρόμη, ως βάση της συνταγής, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επομένως παρέχει αίσθηση κορεσμού και συμβάλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα ρεβίθια δεν τα νιώθεις καθόλου στη γεύση, ενώ αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και υδατανθράκων αργής αποδέσμευσης. Παράλληλα, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε μέταλλα, όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

Το φυστικοβούτυρο, με την κρεμώδη υφή του, δίνει πλούσια γεύση στις μπάρες, ενώ προσφέρει καλά λιπαρά, βιταμίνη Ε και πρωτεΐνη. Η γλυκύτητα ενισχύεται με φυσικά γλυκαντικά, όπως το σιρόπι αγαύης ή το μέλι, που προσφέρουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

Αυτές οι μπάρες μπορούν να προσαρμοστούν στις προσωπικές προτιμήσεις σου – μπορείς π.χ. να προσθέσεις ξηρούς καρπούς ή σπόρους για περισσότερη γεύση και υφή. Είναι εύκολο να μεταφερθούν και να διατηρηθούν, γι' αυτό και είναι ιδανικές για ένα γρήγορο σνακ στο γραφείο, στο σχολείο ή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Συνταγή για μπάρες με βρόμη, ρεβίθια και φιστικοβούτυρο

 

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegan

μπάρες
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά (για 6 μερίδες):

  • 70 γρ. βρόμη
  • 250 γρ. ρεβίθια βρασμένα (που έχουμε ξεπλύνει και στραγγίσει)
  • 120 γρ. φιστικοβούτυρο
  • 80 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • 80 ml σιρόπι σφένδαμου ή μέλι
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Βάζουμε τη βρόμη στο μπλέντερ και το θέτουμε σε λειτουργία για 30 δευτερόλεπτα.

Προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αρχίσει να σχηματίζεται μια μπάλα ζύμης.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, βάζουμε τη ζύμη, η οποία είναι αρκετά κολλώδης, στο κέντρο της φόρμας. Βρέχουμε τα δάχτυλά μας και απλώνουμε γρήγορα τη ζύμη προς τις άκρες της φόρμας.

Ψήνουμε στους 180°C για 18-20 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε μπάρες.